ХПІ розширює співпрацю з провідними вишами Німеччини та Бельгії

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол із робочими візитами відвідав низку провідних університетів Німеччини та Бельгії. За підсумками переговорів було підписано нові договори про співпрацю, а також продовжено існуючі угоди. Серед партнерів ХПІ: Левенський католицький університет (KU Leuven, Бельгія), Рейнсько-Вестфальський технічний університет Ахена (RWTH Aachen University, Німеччина), Магдебурзький університет ім. Отто фон Геріке (OVGU, Німеччина), а також програма Європейського Союзу Erasmus+. Згідно з домовленостями, передбачається спільна робота у науковій та освітній сфері: академічна мобільність для студентів, аспірантів та викладачів, наукові дослідження та ін. Також обговорювалися перспективи розширення напрямів співробітництва.

«Ми розширюємо та поглиблюємо нашу співпрацю з Магдебурзьким університетом OVGU у всіх напрямах. У тому числі за проєктом DSG2 — новою та унікальною програмою подвійних дипломів для бакалаврів. Наші університети єдині в Україні та Німеччині, які запропонували комплексне освітнє рішення, спрямоване на українських біженців, які вимушено перебувають на території Німеччини. Також ми раді повідомити, що підписано новий договір студентської мобільності Erasmus+ про фінансування наших академічних обмінів: студентів, викладачів та наукових співробітників. І вперше цей документ укладено одразу на п’ять років», — розповів ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Угода з бельгійським університетом KU Leuven також передбачає обмін студентами та викладачами, співпрацю у галузі освіти та науки. І вже зараз університет Бельгії готовий прийняти за обміном десять студентів із харківського Політеху. За словами ректора ХПІ, фінансування цієї програми також здійснюватиметься бельгійською стороною.

Продовжується співпраця з Рейнсько-Вестфальським технічним університетом Ахена. «Ми підписали протокол, у якому продовжили та підтвердили всі наші повноваження — щодо обміну студентами, аспірантами, викладачами та науковцями, спільної дослідницької діяльності. Діє проєкт між кафедрою динаміки та міцності машин ХПІ та факультетом машинобудування RWTH Aachen University у рамках програми Erasmus+. Наші партнери запропонували розширити співпрацю на сферу комп’ютерних наук, хімії, силової електроніки. Крім того, у RWTH створено унікальну програму з підготовки вчителів та викладачів для роботи в інклюзивній освіті. Слід зазначити, що керівництво університету пообіцяло перекласти цю програму українською мовою та передати для інклюзивного простору Арсенал Ідей Україна/ Простір ідей: Science&Museums у ХПІ», — сказав ректор НТУ ХПІ Євген Сокол.

Під час зустрічі із керівництвом європейських університетів ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол презентував провідні наукові розробки харківського Політеху. Також для нього було організовано екскурсії кампусами вишів.

Зазначимо, що RWTH Aachen бере активну участь у програмі допомоги Україні. Благодійний збір співробітників університету практично досяг позначки 1 млн. євро. Крім цього, багато компаній-партнерів університету передали обладнання та медикаменти на суму понад 10 млн. євро.

Довідка:

RWTH Aachen University — вищий навчальний заклад в Ахені, Німеччина. Університет заснований в 1870 році, входить до TU 9, асоціації дев’яти кращих технічних університетів Німеччини. У виші навчають на таких факультетах: математика, інформатика та природничі науки; архітектура; цивільне будівництво; машинобудування; георесурси та матеріалознавство; електротехніка та інформаційні технології; мистецтво та гуманітарні науки; бізнес та економіка; медицина. Тут навчається близько 30 000 студентів.

Університет OVGU — університет Отто фон Геріке в Магдебурзі заснований у 1993 році і є одним із наймолодших вищих навчальних закладів у Німеччині. OVGU навчає близько 14 000 студентів на дев’яти факультетах. Серед них: факультет комп’ютерних наук, факультет економіки та менеджменту, факультет гуманітарних наук, факультет математики, факультет медицини, факультет природничих наук, факультет машинобудування, факультет процесів та інженерних систем, факультет електротехніки та інформаційних технологій. Названо на честь фізика (і мера Магдебурга) Отто фон Геріке, відомого своїми фізичними експериментами (магдебурзькі півкулі)

Університет KU Leuven — один із найстаріших університетів Європи, католицький дослідницький університет у місті Левен, Бельгія. Заснований у 1425 році. Сьогодні в KU Leuven навчається понад 60 000 студентів, розкиданих різними кампусами в Левені та за його межами. У 2021 році він посідав 42-е місце у рейтингу Times Higher Education та 70-е місце у рейтингу QS World University Rankings. Серед напрямів, які представлені у виші: група гуманітарних наук (факультет теології та релігієзнавства; вищий інститут філософії; права та кримінологічних наук; економіки та бізнесу; соціальних наук; мистецтв; психології та педагогічних наук та ін.), група науки і технологій (інженерний факультет; біотехнології; інженерних технологій; архітектури; та ін.), група біомедичних наук (медичний факультет; фармацевтичних наук; реабілітаційних наук; докторська школа біомедичних наук).

Включене навчання в українському та німецькому університетах реалізується у межах співпраці між НТУ «ХПІ» та Магдебурзьким університетом ім. Отто фон Геріке, який вже понад 50 років працює у партнерстві з різними кафедрами ХПІ. Така програма передбачає узгодження навчальних планів двох вишів, складання іспитів у цих університетах. Для участі студенту необхідно мати хороші оцінки з предметів, знати німецьку мову не нижче за рівень В2, брати участь у конференціях німецькою мовою. Стажувати в Магдебурзькому університеті можуть і аспіранти.

Візит ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола до бельгійського та німецьких вишів відбувся 10-18 жовтня 2022 року.