Понад 2200 вчених — на масштабній міжнародній конференції MicroCAD-2022 у ХПІ

НТУ «Харківський політехнічний інститут» організував ювілейну XXX Міжнародну науково-практичну конференцію «Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я (MicroCAD-2022)». Вона відбулася 19-21 жовтня у онлайн форматі. Учасниками стали понад дві тисячі вчених, педагогів та фахівців з України, з десяти країн світу (Угорщина, Німеччина, Болгарія, Румунія, Польща, Греція, Сербія, Казахстан, Грузія, Туркменістан). Серед провідних спікерів конференції — лауреат Нобелівської премії з фізики, професор університету Прінстона Фредерік Данкан Майкл Голдейн. Учасники конференції працювали у дванадцяти великих секціях: від енергетики, електроніки, міжнародного бізнесу, медичних наук до національної безпеки.

Пленарне засідання відкрив ректор НТУ «ХПІ», член-кореспондент Національної академії наук України, професор Євген Сокол з доповіддю: «Освіта та наука — основа інноваційного розвитку держави». Він відзначив важливу роль харківського Політеху, внесок його студентів, викладачів, науковців у розвиток інноваційних продуктів та підходів для навчання.

Величезну честь MicroCAD-2022 зробив лауреат Нобелівської премії з фізики та премії Олівера Баклі, професор Прінстонського університету, член Королівського наукового товариства (Велика Британія), фахівець з теорії конденсованих середовищ Фредерік Данкан Майкл Голдейн, який виступив на пленарному засіданні. Вчений привітав учасників конференції та зазначив, що в такі скрутні часи, незважаючи ні на що, наука в Україні розвивається.

Виступ Голдейна був присвячений фізичним основам створення квантового комп’ютера — «The hope for a «topologically-protected quantum computer». Вчений розповів про результати складних теоретичних досліджень у галузі квантової механіки. У доповіді описано, яким чином електричний опір у тонких шарах матерії змінюється поступово зі зростанням індукції прикладеного магнітного поля. Основні фізичні ідеї його знаменитої теорії одномірних спінових ланцюжків та теорії дробового квантового ефекту Голла стали зрозумілими і не фахівцям. Крім того, фізик зазначив, що «навіть у такі скрутні часи наука має розвиватися», закликавши молодих українських вчених продовжувати шукати та досліджувати. «Щоб досягти великих результатів, необхідна відданість науці та сильний характер. Вірте в те, що ви досліджуєте щось чудове, обов’язково дотримуйтесь своєї ідеї та боріться за неї!», — сказав Фредерік Данкан Майкл Голдейн.

Професор зі США заявив про підтримку нашої країни та Харкова як одного з її потужних наукових центрів. Він висловив слова вдячності українським вченим, які роблять вагомий внесок у майбутнє країни та світу загалом. Зазначимо, що раніше Фредерік Данкан Майкл Голдейн увійшов до 200-та Нобелівських лауреатів, які підписали відкритий «Лист 200» на підтримку України.

Відеопрезентація Фредеріка Данкана Майкла Голдейна для конференції MicroCAD-2022 у НТУ «ХПІ»: https://www.youtube.com/watch?v=j1BrgENaP6o

Також на пленарному засіданні MicroCAD-2022 виступив голова Наглядової ради партнера НТУ «ХПІ», одного з провідних промислових підприємств Харкова — ПрАТ «ТУРБОГАЗ» Олег Купригін. Він розповів про поєднання передових досягнень науки та технологій виробництва. Крім нього, з доповідями виступили: засновник наукового напряму «Електрохімічний дизайн, діагностика та прогнозування властивостей функціональних покриттів», лауреат Національної премії України імені Бориса Патона, академік Академії наук вищої школи України, завідувач кафедри фізичної хімії НТУ «ХПІ», доктор технічних наук, професор Микола Сахненко; відома молода вчена в галузі турбінобудування, лауреат Премії Президента України для молодих науковців, кандидат технічних наук, доцент кафедри турбінобудування НТУ «ХПІ» Олена Авдєєва.

Загалом триденна конференція проходила у 12 секціях: енергетика, електроніка та електромеханіка; актуальні питання механічної інженерії і транспорту; комп’ютерне моделювання, прикладна фізика та математика; хімічні технології та інженерія; економіка, менеджмент та міжнародний бізнес; медичні науки; міжнародна технічна освіта; соціально-гуманітарні технології; комп’ютерні науки та інформаційні технології; навколоземний космічний простір. Радіофізика та іоносфера; електромагнітна стійкість; військові науки, національна безпека, безпека державного кордону.

Учасниками стали понад 2200 вчених, педагогів та фахівців. Це представники дванадцяти регіонів України та десяти зарубіжних країн: Угорщини, Німеччини, Болгарії, Румунії, Польщі, Греції, Сербії, Казахстану, Грузії, Туркменістану.

«У харківському Політеху протягом понад 50 років представники всесвітньо відомої школи фізичного тонкоплівкового матеріалознавства Лева Палатника проводять інтенсивні дослідження щодо створення тонкоплівкових приладових структур для міко- та наноелектроніки. Тому їм було надзвичайно цікаво побачити виступ вченого світового рівня — фізика Фредеріка Данкана Майкла Голдейна, наукові статті якого вони вивчали», — зазначив проректор НТУ «ХПІ» Геннадій Хрипунов.

«Дякую організаторам конференції та всім учасникам. Разом дивимось у майбутнє і впевнено йдемо вперед!», — наголосив голова Наглядової ради ПрАТ «ТУРБОГАЗ» Олег Купригін.

Подивитись презентації пленарного засідання можна нижче.

 

 

Довідка:

Ініціаторами організації міжнародної конференції виступили вчені НТУ «ХПІ» та Мішкольцького університету ще у 1993 році. З того часу захід трансформувався у міжнародний науковий форум, у межах якого щорічно близько трьох тисяч вчених з усього світу обговорюють глобальні проблеми розвитку людської цивілізації.

За 30-річну історію конференції було зроблено понад п’ятдесят тисяч доповідей, апробацію своїх наукових праць пройшли понад 350 майбутніх докторів наук та понад 3000 кандидатів наук та докторів PhD. За цей час понад 150 відомих іноземних гостей — ректори, проректори, декани факультетів, професори, міністри, посли, директори організацій та промислових підприємств та інші — були учасниками MicroCAD.

На сьогоднішній день організаторами конференції, окрім Харківського Політеху, є виші Угорщини, Німеччини, Румунії, Польщі, Болгарії. Серед них: ректор Мішкольцького університету, професор Зіту Ховарт (Угорщина); ректор Магдебурзького університету ім. Отто фон Геріке, професор Єнс Стракелян (Німеччина); ректор Познанської політехніки, професор Теофіл Єсиновські (Польща); ректор Софійського університету «Св. Климент Охридський», професор Анастас Герджиков (Болгарія); ректор Варшавської політехніки професор Кшиштоф Заремба (Польща); ректор Петрошанського університету, професор Раду Сорин Михай (Румунія).

Фредерік Данкан Майкл Голдейн (англ. Frederick Duncan Michael Haldane; нар. 14 вересня 1951 року) — британський фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики 2016 року (спільно з Джоном Костерліцом і Девідом Таулессом), професор Прінстона, член Лондонського королівського товариства, іноземний член Національної академії наук США. Відомий широким спектром фундаментального внеску у фізику конденсованого стану, включаючи теорію рідини Латтінджера, теорію одномірних спінових ланцюжків, теорію дробового квантового ефекту Голла та багато іншого.

NTU_KhPI_MicroCAD_Rector
UKR_NTU_KhPI_MicroCAD
Turbogaz – general presentation_19.10.2022
Сахненко М.Д. 2022
Презентація _Авдєєва