ХПІ — учасник Erasmus Week у Румунії з інтернаціоналізації освіти

Викладачі НТУ «ХПІ» взяли участь у конференції «Міжнародний тиждень Erasmus 11-й випуск. Інтернаціоналізація вищої освіти у 2022-2023 роках й надалі — Україна у фокусі». Захід відбувся у Румунії на базі Західного університету Тімішоара. Серед учасників — одинадцять університетів України. Зокрема, педагоги та науковці прослухали семінари, присвячені викликам та можливостям під час кризи, перспективам співпраці Румунії та України. Крім того, представники ХПІ презентували свої міжнародні проекти, провели зустрічі із керівниками підрозділів румунського вишу.

Делегатами від Харківського Політеху були: професор кафедри стратегічного управління Ігор Кононенко та заступник директора Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу з роботи з іноземними студентами та міжнародних зв’язків, доцент кафедри загальної економічної теорії Наталія Волоснікова.

Для учасників форуму було організовано «мозковий штурм» з проблем удосконалення та розширення мобільності студентів та персоналу вишів у межах Erasmus+. Вони також відвідали семінар, присвячений викликам та можливостям інтернаціоналізації під час кризи, отримали інформацію від Національного агентства Erasmus+ у Румунії щодо перспектив співпраці між Румунією та Україною. Крім того, представники відділу міжнародних відносин Західного університету Тімішоара розповіли про свій позитивний досвід переосмислення інтернаціоналізації.

Зі свого боку, професор НТУ «ХПІ» Ігор Кононенко презентував Харківський Політех та міжнародний проект, який він реалізує: «Інструменти цифрового підприємництва та підтримка жінок-підприємців» (DIGI-WOMEN, digital entrepreneurship tools and support for women entrepreneurs). Партнерами ХПІ з його виконання стали команди із семи країн Європи. Ініціатива розроблена у межах програми Erasmus+. Доцент Наталія Волоснікова представила Навчально-науковий інститут економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу ХПІ, розповіла про можливості та переваги співпраці з Харківським Політехом.

«Зустріч з адміністрацією факультету економіки та бізнес-адміністрування була дуже корисною для нас. Зокрема, ми дізнались про особливості організації роботи зі студентами, як це відбувається в Румунії. Здобуті знання реалізовуватимуться в нашому університеті», — зазначив професор кафедри стратегічного управління НТУ «ХПІ» Ігор Кононенко.

Довідка:

Конференція «Міжнародний тиждень Erasmus 11-й випуск. Інтернаціоналізація вищої освіти в 2022-2023 роках й надалі — Україна у фокусі» (Erasmus International Week 11th edition. 2022-2023 та beyond — Focus on Ukraine) відбулася з 24 по 28 жовтня на базі Західного університету Тімішоара.

Західний університет Тімішоара (рум. Universitatea de Vest din Timişoara) — державний вищий навчальний заклад Румунії. Розташований у м. Тімішоара. Відповідно до класифікації Міністерства освіти Румунії університет має статус науково-дослідного центру. В університеті Тімішоара діють 11 факультетів, серед яких: факультет економіки та ділового адміністрування; факультет хімії, біології, географії; фізичний факультет; факультет математики та інформатики; факультет соціології та психології. У рейтингу університетів Румунії посідає 5 місце.