Історії волонтерів ХПІ — Наближаємо Перемогу разом!

Співробітники та студенти НТУ «Харківський політехнічний інститут» продовжують робити свій внесок у Перемогу України. Починаючи з перших тижнів війни, політехніки підтримують захисників України на передовій та допомагають тим, хто в тилу. Багато хто став волонтерами і, незважаючи на постійні обстріли, проблеми з електроенергією, транспортом та зв’язком у Харкові, поспішають на допомогу всім тим, хто її потребує. Так, за підтримки ректора ХПІ Євгена Сокола та активної участі студентів, було організовано групи волонтерів, створено умови для забезпечення безперервного освітнього процесу. Знайомтесь, волонтери харківського Політеху: Андрій Андрєєв, Геннадій Махновський, Юрій Зайцев, Андрій Євтифієв, Володимир Слободчук, Данило Баландін, Аліна Гончаренко та багато-багато інших.

Керівник відділу «Житлові будинки» НТУ «ХПІ», співзасновник та координатор благодійного фонду «Вільні люди», депутат Харківської районної ради Андрій Андрєєв ні на день не припиняє займатися волонтерською діяльністю. Особливо важкою була ситуація на початку війни, коли багато людей через безперервні обстріли міста та закриті магазини, не мали можливості купити необхідні продукти та медикаменти. «Тоді ректорат харківського Політеху ухвалив рішення надавати гуманітарну допомогу нужденним. Її доставляли до гуртожитків ХПІ, де розвантажували та розподіляли. Крім того, студенти гуртожитків №10, 11, 13 та інших допомагали людям організовано дістатися харківського залізничного вокзалу, оскільки громадський транспорт тоді не курсував», — розповів Андрій Андрєєв. Він також зазначив, що студентка ХПІ Аліна Гончаренко, яка приїхала навчатися до Харкова з Охтирки (Сумська область), організувала плетіння маскувальних сіток для українських військових. «Ми ж забезпечили студентів-волонтерів харчуванням та медикаментами. Проводились благодійні акції у Палаці студентів університету, де було роздано продуктові набори студентам та мешканцям району», — додав Андрій Андрєєв.

За його словами, благодійний фонд «Вільні люди», який діє на громадських засадах, було створено у квітні 2022 року спільно з адвокатом Романом Чумаком. Це дало більше можливостей для надання допомоги — було налагоджено зв’язок із європейськими благодійними фондами та друзями із західної України, Польщі, Німеччини, США. Серед них були випускники ХПІ, які живуть та працюють у Європі. Вони організували збір та доставку гуманітарної допомоги (одяг, продукти, ліки) до Харкова. «Завдяки студентам-політехнікам, які займалися розвантаженням, ми оперативно доставляли адресну гуманітарну допомогу харків’янам, мешканцям області, переселенцям, співробітникам ХПІ, і насамперед — людям похилого віку. Часто доводилося це робити під обстрілами. Але всі мої колеги та однодумці — відповідальні, надійні люди, справжні патріоти. Впевнений, що наш народ неможливо здолати і ми обов’язково переможемо!», — наголосив волонтер Андрій Андрєєв.

Заслужений тренер України з бадмінтону, випускник ХПІ Геннадій Махновський приєднався до волонтерського руху з друзями та колегами ще на початку березня. Він займався добровольчою діяльністю департаменту у справах молоді та спорту Харківської облдержадміністрації, який очолює Костянтин Ананченко. «З першого дня роботи ми намагалися надати допомогу людям, які потрапили у скрутне становище, — доставляти їжу, одяг та ліки. Гуманітарна допомога надходила з різних куточків світу. Ми співпрацювали зі шпиталями, військовими, Нацгвардією, Держслужбою України з надзвичайних ситуацій, поліцією, Теробороною та іншими організаціями. Все необхідне розвозили церквами, бомбосховищами, де жителі Харкова ховалися від обстрілів, допомагали переселенцям, які втратили свої будинки та речі. Всіляко підтримували ветеранів спорту, видатних українських спортсменів, а також дбали про чинних спортсменів та тренерів, які залишилися у місті. Особлива увага приділялася дітям, для яких ми завозили памперси, дитяче харчування, одяг та іграшки. Сподіваюся, що щоденна праця волонтерів сприятиме нашій швидкій Перемозі! Слава Україні!», — зазначив Геннадій Махновський.

Голова Первинної профспілкової організації студентів НТУ «ХПІ» Анастасія Тарабанова зазначила, що головне завдання організації, яка об’єднує понад 10 тисяч осіб, — захист інтересів та допомога студентам університету. З початком війни діяльність профкому змінилася — він пристосувався до нових реалій життя, змінив орієнтири роботи на волонтерство та гуманітарну допомогу студентам та співробітникам НТУ «ХПІ», які залишилися у Харкові: «Волонтерські організації та профспілки інших університетів допомагали збирати та доставляти гуманітарну допомогу. Наші активісти та небайдужі люди розфасовували її в гуманітарному штабі (гуртожитку «Гігант»), і далі відправляли до інших гуртожитків. Крім того, представники профкому постійно займаються зборами та відправкою гуманітарної допомоги, беруть участь у розборах завалів та допомагають департаменту цивільного захисту Харкова. Щодня ми робимо і робитимемо все, що наближає нас до перемоги!».

«З перших днів війни стало зрозуміло, що ми маємо самі забезпечити безпеку гуртожитку та його мешканців. Щодня студенти та активісти працювали, не покладаючи рук, — розповів студент групи КН-319а, заступник голови студентської ради гуртожитку «Гігант» Данило Баландін. — Спочатку було облаштування укриття, організація чергувань та прибирань, потім створення сортувально-пакувального пункту для гуманітарної допомоги, яку ми почали отримувати від друзів ХПІ, влади та бізнесу. Кожен мешканець гуртожитку зробив свій внесок у спільну справу і це дозволило нам впоратися з усіма труднощами! Звичайно ж, ми працювали разом зі студентською радою, нашими друзями, профкомом, адміністрацією ХПІ та просто небайдужими студентами нашого університету. Завжди варто пам’ятати, що світ справді дуже маленький, і коли ти робиш добро людям, воно обов’язково повернеться до тебе!», — сказав студент Данило Баландін.

Студент груп СГТ-121 та КН-121 Харківського Політеху, волонтер Олександр Андрєєв був серед тих, хто допомагав розбирати завали спорткомплексу ХПІ: «Коли від попадання ракети був частково зруйнований наш спорткомплекс, ми разом з викладачем кафедри фізвиховання Андрієм Єфтифієвим та волонтерами  розвантажували будматеріали. Активісти профкому, викладачі та інші співробітники НТУ «ХПІ», колишні студенти університету ніхто не залишився байдужим! Впевнений, що ми зробимо все для того, щоб Спорткомплекс харківського Політеху відродився!».

Серед тих, хто від початку війни організовував надання гуманітарної допомоги студентам у гуртожитках ХПІ був заступник директора студмістечка НТУ «ХПІ» Володимир Слободчук. На жаль, нещодавно він пішов із життя.

У координації роботи брали участь проректори ХПІ Юрій Зайцев та Магомедемін Гасанов. Також підтримку волонтерам надавали представники влади Київського, Шевченківського, Слобідського та інших районів Харкова.

Це лише деякі імена волонтерів ХПІ. Проте тих політехніків, хто сьогодні не лише у Харкові, а й в інших містах роблять усе можливе задля досягнення Перемоги, набагато більше.