Фахівці ХПІ надають безкоштовну психологічну допомогу бійцям ЗСУ

Викладачі кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами НТУ «ХПІ» проводять психологічні консультації для військових та беруть участь у підвищенні рівня професійної підготовки психологів для підрозділів Збройних сил України. Зокрема, ведеться співпраця з двома військовими частинами: Збройних сил України № 4058 та Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України № 3005.

З ініціативи ЗСУ з серпня 2022 року фахівці харківського Політеху проводять психологічні консультації з особовим складом, а також беруть участь у підвищенні рівня професійної підготовки психологів. Так, вони ведуть тренінгові заняття, консультують, виступають перед військовими психологами. Методики, розроблені викладачами кафедри, дозволяють швидко виявити психологічні травми та надати ефективну допомогу військовим.

До цієї роботи залучено як співробітників, так і студентів кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами НТУ «ХПІ». Серед них: кандидат психологічних наук, професор Андрій Черкашин; доктор наук державного управління, професор Лариса Грень; студенти-психологи Аліна Корженко та Ігор Суханов.

«Російська військова агресія негативно впливає на психологічний стан захисників України, котрі відвойовують кожен метр нашої святої української землі, захищають наш народ та інфраструктуру країни від окупантів. Жахливі картини війни дуже руйнують психіку людини. Справді, наші військові, поліцейські, рятувальники, комунальники, лікарі, постраждалі громадяни вже сьогодні потребують кваліфікованої психологічної допомоги. І зараз все частіше командування різних військових формувань звертається за психологічною допомогою до психологів кафедри. Ми проводимо психологічне консультування військових ЗСУ, які отримали психологічну травму під час ведення бойових дій», — розповів Андрій Черкашин.

Слід зазначити, що на кафедрі педагогіки та психології управління соціальними системами НТУ «ХПІ» напрацьовано достатній досвід у галузі екстремальної та кризової психології, що дає змогу забезпечувати постійну психологічну підтримку захисникам України у протидії збройній російській агресії. Зокрема, професор Андрій Черкашин має більш як 30-річний досвід психологічного забезпечення службово-бойової діяльності в органах внутрішніх справ. Особистий досвід участі у бойових діях дозволяє йому ефективно надавати кваліфіковану допомогу військовим, які отримали бойову психологічну травму.

Довідка:

Кафедру педагогіки та психології управління соціальними системами ім. академіка І.А. Зязюна очолює професор Олександр Романовський.

За високий професіоналізм, плідну співпрацю, вагомий внесок у професійну підготовку психологів Національної гвардії України науково-педагогічним працівникам кафедри Олександру Романовському, Андрію Черкашину, Ларисі Грень було оголошено подяку наказом начальника Східного територіального управління.

Соціально-психологічною службою НТУ «ХПІ» керує професор кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами ім. академіка І.А. Зязюна, доктор психологічних наук Ніна Підбуцька.