Світовий хакатон в умовах війни: Досвід Харківського Політеху

Наприкінці 2022 року було підбито підсумки XVI глобального хакатону IEEExtreme, у якому взяли участь десять українських студентських команд, зокрема й з НТУ «ХПІ». За підсумками змагання, Україна посіла друге місце у світі із загального інженерного програмування. Організатором цієї події у нашій країні та керівником української секції IEEExtreme 16.0 була доцент кафедри систем інформації ім. В.О. Кравця НТУ «ХПІ» Ганна Заволодько. Вона розповіла, як вдалося підготувати захід в умовах війни, розширити кількість студентів-учасників, залучити спонсорів, а також досягти вагомих результатів.

Для України це була вже друга участь у світовому хакатоні IEEExtreme. Вперше, 2021 року, країну представляв лише один університет — НТУ «ХПІ», а за підсумками змагань одна з команд увійшла до 150 найкращих команд світу. «У нас з’явилося закономірне рішення продовжити цей тернистий, але захоплюючий шлях та залучити якнайбільше українських студентів та університетів до культури набуття знань через змагання», — розповіла організатор заходу в Україні, керівник української секції IEEExtreme 16.0, доцент кафедри систем інформації ім. В.О. Кравця НТУ «ХПІ» Ганна Заволодько.

У 2022 році світовий етап підготовки до 16-го IEEExtreme розпочався наприкінці лютого. Але війна в Україні та події, що слідували за цим, інакше розставили пріоритети: на перше місце вийшла безпека студентів, викладачів, усіх українців. «Весна стала періодом сирен, волонтерства та повного нерозуміння, що принесе завтрашній день. Але життя має продовжуватися і IEEExtreme — це те, що було потрібне країні. Ближче до літа я почала спілкуватися із оргкомітетом, щоб Україну зареєстрували на світове змагання. І я щиро вдячна, що вони почули нас і зробили для України виняток, хоч із запізненням, але включивши до списку учасників. Звичайно ж, беручи до уваги наш попередній досвід організації хакатону», — зазначила Ганна Заволодько.

За її словами, проблемою, з якою вони зіткнулися, була неможливість керівництва IEEE допомогти у поширенні інформації про цей захід. Тому довелося займатися цим самостійно, за допомогою волонтерів. Багато університетів відповідали відмовою, і лише чотири ЗВО України погодилися провести інформаційну роботу серед своїх студентів. В результаті було сформовано десять команд, які були готові брати участь у змаганнях. Три команди від ХПІ (у тому числі одна спільна з ХНУРЕ), три від ХНУРЕ, три від ХНУ ім. В.Н. Каразіна, та одна від КНУКіМ.

Після цього постало питання фінансування, зокрема, членства в IEEE — найбільшої у світі професійної технічної організації, яка займається просуванням технологій. Це була обов’язкова умова участі у хакатоні. Звернення до офісу IEEE в Україні, а також до оргкомітету регіону не принесло результатів. Допомога надійшла від українського бізнесу. «Першою підтримати одну команду погодилася компанія WiserBrand. Вона ж згодом допомогла ще шістьом командам з ХНУРЕ та Харківського Політеху. Студенти з КНУКіМ та ХНУ ім. В.Н. Каразіна отримали допомогу від компанії Kitrum в особі Влада Китайника, який є випускником кафедри систем інформації НТУ «ХПІ». Таким чином усі учасники були зі спонсорською підтримкою, у теплих світшотах, із солодощами та сплаченими внесками. Бізнес знайшов кошти, щоб дати можливість українським студентам взяти участь у світовому хакатоні на рівні з представниками інших країн», — розповіла організатор заходу в Україні, керівник української секції IEEExtreme 16.0, доцент кафедри систем інформації ім. В.О. Кравця НТУ «ХПІ» Ганна Заволодько.

За словами Ганни, IEEExtreme 16.0 став не простим досвідом, оскільки всі члени команд були фізично в різних місцях і навіть у різних країнах. Для підтвердження прозорості участі у конкурсі було організовано пряму трансляцію процесу роботи у Facebook. Зв’язок переривався, світло вимикалося, але всі учасники виконували завдання протягом 24 годин. Крім того, чесність учасників у змаганнях підтверджував проктор — повноцінний член IEEE, волонтер та спеціаліст з IT технологій. Для всіх без винятку українських команд ним став доцент кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем НТУ «ХПІ» Володимир Мєтєльов.

«В результаті команди з України показали себе дуже гідно. Друге місце у світі — дуже крутий результат. Я, як лідер IEEExtreme України, задоволена результатами. Ми показали, що Харківський Політех навіть за умов війни може сумлінно впроваджувати інновації в освіту! Найбільшим досягненням є те, що звичайні студенти підвищують свої компетенції. Це свідчить про стабільність та перспективу вищої освіти в Україні!», — наголосила керівниця української секції IEEExtreme 16.0, доцент кафедри систем інформації ім. В.О. Кравця НТУ «ХПІ» Ганна Заволодько.

Довідка:

IEEExtreme проводиться щорічно з 2006 року у онлайн форматі. Мета — граючи, навчати та розширювати професійні компетенції у напрямі програмування, а також підвищити інтерес студентів до складних міждисциплінарних завдань. Турнір проходить протягом 24 годин, під час якого учасники змагаються один з одним, вирішуючи завдання з програмування.

Завдання розробляються та оцінюються експертами, а також класифікуються (прості, середні, складні та найскладніші), щоб допомогти командам різних рівнів розставляти пріоритети при їх вирішенні.

Для реєстрації та участі у конкурсі необхідно бути членом IEEE — найбільшої у світі професійної технічної організації, яка займається просуванням технологій. Крім того, кожна команда має мати хоча б одного проктора (спостерігача), який є членом організації IEEE вищого рівня, ніж учасники, для контролю процесу змагань.

Захід IEEExtreme16.0 відбувся 22 жовтня. Змагання проводились на платформі СS Academy. Україну представляли десять команд: від НТУ «ХПІ», ХНУРЕ, ХНУ ім. В.Н. Каразіна, КНУКіМ.

За підсумками марафону, харківські політехніки увійшли до 600+ найкращих команд світу із загального інженерного програмування. Серед українських команд представники ХПІ вибороли «бронзу» («UkrainianPower»), шосте місце («PryMat») та дев’яте («regersITUA»). Загалом у хакатоні взяли участь понад 6300 команд (чотирнадцять тисяч осіб) із 65 країн світу. Загалом за підсумками змагань Україна посіла 2-е місце у світі з інженерного програмування.

Офіційний представник IEEExtreme в Україні — к.т.н., доцент кафедри систем інформації ім. В.О. Кравця НТУ «ХПІ» Ганна Заволодько.