Зимові канікули з Політехом 2023: Підсумки

Близько 3000 школярів взяли участь у «Зимових канікулах з Політехом: Вікторини у Kahoot», головною темою яких стала безпека. Всього для учасників проведено понад 50 онлайн лекцій з різних напрямів: фізика, хімія, менеджмент, енергетика, IT, інженерія та інші. Трансляції велися в Telegram протягом десяти днів (3-13 січня), потім був організований конкурс «домашня робота», де школярі у вільному режимі виконували онлайн завдання та змагалися за призові місця. Трьох переможців було визначено 29 січня 2023 р. — ними стали ті, хто набрав максимальну кількість балів у вікторинах. Лідери конкурсів отримають корисні та круті «політехнічні» призи.

Основною темою, якій було присвячено вебінари, стала безпека — від харчової, фінансової до мінної та енергетичної. Таким чином, учасники дізналися про ресурсозбереження в енергетиці, безпеку в інтернеті та фінансовій сфері, про психологічні навички, мінну безпеку та багато іншого. Вперше у програмі Канікул відбулися ексклюзивні заняття від Інституту танкових військ харківського Політеху.

Заняття проводились у форматі відео-чату у групі https://t.me/KhPI_Kahoot_holiday.  У цьому ж чаті збережено записи ефірів та вікторини, які учасники можуть пройти у зручний для них час. Близько 1700 школярів взяли участь у вебінарах, і понад 1200 — у конкурсі «домашнє завдання», де протягом двох тижнів змагалися за призи від ХПІ. Учні відповідали на запитання вікторини тоді, коли вони мали для цього можливість (електрику, інтернет). Переможців визначили за результатами рейтингу (максимальна кількість балів у призначених змаганнях).

Так, чемпіонами стали:

1 місце — (: onp ʎzɐɹɔ

2 місце – Arianna

3 місце – Montana

Усі переможці отримають корисні та круті «політехнічні» призи!

Організатори та автори Зимових канікул з Політехом—молоді вчені— ХПІ зазначають, що форма проведення занять у вигляді вікторин цікава, як школярам, так ведучим. Доказом цього є велика кількість активних учасників проєкту. За словами одного з організаторів Канікул, відповідального секретаря Центральної приймальної комісії НТУ «ХПІ» Сергія Петрова, є випадки, коли в школах сформувалися цілі команди гравців. Також з’явилися різні підходи щодо реалізації та проведення вікторин, завдяки чому конкурси стали унікальними та не схожими один на інший.

«З огляду на кількість проведених різноманітних вікторин, ми створили відмінну можливість для дітлахів у ненав’язливій, ігровій формі, а також безпечному (дистанційному) форматі познайомитись із спеціальностями НТУ “ХПІ”. Це просто необхідно для усвідомленого вибору школярами своєї спеціальності — знайти ту, яка буде подобатися. На мій погляд, це для абітурієнта не менш важливо, ніж підготовка до НМТ. Тому, звичайно ж, Канікули з Політехом продовжуватимуться. І наступні вже зовсім скоро, навесні», —розповів Сергій Петров.

Підготовка до весняних канікул із Політехом уже розпочалася. Їх об’єднає тема: “Великі наукові ідеї, що змінили світ”. Заплановано близько тридцяти заходів.

Довідка:

Проєкт «Канікули з Політехом» стартував восени 2017 року. Його організатори та спікери — викладачі, аспіранти, студенти різних кафедр НТУ «ХПІ». У період шкільних канікул для дітей готується програма з різноманітних заходів: майстер-класів, воркшопів, інтерактивних ігор та лекцій, лабораторних робіт, демонстрацій, дослідів. Гостями Канікул стають не лише діти, а й дорослі: їхні батьки, вчителі. Головна ідея проєкту — показати хімію, фізику, математику, інші технічні спеціальності цікаво, зацікавити дітей займатися наукою у майбутньому.

Kahoot! — ігрова навчальна платформа (розроблена в 2013 р.), що використовується у школах та інших навчальних закладах, складається з каталогу ігор: «Kahoot», кожна з яких є вікториною, яка містить питання з кількома варіантами відповідей. Автор платформи — Норвезький університет природничих та технічних наук.

Вперше «Канікули з Політехом» на ігровій платформі Kahoot! ХПІ провів восени 2022 року.