ХПІ розпочав співпрацю з Національною академією СБУ

Делегація НТУ «ХПІ», яку представляв ректор професор Євген Сокол та завідувач кафедри кібербезпеки Сергій Євсеєв, відвідала Національну академію СБУ (Київ). Підсумком візиту стало підписання Меморандуму про співпрацю між двома вишами. Особливу увагу було приділено спільній роботі у галузі кібербезпеки та інформаційних технологій.

Під час зустрічі сторони обговорили останні досягнення ЗВО у сфері освітніх послуг та наукової діяльності, а також підготовку фахівців в умовах воєнного стану. «Студент має отримувати сучасні знання та вміння, які після закінчення університету йому будуть потрібні на конкретному робочому місці», – зазначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Зі свого боку керівник Національної академії СБУ Андрій Черняк підтвердив, що такий підхід є актуальним і для Академії, адже молоді лейтенанти після випуску відразу ж приступають до захисту державної безпеки. Вони продовжують працювати в підрозділах української спецслужби і, відповідно, повинні мати спеціальні вміння та навички, необхідні оперпрацівнику для якісного виконання завдань. «Саме над розробкою оптимальних освітніх програм, які повністю відповідатимуть нинішнім вимогам та потребам СБУ, в Академії ведеться активна робота», – наголосив Андрій Черняк.

Підсумком зустрічі стало підписання Меморандуму про співпрацю між Академією СБУ та Харківським Політехом. Його мета – розширення та зміцнення наукової, науково-технічної та творчої співпраці двох навчальних закладів. Згідно з документом, передбачається організація спільних стажувань, загальних освітніх та соціально-культурних проєктів, обмін досвідом, а також результатами наукової та науково-дослідної діяльності.

Особливо учасники зустрічі наголосили на співпраці у галузі забезпечення кібербезпеки та інформаційних технологій. Зокрема, сторони вже запланували спільну роботу над створенням професійного стандарту з кібербезпеки із залученням до цього процесу ключових стейкхолдерів із державного та приватного IT-сектору.

Фото: Прес-служба НА СБУ

Довідка:

Національна академія Служби безпеки України — єдиний вищий військовий навчальний заклад у державі контррозвідувального спрямування, який здійснює підготовку кадрів для української спецслужби. За понад 30 років діяльності Академія випустила 50 тисяч співробітників СБУ: контррозвідників, філологів-перекладачів, фахівців у сфері інформаційної безпеки, поліграфологів, переговірників.  Академія СБУ розробила  унікальні освітні програми, а також 100 навчальних курсів за кожним із напрямів роботи СБУ.  З початку повномасштабної війни колектив закладу максимально долучився до посилення сил безпеки і оборони нашої держави. За активну інформаційну та кіберпротидію ворогу співробітники та курсанти Академії нагороджені відзнаками РНБО України.

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» — один з провідних та найбільших технічних ЗВО України, заснований у 1885 році. Сьогодні НТУ «ХПІ» — це 10 навчально-наукових інститутів, 103 кафедри, де навчаються понад 15 тисяч студентів. Харківський Політех — у топ-5 університетів України, входить до міжнародних рейтингів: QS World University Rankings-2023, де утримує титул кращого технічного університету України (2-е місце серед українських вишів, позиція 651-700), THE World University Rankings. У 2010 році НТУ «ХПІ» набув статусу дослідницького національного університету.