У ХПІ презентували вишиту карту Харківщини

Творча акція відбулася у межах всеукраїнського проєкту «Наукою вишиваємо Україну». У майбутньому це полотно з вишитою картою Харківщини буде з’єднано з роботами з інших регіонів для створення величезної карти України, яка буде розміщена у Верховній Раді. Учасницями творчого марафону в Харківській області стали дванадцять представниць місцевих вишів, наукових та освітніх закладів, дизайнери під керівництвом доцента кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенії Мінакової. Фінальний стібок на вишитій карті Харківської області зробив ректор харківського Політеху Євген Сокол.

Завданням усіх учасниць було вишити ту місцевість, де вони живуть та працюють. Кожен фрагмент карти виконаний у кольорах та технологіях певного регіону України. Для Харківщини — це поєднання червоного, чорного кольорів та рослинний орнамент. Акція стартувала у листопаді 2022 року і триває до сьогодні. Наприкінці лютого всі області зшиватимуться воєдино, щоб створити карту України розміром три на п’ять метрів. За задумом молодих вчених, її буде розміщено у Верховній Раді України.

Презентацію полотна з картою Харківської області було організовано у НТУ «ХПІ» до міжнародного Дня жінок та дівчат у науці, який щорічно відзначається 11 лютого. Захід відбувся за участю майстринь-вишивальниць, а також ректора вишу Євгена Сокола. Розмір полотна — приблизно 90 кв.см.

Координатор проєкту в Харківській області, доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова розповіла, що учасниці робили свою роботу навіть за відсутності світла — з ліхтариками чи при свічках, і кожна дівчина своєю завзятістю надихала іншу: «Ми вишивали нашу улюблену Харківщину, до котрої кожна з нас має якесь відношення — до освіти, науки чи хтось навчався тут, був студентом чи аспірантом. Так, кожна з нас потім обрала інший шлях, але зараз ми всі — частина цього проєкту. Його суть у тому, щоб об’єднати освіту та науку, та загалом усю Україну. Вишиті орнаменти, притаманні кожному окремому регіону, у результаті об’єднаються в одне ціле».

Проєкт замислювався давно, але активна підготовча робота розпочалася у травні. Організатори приділили велику увагу вибору візерунків для кожної області, прочитали багато літератури на цю тему, потім розпочалося виготовлення схем для вишивання. У листопаді 2022 року їх було відправлено до регіонів.

Проте прифронтове розташування Харківської області внесло корективи у виконання проєкту. «Замислювалося, що вишивка буде розташована в одному місці, куди учасниці зможуть приходити та виконувати роботу. Але у Харкові це зробити було неможливо, оскільки наразі немає університету, на територію якого можна було б потрапити вільно. Тому для нас було зроблено виняток — ми могли збиратися у будь-якому місці, після роботи. До того ж у нас ще й мало учасниць. В інших областях карти вишивали 50-80 осіб», — зауважила Ксенія Мінакова. Ті області чи райони, які зараз перебувають під російською окупацією, вишиваються майстрами з інших областей або переселенцями. Таким чином, за підсумком проєкту карта України буде цілісною.

«Коли мені принесли цю схему для вишивки, я дуже зраділа. Орнамент нагадав мені вишиванку моєї прабабусі — з такими ж маками та візерунками. Це наш код нації і ця справа живе і продовжується. Через руйнування інфраструктури ми багато часу сиділи без світла, тому вишивали при ліхтариках. А коли вони розряджалися, вишивати доводилося при свічках, іноді й під звуки вибухів. Але це все не перепона, і мені дуже подобається результат, який вийшов у нашої команди», — поділилася враженнями учасниця проєкту Анастасія Челомбітько (Харківський національний університет цивільного захисту України).

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол наголосив на важливості проєкту «Наукою вишиваємо Україну», і сам узяв участь у ньому, зробивши фінальний стібок на карті Харківської області. «Це дуже важливо, що проєкт започаткувала молодь. Вони — наше майбутнє, ті, хто справді об’єднують нашу Україну», — сказав Євген Сокол.

Довідка:

Загалом до команди Харківщини увійшли дванадцять осіб. Серед них: координатор проєкту та вишивальниця, доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова; Ліана Чаговець, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Марія Кудій, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»; Ганна Грінченко, Українська інженерно-педагогічна академія; Юлія Мостова, Харківська міська лікарня на залізничному транспорті; Анастасія Челомбітько, Харківський національний університет цивільного захисту України; Катерина Уланова, Управління освіти адміністрації Київського району Харківської міської ради; Світлана Кулак, Український науково-дослідний інститут з екологічних проблем; Вікторія Волжова, дизайнер; Вероніка Бурковська, дизайнер; Світлана Голосна, дизайнер, хендмейдер у напрямі апсайклінгу, автор та редактор дитячої та навчальної літератури (вид. «Ранок»); Марія Коровіна, Харківський обласний клінічний онкологічний центр (КНП ОЦО).

Організатор проєкту: Рада молодих вчених при Міністерстві освіти та науки України.

Мета проєкту — об’єднати вчених у спільних прагненнях відродження та зміцнення України. Відшита карта має стати справжнім символом-оберегом для Української держави.