Вчена ХПІ стала послом міжнародного наукового фонду

Молода вчена, популяризатор науки, доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова стала амбасадором Фонду «Optica» (США), який підтримує розвиток та поширення знань у галузі оптики та фотоніки. Ксенія — у десятці перспективних науковців світу, які у 2023 році представлятимуть цю організацію та стануть менторами для глобальної мережі молодих дослідників у галузі оптики та фотоніки. Вчену ХПІ обрали єдиним представником від України, серед її колег — фахівці зі США, Південної Африки, Мексики, Австралії, Швейцарії, Канади та Польщі.

Кандидатів відбирали попередні лауреати на основі продемонстрованого волонтерства та навичок наставництва. Завданням нових послів буде здійснювати менторство молодих фахівців та студентів у галузі фотоніки та оптики по всьому світу через віртуальні та особисті програми.

За підтримки фонду обрані фахівці відвідуватимуть студентські організації, проводитимуть навчальні зустрічі та вебінари, щоб ділитися своїм досвідом, знаннями та розумінням цієї сфери науки. Вони також просуватимуть різноманітність та інклюзивність у сфері фотоніки, охоплюючи академічні кола та промисловість.

Серед послів Optica Foundation 2023:

  • Джошуа Берроу (Joshua Burrow), Університет Брауна, США,
  • Атрулі Чаттерджі (Atrouli Chatterjee), Єльський університет, США,
  • Мітчелл Кокс (Mitchell Cox), Університет Вітватерсранда, Південна Африка,
  • Бенджамін Кромі (Benjamin Cromey), корпорація Ball Aerospace, США,
  • Перла Вієра Гонсалес (Perla Viera Gonzalez), Автономний університет Нуево-Леон, Мексика,
  • Седжон Кім (Sejeong Kim), Мельбурнський університет, Австралія,
  • Ксенія Мінакова, Національний технічний університет «ХПІ», Україна,
  • Метью Поснер (Matthew Posner), Optonique, Канада
  • Фалько Шмідт (Falko Schmidt), Швейцарська вища технічна школа Цюріха, Швейцарія,
  • Матеуш Шатковськи (Mateusz Szatkowski), Вроцлавський університет науки і технологій, Польща

Оголошення представників Optica Foundation на 2023 рік відбулося 13 лютого на сайті організації.

Довідка:

Фонд «Optica» засновано у 2002 році, здійснює благодійну діяльність на підтримку студентства та молодих вчених.

Спільнота Optica (раніше OSA), Advancing Optics and Photonics Worldwide покликана сприяти створенню, застосуванню, архівуванню та поширенню знань у галузі оптики. Вона заснована у 1916 році і є провідною організацією вчених, інженерів, бізнесменів, студентів та всіх, хто цікавиться наукою про світло. Публікації, зустрічі, онлайн-ресурси та інші заходи сприяють відкриттям, прискорюють наукові, технічні та освітні здобутки.

Доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ», кандидат фізико-математичних наук Ксенія Мінакова — відома популяризаторка науки у світі, представниця Українського національного вузла Міжнародного Дня світла ЮНЕСКО, одна із засновниць STEM-руху в Україні. Вона є співорганізатором численних профорієнтаційних заходів харківського Політеху для школярів, серед яких: «Канікули з Політехом», «Суботи з Політехом», «День відкритих дверей ONLINE», «STEM-лабораторія», «Лабораторні роботи для школярів з освітнім проєктом «На Урок», «Слідами Чорнобиля», а також інших проєктів, спрямованих на формування позитивного іміджу вченого серед молоді.