ХПІ — в топ-10 українських університетів міжнародного рейтингу Webometrics

НТУ «ХПІ» продовжує утримувати марку одного з найкращих закладів вищої освіти України за активністю  в інтернеті. За даними міжнародного рейтингу університетів світу Ranking of World Universities (Webometrics), у Харківського Політеха – сьоме місце серед українських вишів. Список опубліковано на сайті рейтингу станом на січень 2023 року. Усього було оцінено понад тридцять тисяч університетів світу, серед яких Україну представили 306.

ТОП-10 університетів України, які увійшли до рейтингу, виглядає так:

  • Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут»
  • Київський національний університет Тараса Шевченка
  • Сумський державний університет
  • Національний Університет біоресурсів і природокористування України
  • Національний авіаційний університет
  • Харківський національний університет радіоелектроніки
  • Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
  • Львівський національний університет Івана Франка
  • Національний університет «Львівська політехніка»
  • Тернопiльський Національний Медичний Університет

 

Ознайомитись з повним рейтингом можна за посиланням.

Довідка:

Webometrics Ranking of World Universities — один із рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності вишів в інтернеті. Його складають з 2004 року та публікують двічі на рік (у січні та липні). Розробкою рейтингу займається Лабораторія кіберметрики (Cybermetrics Lab) Національної дослідницької ради Іспанії (Spanish National Research Council, CSIC), яка діє при Міністерстві науки та освіти Іспанії.

Серед критеріїв рейтингу Webometrics – три показники: видимість (Visibility) – 50% – кількість зовнішніх джерел, що містять зворотні посилання на веб-сторінки установи; відкритість (Openness) 10% кількість цитувань найкращих вчених вишу за даними джерела Google Scholar Citations; якість (Excellence) 40% кількість статей дослідників установи за п’ятирічний період, що входять до найбільш цитованих за розрахунками бази Scimago. Показник «Присутність» (Presence), який оцінював розмір (кількість сторінок) основного веб-домену установи, включаючи всі піддомени, скасовано.

Рейтинг не оцінює сайти вишів за популярністю чи зручністю використання — за допомогою вебометричних індикаторів аналізуються всі напрями діяльності вишу: науковий, навчальний, культурний, соціальний, спортивний та інші. Він також враховує рівень запровадження в університеті політики відкритого доступу до результатів наукових досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» — один із провідних та найбільших технічних ЗВО України, заснований у 1885 році. Сьогодні НТУ «ХПІ» — це 10 навчально-наукових інститутів, 103 кафедри, де навчаються понад 15 тисяч студентів. Харківський Політех — у топ-5 університетів України, входить до міжнародних рейтингів: QS World University Rankings-2023, де утримує титул найкращого технічного університету України (2-е місце серед українських вишів, позиція 651-700), THE World University Rankings. У 2010 році НТУ «ХПІ» набув статусу дослідницького національного університету. У 2022 році унікальна програма підготовки IT-фахівців Innovation Campus НТУ «ХПІ» удостоєна світового «срібла» в галузі освіти.