ХПІ — серед найкращих університетів світу з машинобудування: Рейтинг QS

НТУ «Харківський політехнічний інститут» увійшов до предметного світового рейтингу QS World University Rankings by Subject 2023. Харківський Політех вперше потрапив до категорії «Інженерія: машинобудування, авіабудування та виробництво», де було представлено лише два українські ЗВО, посівши позицію 451-500. Загалом у цій категорії брали участь п’ятсот двадцять університетів світу. Загалом рейтинг оцінював навчальні заклади у п’яти масштабних галузях: «Інженерія та технологія», куди увійшов ХПІ, «Мистецтво та гуманітарні науки», «Науки про життя та медицина», «Природничі науки», «Соціальні науки та менеджмент». У них взяли участь 1597 закладів вищої освіти у 54-х категоріях.

Харківський Політех вперше потрапив у цей рейтинг з предмету «Інженерія: машинобудування, авіабудування та виробництво» (Engineering — Mechanical, Aeronautical & Manufacturing), що входить у широку галузь «Інженерія та технологія» (Engineering & Technology). Університет посів місце 451-500, здобувши 53,7 балів. Крім ХПІ у цьому списку знаходиться також НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського» — позиція 351-400.

Лідером цього рейтингу став Массачусетський технологічний інститут.

Зазначимо, що ХПІ взяв участь ще у кількох категоріях:

  • Хімічна інженерія (Engineering – Chemical) — 48,3 балів;
  • Інженерія електротехніки та електроніки (Engineering – Electrical & Electronic) — 47,7 балів;
  • Фізика та астрономія (Physics & Astronomy) — 47,2 балів;
  • Комп’ютерні науки та інформаційні системи (Computer Science & Information Systems) — 45,9 балів;
  • Наука про дані та штучний інтелект (Data Science and Artificial Intelligence) — 44,0 балів;
  • Матеріалознавство (Materials Science) — 43,5 бала;
  • Математика (Mathematics) — 43,0 бала:
  • Дослідження в галузі бізнесу та менеджменту (Business & Management Studies) — 42,9 бала.

Ще з дев’яти предметів університет отримав оцінки у діапазоні 25-40 балів. Загалом, ХПІ був представлений у 18 категоріях, і в одній з них увійшов до списку кращих.

Довідка:

Рейтинг QS World University Rankings by Subject складається щорічно, щоб допомогти майбутнім студентам визначити провідні університети з конкретного предмета. У 2023 році він охоплює 54 дисципліни, згруповані у п’ять широких предметних галузей. Для ранжування університетів враховуються п’ять показників: академічна репутація, репутація серед роботодавців, кількість цитувань, H-індекс (індекс Хірша — продуктивність та вплив вченого чи відділу університету), міжнародна дослідницька мережа.

QS також щорічно випускає рейтинг найкращих університетів світу — QS World University Rankings. У 2023 році, згідно з опублікованими даними, Харківський Політех займає позицію 651-700 у світі та друге місце серед українських вишів.