Попри війну: ХПІ ремонтується, будується, відновлюється

Вже другий рік триває неоголошена війна рф проти України. Сьогодні загальні збитки харківського Політеху від ворожих обстрілів складають біля 1,5 млрд. грн. Найбільше постраждали спорткомплекс, у якому на 90% зруйновані ігрова зала та легкоатлетичний манеж, навчальний корпус У-4, частково пошкоджено 18 будівель. Однак, незважаючи на військовий стан в Україні, близькість Харкова до лінії фронту та значні руйнування, ХПІ продовжує підтримувати високий рівень освітньої та наукової діяльності, займаючись також поточними та аварійними ремонтами, відновлюючи зруйновані будівлі, забезпечуючи функціонування своїх корпусів.

Завдяки професійній роботі адміністративно-господарського сектору НТУ «ХПІ», у навчальних, адміністративних корпусах та гуртожитках практично завжди є світло, вода і опалення. Ремонтні бригади електриків, слюсарів тощо оперативно реагують на пошкодження комунікацій будівель харківського Політеху. В тому числі і тих, що виникли внаслідок ракетного обстрілу рф. Ректорат та фахівці університету докладають максимум зусиль, щоб уже цієї весни у зруйнованому спорткомплексі ХПІ знову запрацював відновлений басейн.

Про те, що вже зроблено, а також про найближчі плани з благоустрою університетського кампусу розповів проректор НТУ «ХПІ» Магомедємін Гасанов.

«Ситуація щодо безперебійної роботи всіх служб адміністративно-господарського сектору університету постійно перебуває під контролем ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола. Практично щодня ректор проводить наради, де обговорюються поточні проблеми забезпечення життєдіяльності харківського Політеху та приймаються необхідні рішення», — розповідає Магомедємін Гасанов. За його словами, наслідки ракетних ударів та вибухових хвиль у будівлях та на прилеглих територіях харківського Політеху усуваються оперативно. Проте руйнування значні. Після ракетного обстрілу в ніч на 24 червня 2022 року дуже постраждав спорткомплекс ХПІ: повністю зруйновано ігрову залу та манеж будівлі, а 19 серпня 2022 р. рф розбила частину навчального корпусу У-4. Проректор ХПІ повідомив, що через військові дії вісімнадцять будівель мають часткові руйнування, у них пошкоджено вікна та фасади, порушено комунікаційні системи водопостачання, опалення та електрики. Їх відновленням займаються як ремонтні бригади ХПІ, так і підрядні організації.

«Основну частину будівельних матеріалів ми купуємо за кошти університету. Велику допомогу нам надає Асоціація випускників НТУ «ХПІ». Вони — наші небайдужі випускники, а також патріоти ХПІ з Китаю, В’єтнаму та багатьох інших країн, роблять свій посильний внесок у відновлення рідного університету. Активно підключаються до роботи студенти та викладачі Політеха, які взяли участь у розборі завалів спорткомплексу», — зазначив проректор Магомедємін Гасанов.

Що зроблено?

Сьогодні у харківському Політеху повністю замінено склопакети та віконні блоки у гуртожитку №2 (понад 100 штук) та у коворкінг-центрі (71 штука), встановлені нові шибки на вікнах лабораторного корпусу «Стара фізика», Головного адміністративного корпусу та у 10-й секції гуртожитку «Гігант». Встановлено OSB плити у віконних отворах у будівлі підфаку, частині навчального корпусу У-4, гуртожитка №10, закриті плівкою вікна у гуртожитку №12 та у навчальному корпусі У-3.

Замінено також склопакети та відремонтовано дах у гуртожитку №7, який був пошкоджений внаслідок ракетного обстрілу. Приведено до ладу підстанцію на території ХПІ. Було замінено більшу частину трубопровідної системи водопостачання та опалення в навчальному містечку, і зараз у діючих корпусах є вода, світло та тепло. Відремонтовано також два сходові марші в гуртожитку «Гігант», зараз проводиться робота з ремонту коридорів, приведено до ладу чотири блоки у гуртожитку №7, у планах зробити ремонт у кухнях гуртожитку №8.

Виконано капітальний ремонт корпусу кафедри фізичного виховання. Він відгороджений стіною від пошкоджених легкоатлетичного манежу та ігрової зали, у корпусі також були встановлені вікна. Встановлено нові двері, замінено стару плитку в роздягальнях басейну спорткомплексу.

Суттєві зміни проводяться й у обладнанні бомбосховищ ХПІ. Проведено протипожежну сигналізацію та систему оповіщення, а проект проточно-витяжної вентиляції вже отримав позитивну оцінку експертів.

Внесок харківських політехніків

Проректор НТУ «ХПІ» Магомедємін Гасанов відзначив злагоджену роботу співробітників навчально-виробничого центру (керівник Олександр Буровов), експлуатаційно-технічного відділу (керівник Ярослав Лук’яниця), головного енергетика Василя Бугайця, а також колектив будівельно-ремонтної групи на чолі з Кадіржоном Мамадалієвим, та багатьох інших. Чітко виконують свої обов’язки співробітники відділу охорони та збереження майна університету під керівництвом Сергія Шеховцова.

«Дякуємо всім політехнікам за відповідальне ставлення до своєї справи в такий важкий для України час. Сподіваємося, що вже незабаром ми святкуватимемо нашу Перемогу та Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» знову почне працювати у своєму звичному режимі. Студенти та викладачі прийдуть на заняття в наші чудові аудиторії, і університет знову розквітне та порадіє тисячам посмішок харківських політехніків!» — сказав проректор Магомедємін Гасанов.

Довідка:

На сьогодні ХПІ має 35 навчальних корпусів загальною площею 146 тис. 410,9 кв. м. Багато з них побудовано ще в 19 столітті. У складі ХПІ — 15 гуртожитків загальною площею 110 тис. 491,7 кв. м, які розташовані у різних районах Харкова. На балансі харківського Політеху: 6 житлових будинків (37 тис. 055,6 кв. м), 27 адміністративних та допоміжних будівель (9 тис. 439,9 кв. м), 12 навчально-виробничих центрів (5 тис. 252,2 кв. м), книгосховище з переходом (5 тис. 584,6 кв. м). До складу ХПІ також входять НДПКІ «Молнія» (8 тис. 216,6 кв. м), а також Палац студентів (7 тис. 181,8 кв. м).