«Добродій» родом із ХПІ

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну багато студентів, співробітників, викладачів НТУ «ХПІ», перебуваючи під обстрілами та бомбардуваннями, не лише продовжили освітній та науковий процеси, а підтримали і навіть очолили волонтерські рухи в країні. Вже майже рік у харківському Політеху діє неформальна благодійна організація «Добродій». Її засновник та керівник — професор кафедри українознавства, культурології та історії науки ХПІ Михайло Красіков. Наразі під опікою «Добродія» перебувають понад п’ятсот осіб. Це люди з інвалідністю, літні самотні хворі люди та тимчасові переселенці, які гостро потребують ліків, засобів гігієни, продуктів та одягу. Серед них є чимало колишніх та нинішніх співробітників ХПІ, випускників харківського Політеху, їхніх родичів.

«До волонтерської групи «Добродій» увійшли мої друзі та однодумці, деякі з них є випускниками ХПІ, — розповідає професор харківського Політеху Михайло Красіков. — Починаючи з квітня минулого року ми просто передавали інформацію про потреби людей до благодійних фондів та волонтерських організацій, а з серпня вже й самі почали надавати допомогу. Нашої підтримки потребують, в першу чергу, люди різного віку з інвалідністю та самотні хворі люди похилого віку (за 70 років). Харків’янам та мешканцям деокупованих територій області (Балаклія, Шевченкове) ми доставляємо ліки, медичне обладнання, засоби гігієни, продукти, одяг, спальники та навіть «буржуйки». Надаємо й соціально-психологічну допомогу. Серед наших підопічних багато онкохворих, паралізованих, немобільних та маломобільних людей, вимушених переселенців з Бахмута, Купʼянська, Вовчанська…».

За словами Михайла Красікова, завдяки підтримці ректорату ХПІ волонтерській групі було виділено три великі кімнати у Палаці студентів харківського Політеху для зберігання та розподілу гуманітарної допомоги. «Добродій» активно співпрацює як із волонтерськими групами та благодійними організаціями в Україні та за кордоном, так і з окремими особами, які здатні надати допомогу. Варто зазначити, що основу волонтерської групи «Добродій» та тих, хто з нею співпрацює, складають випускники ХПІ та колишні студенти професора. Серед них — Наталія Саліна, Микола Солом’яний, Іван Кобець. Глава «Добродія» розповідає, що за його списками Іван щомісяця розвозить гуманітарку для понад 150-ти осіб з інвалідністю від фонду при харківській церкві Іоанна Богослова. Допомагають і Світлана Землянкіна, Ольга Гребенник, Ганна Дашкіна та Олександр Савчук — учасники численних етнографічних експедицій, організованих Михайлом Красіковим. Не залишилися осторонь і люди зі світу мистецтва: скрипалька Віра Литовченко (Харків), Hermann Knirsch, який очолює Товариство німецьких тромбоністів, письменниця Марина Соріна (Італія), артисти Харківського театру ляльок (волонтерська організація «ЛОБ», керівник Михайло Озеров), актор та режисер Антон Жиляков (БФ «Тимур»). Значний внесок у спільну справу роблять представники науки — етнологи Інна Головаха (США) та Анна Ніколаєва (уродженка Валок, киянка, зараз мешкає у Польщі), фізик та літературознавець Олег Заславський (Харків), філолог-іспаніст Ігор Оржицький (Харків), італійський археолог Marcello Tagliente, колеги з Чехії та деяких інших країн.

Волонтерська група «Добродій» запрошує благодійні фонди та волонтерські організації, а також колишніх політехніків до співпраці. Організація буде вдячна за будь-яку допомогу небайдужих людей. Всі донатори отримають повний фінансовий звіт та фотозвіти.

Контакти: E-mail: mmkrasikov@gmail.com

Тел.: 06791014 91.

Фінансові реквізити:

Card in Privatbank:  5168  7456  1308  4554      

Mykhailo Krasikov Privatbank requisites: IBAN UA143052990000026205733157879 UAH

IBAN UA703052990000026206684543638 EUR Mastercard KRASIKOV MIKHAIL

IBAN: UA743052990262076400940298488 USD Mastercard KRASIKOV MIKHAIL

Призначення платежу: благодійний внесок.

Pay pal: nataly.sal.23@gmail.com

Western Union: Mikhail Krasikov
                                 Natalija Salina

Довідка:

Михайло Красіков — професор кафедри українознавства, культурології та історії науки НТУ «ХПІ», директор Етнографічного музею «Слобожанські скарби» ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ», член Національної спілки письменників України, Національної спілки художників України та Національної спілки краєзнавців України, лауреат муніципальної премії (2007 р.) та премії ім. Л. Танюка «За збереження культурних цінностей України» (2022 р.), член Наглядової ради Благодійного фонду «Ukraine & Kharkiv Research Support Foundation». Професор Красіков — відомий дослідник історії нашого краю, популяризатор традицій та культури українського народу, організатор різноманітних виставок, фестивалів та інших культурних акцій на Харківщині та за її межами.