Світло, що дає надію: ХПІ «запалив» масштабний науковий фестиваль у ТРЦ

НТУ «ХПІ» за сприяння харківської мерії організував науковий фестиваль у стилі STEM «Світло, що дає надію», який присвячений Дню науки та Міжнародному Дню світла. Захід відбувся 21 травня у ТРЦ «Нікольський», вперше офлайн за час війни. Гостями стали близько 2000 осіб, які змогли побачити яскраве шоу музики, танців, експериментів, лабораторій, вікторин та майстер-класів з різних напрямів. Все це демонстрували студенти, викладачі та науковці Харківського Політеху. Крім того, школярі-переможці вікторин отримали подарунки від ХПІ та партнерів події. Також у межах фестивалю присутній на заході Харківський міський голова Ігор Терехов вручив подяки молодим науковцям ХПІ.

«Сьогоднішній фестиваль присвячений Міжнародному Дню світла та Дню науки в Україні. Ми демонструємо напрями, за якими навчають у Харківському Політеху — саме вони мають дати новий поштовх розвитку нашої економіки та допомогти відбудувати Україну. Ви бачите, які цікаві спеціальності пропонує наш університет, і ми вам гарантуємо, що знання, які ви отримаєте у ХПІ, дадуть вам можливість знайти гідну роботу. Але головне — я бажаю всім присутнім міцного здоров’я та успіхів! Бережіть себе! Слава Україні!», — звернувся до присутніх ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

«Дякую професорсько-викладацькому складу Харківського Політеху за виховання молоді, а молоді — за те, що залишилися з Харковом у найважчі часи! Ви ще раз довели, що ХПІ — це бренд Харкова!» — зазначив міський голова Ігор Терехов. Він привітав усіх присутніх зі святом та висловив сподівання, що після перемоги харків’яни разом із міською владою братимуть активну участь у відновленні Харкова.

Для учасників фестивалю були доступні такі інтерактивні заняття: лабораторно-експериментальна зона з майстер-класами, воркшопами та дослідами; ігри у науково-популярні вікторини у Kahoot, де переможці отримували призи; бізнес-ігри, психологічні ігри та комп’ютерні ігри; спортивно-оздоровча зона, де можна було навчитися основ боротьби та самооборони; інші розваги. Крім того, свої творчі номери презентували колективи Палацу студентів ХПІ, серед них: народний ансамбль народного танцю «Україна» та вокал шоу-бенд «Сузір’я».

Програму було розроблено молодими вченими, викладачами НТУ «ХПІ», а також фахівцями Харківського міського центру дозвілля молоді. Мета — мотивація учнів шкіл, коледжів та установ профтех освіти до навчання, шляхом наочних демонстрацій, майстер-класів, вікторин та інших методів STEM-освіти; а також дати усвідомлення, що знання важливі для відновлення України та покращення світу.

Організатори заходу — Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Департамент у справах сім’ї, молоді та спорту за підтримки Департаменту освіти та міжнародних наукових товариств-партнерів SPIE та Optica.

Більше світлин на Facebook прес-служби ХПІ.

Довідка:

У списку нагороджених співробітників НТУ «ХПІ» з нагоди Дня науки:

Сергій Білик — доцент кафедри двигунів та гібридних енергетичних установок, заступник відповідального секретаря приймальної комісії;

Ірина Варшамова — доцент кафедри електричних апаратів;

Сергій Вировець — доцент кафедри електричних апаратів, заступник відповідального секретаря приймальної комісії;

Аліна Грубнік — старший викладач кафедри хімічної техніки та промислової екології

Дмитро Данильченко — доцент кафедри передачі електричної енергії, заступник відповідального секретаря приймальної комісії;

Ксенія Мінакова — доцент кафедри фізики, заступник відповідального секретаря приймальної комісії;

Юлія Орендарчук — асистент кафедри ливарного виробництва;

Сергій Петров — доцент кафедри органічного синтезу і фармацевтичних технологій, відповідальний секретар приймальної комісії НТУ «ХПІ»;

Тетяна Руднєва — директор підготовчих курсів НТУ «ХПІ»;

Олександр Сінческул — доцент кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології, заступник відповідального секретаря приймальної комісії.

 

Міжнародний день світла відзначається щороку, починаючи з першого успішного випробування роботи лазера. Лазер — чудовий приклад того, як наукове відкриття може принести революційну користь суспільству в техніці, комунікації, охороні здоров’я та багатьох інших галузях.

Широка тема світла дозволяє об’єднати багато різних секторів суспільства в усьому світі та продемонструвати, як наука, технології, мистецтво та культура можуть допомогти досягти цілей UNESCO — всебічної освіти, рівності та миру. Саме сьогодні як ніколи ця глобальна ініціатива є важливою.

НТУ «ХПІ» бере участь у святкуванні та проведенні наукових фестивалів Дня світла з 2018 року за підтримки таких організацій: UNESCO, SPIE, International Society for Optics and Photonics. Молода вчена НТУ «ХПІ» та співорганізатор заходів Ксенія Мінакова є представницею UNESCO, а саме Національного вузла в Україні.

День науки відзначається в Україні щороку третьої суботи травня. Професійне свято працівників науки встановлено Указом президента у 1997 році на підтримку ініціативи відомих науковців, наукових установ та професійних спілок України.