Медики ХПІ — учасники великого міжнародного конгресу з атеросклерозу

Делегація Навчально-наукового медичного інституту НТУ «ХПІ» взяла участь у 91 Конгресі Європейського товариства атеросклерозу. Захід відбувся 21-24 травня 2023 року в Німеччині, м. Мангейм, та об’єднав провідних вчених, лікарів з усього світу, які займаються питаннями профілактики, лікування атеросклерозу та подолання його наслідків. Харківський Політех представляли: в.о. директора інституту, завідувачка кафедри внутрішніх хвороб та сімейної медицини, професорка Віра Златкіна, професорка кафедри Валерія Немцова.

Програма конгресу складалася з пленарних засідань, семінарів, лекцій та воркшопів. Мета — розглянути останні розробки у фундаментальних, трансляційних та клінічних дослідженнях причин атеросклерозу та пов’язаних з ним судинних захворювань, а також те, як вони можуть вплинути на клінічні рекомендації щодо діагностики та лікування. Крім того, конгрес надає можливість міждисциплінарного обміну між клінічними та фундаментальними дослідниками.

Медичні фахівці Харківського Політеху відвідали конгрес у складі української делегації. Вони представили доповідь «Асоціація васпіна з ліпідним та глікемічним профілем у пацієнтів з ожирінням 18-45 років» за результатами проведеної наукової роботи. Також, у межах заходу вчені-лікарі ХПІ обмінювалися досвідом із колегами із США, Ізраїлю, Казахстану, Грузії, Італії, Індії, Німеччини та інших країн. Зі свого боку всі вони висловили слова підтримки українським фахівцям.

В межах конгресу були представлені нові ефективні лікарські препарати для лікування дисліпідемій, які пройшли випробування та затверджені FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США), використання яких один раз на шість місяців значно підвищує прихильність пацієнтів до лікування.

Також усі охочі могли пройти експрес-тестування на вміст у крові «поганих» ліпідів. У такий спосіб організатори демонстрували нескладну процедуру скринінгу, яка в перспективі допоможе зберегти та продовжити життя мільйонів.

Вчені-медики НТУ «ХПІ» висловлюють подяку Президенту EAS (Європейського товариства атеросклерозу), професору Каусіку К. Рею (Kausik K. Ray), екс-президенту професорці Лалі Токгозоглу (Lale Tokgozoglu), а також оргкомітету конгресу за можливість взяти участь у заході.

Довідка:

EAS (англ. European Atherosclerosis Society — Європейське товариство атеросклерозу) було засновано у 1964 році як форум для обміну ідеями дослідників у галузі вивчення атеросклерозу, і з того часу проводить успішні наукові зустрічі по всій Європі.

У 2023 році на 91-му Конгресі Європейського товариства атеросклерозу серед спікерів пленарних засідань, воркшопів та інших зустрічей були фахівці зі США, Австрії, Великої Британії, Німеччини, Сінгапуру, Ірландії, Швейцарії, Швеції, Франції, Нідерландів, Норвегії, Данії, Фінляндії, Іспанії, Італії та інших.

Навчально-науковий медичний інститут функціонує у складі НТУ «ХПІ» з 2021 р. Він здійснює навчання лікарів-інтернів за різними спеціальностями, а також підготовку та перепідготовку лікарів та фармацевтів. Крім того, Інститут займається підвищенням кваліфікації медичних працівників та фармацевтів з різних напрямів медичної та фармацевтичної діяльності. До складу Інституту входять 14 кафедр: акушерства, гінекології та репродуктології; внутрішніх хвороб та сімейної медицини; загальної фармації; інфекційних хвороб та дерматовенерології; клінічної лабораторної діагностики та імунології; мікробіології, бактеріології, вірусології та мікології; неврології та рефлексотерапії; організації та управління охороною здоров’я та соціальної медицини; ортопедії та травматології; психіатрії, аддиктології, психотерапії та клінічної психології; радіології; стоматології; фізичної та реабілітаційної медицини, фізіотерапії та курортології; хірургії, нормальної та топографічної анатомії.