Рятуючи український спорт: ХПІ відновив басейн у зруйнованому спорткомплексі

1 червня НТУ «ХПІ» організував спортивне свято під гаслом Save Ukranian Sport! (Врятуймо український спорт!). Захід був присвячений Міжнародному Дню захисту дітей та відкриттю відновленого 50-метрового басейну спорткомплексу (СК) харківського Політеху. Місцем проведення став майданчик біля СК «Політех», що був зруйнований ракетними обстрілами рф в ніч на 24 червня 2022 року. У програмі спортивного свята — показові виступи та естафети юних спортсменів, екскурсія частково відновленим спорткомплексом «Політех», чемпіонат з водного поло та змагання борців. Захід відбувся за підтримки адміністрації Київського району Харківської міськради, за участю ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, проректора Магомедєміна Гасанова, викладачів, тренерів та спортсменів юнацьких команд з водного поло та вільної боротьби.

«Сьогодні велике свято у харківському Політеху. Цей день наближає нас до Перемоги, до мирного життя! Ракетний обстріл рашистських агресорів у ніч проти 24 червня минулого року зруйнував частину нашого спортивного комплексу, який займав провідні позиції у розвитку спорту і в нашому місті, і в Україні загалом. Зараз у ХПІ немає можливості повністю відбудувати цю спортивну будівлю, але сьогодні ми відкриваємо його відновлену частину. Це дозволить нашим спортсменам продовжити тут тренування та змагання. Російський агресор зруйнував наше з вами життя, багато наших дітей, на жаль, загинули у цій війні. Ворог насильно вивозить дітей до росії з окупованих територій. Але ми з вами впевнені, що ця війна обов’язково закінчиться перемогою України і ми повернемося до мирного життя», — звернувся до присутніх ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол. Ректор побажав дітям здоров’я, зазначивши, що саме вони «прославлятимуть ХПІ на спортивних аренах та відбудовуватимуть економіку України», адже від них залежить майбутнє країни. Євген Сокол також висловив подяку голові адміністрації Київського району Харківської міської ради Неллі Казанжієвій, яка зробила значний внесок у відновлення частини нашого спорткомплексу ХПІ.

Зазначимо, що спорткомплекс «Політех» був розбитий ракетним обстрілом росії в ніч на 24 червня 2022 року. Основний удар припав на легкоатлетичний манеж та ігровий зал. Від вибухової хвилі постраждали басейн та всі приміщення спорткомплексу: вікна, двері, стіни. Попри значні руйнування та нестачу грошей, політехніки, випускники та їхні друзі, спортсмени об’єдналися: розбирали завали, виносили скло, сміття, складали цеглу. Через деякий час розпочалися відновлювальні та ремонтні роботи.

Так, було виконано капітальний ремонт корпусу кафедри фізичного виховання. Він відгороджений стіною від пошкоджених легкоатлетичного манежу та ігрового залу, у ньому також було встановлено вікна. У короткий термін було повністю відновлено великий та дитячий басейни, приведені до ладу роздягальні та душові, частково замінено стару облицювальну плитку, відремонтовано центральний вхід у басейн на другий поверх, зроблено капітальний ремонт у коридорах, радіорубці та кабінеті медичного огляду. Також повністю відремонтовано ігрову залу для настільного тенісу, яка готова приймати спортсменів і всіх охочих влітку і взимку. Тут було встановлено нові склопакети та замінено систему опалення. Профінансувало цю роботу Міністерство освіти і науки України, виділивши 1 млн. 300 тис. грн. та ХПІ. Роботу виконували співробітники адміністративно-господарського сектору НТУ «ХПІ», під керівництвом проректора Магомедєміна Гасанова.

Харківський Політех зробить усе, щоб спортивний комплекс у майбутньому став ще кращим, ніж був до війни, запевнив ректор ЗВО Євген Сокол: «Італійська дизайнерська фірма безкоштовно робить нам проєкт майбутніх ігрового залу та легкоатлетичного манежу зруйнованого спорткомплексу. Я не маю сумніву, що ми зможемо залучити інших наших європейських партнерів до фінансування цих робіт. Дуже дякую кафедрі фізичного виховання, співробітники якої не покладаючи рук щодня працювали над відновленням свого рідного спортивного комплексу. Відродження басейну — це подарунок не лише всім політехнікам, а й спортсменам. Ми намагалися не лише відтворити умови, які були до війни, а й зробити їх ще кращими. Бажаю спортсменам подальших перемог, досягати нових успіхів. Впевнений, що ми обов’язково відновимо весь спорткомплекс!».

У межах заходу учасники побачили фотографії, на яких зображено спорткомплекс одразу після ракетного обстрілу, світлини спортивної будівлі після відновлення, фото дизайн-проєкту італійських фахівців для майбутнього відновлення ігрового залу та легкоатлетичного манежу. Ректор ХПІ Євген Сокол зазначив, що фото зруйнованого спорткомплексу обійшло майже весь світ та розміщено на стінах мерії у столиці Бельгії Брюсселі.

На завершення свята відбулися змагання юнацьких команд Харківської області з водного поло та вільної боротьби. Усім учасникам турнірів ректор Євген Сокол вручив сувеніри від НТУ «ХПІ» та подарунки від Благодійного фонду «Вільні люди», співзасновником та координатором якого є депутат Харківської районної ради, співробітник ХПІ Андрій Андрєєв.

Велика подяка всім небайдужим до нашої біди! Якщо ви бажаєте допомогти, чекаємо на вас! Давайте разом розчищатимемо шлях до бажаного мирного майбутнього! Адже саме освіта та університети — запорука швидкого відновлення країни!

Більше світлин — за посиланням.

Довідка:

Банківські реквізити, за якими можна здійснити переказ коштів на рахунок організації:

Одержувач: ГО «Асоціація випускників НТУ «ХПI»

Розрахунковий рахунок:

UA323204780000026007924433811 в АБ «Укргазбанк», МФО 320478.

ЄДРПОУ 26450114.

У графі «Призначення платежу» слід вказувати прізвище, ім’я, по-батькові (ПІБ) фізичної особи-платника або назву юридичної особи-платника та мету внесків.

Currency $

Recipient: Public Organization «The National Technical University «Kharkov Polytechnical Institute» Alumni Association» (PO «NTU «KhPI» Alumni Association»)

Address: Ukraine,  Kharkiv, str. Kyrpychova, 2

Identification code:  26450114

Account: UA323204780000026007924433811

SWIFT: UGASUAUK

JSB  Ukrgasbank Kiev Ukraine

1, Str. Yerevanska, Kiev, 03087, Ukraine

Correspondent account: № 04452135

Deutsche Bank Trust Company Americas, New York

SWIFT: BKTRUS33

 Currency : €

Recipient: Public Organization «The National Technical University «Kharkov Polytechnical Institute» Alumni Association» (PO «NTU «KhPI» Alumni Association»)

Address: Ukraine,  Kharkiv, str. Kyrpychova, 2

Identification code:  26450114

Account: UA323204780000026007924433811

SWIFT: UGASUAUK

JSB  Ukrgasbank Kiev Ukraine

1, Str. Yerevanska, Kiev, 03087, Ukraine

Correspondent account:  № 100 9470808 00 Deutsche Bank AG, Frankfurt-am-Main, Germany

Подробиціна сайті ГО «Асоціація випускників НТУ «ХПІ»

Спорткомплекс «Політех» було збудовано у 1985–1991 роках (загальна площа 8602 кв.м.). Це єдина спортивна споруда України, яка відзначена Державною премією в галузі архітектури, має статус «База олімпійської підготовки збірних команд України». Тут тренувалися збірні команд України з баскетболу, бадмінтону, легкої атлетики та інших видів спорту, відвідували заняття студенти спеціальності «Фізична культура та спорт», навчалися чемпіони світу та Європи, призери Олімпійських ігор, відбувалися численні спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи: спартакіади, конкурси та змагання міжнародного рівня, а також Дні відкритих дверей. Унікальна будова в центрі Харкова збирала навколо себе всіх закоханих у рух, спорт та розвиток.