Харківські політехніки пройшли курс створення грантових проєктів

В НТУ «Харківський політехнічний інститут» завершила свою роботу школа грантрайтингу. Її випускники — майже сорок аспірантів та співробітників двох Навчально-наукових інститутів ХПІ: енергетики, електроніки та електромеханіки; комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики. Протягом двох місяців вони слухали інтенсивні лекції та практики, де здобували навички написання грантів, пізнавали сферу фінансування ініціатив, а також розвивали «hard skills» («жорсткі навички» — технічні здібності, професійні якості та вміння) та «soft skills» («гнучкі навички» — особисті якості, комунікабельність, емоційний інтелект, лідерські якості, емпатія тощо). За підсумками навчання учасники отримали сертифікати. Лекторами були науковці — викладачі вишу, які мають багаторічний досвід реалізації грантових проєктів.

У межах школи грантрайтингу ХПІ розглядалося безліч тем, які необхідні для формування навичок написання грантів. Серед них: типова структура грантової заявки, бюджет проєкту, методологія написання заявки, формування команди та розподіл ролей, постановка цілей, управління проєктом та його етапи, інші.

Своїм досвідом та секретами успішної реалізації грантових проєктів з учасниками курсу ділилися співробітники Харківського Політеху: директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Роман Томашевський, директор Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики Олексій Ларін, доцент кафедри передачі електричної енергії Дмитро Данильченко, старший викладач кафедри електричних станцій Станіслав Федорчук, доцент кафедри фізики Ксенія Мінакова.

За словами учасників, завдяки освітній програмі тепер їм набагато зрозуміліше, як працювати у сфері фінансування ініціатив.

«Курс був цікавий та різноманітний. Спочатку здавалося, що все дуже складно, але після кожного заняття з’являлося все більше впевненості у собі та власних силах. Практичні заняття дали можливість застосувати на практиці здобуті знання», — зазначила учасниця курсу Олександра Загайнова.

Зі свого боку лектори проєкту відзначили зацікавленість та старанність учасників. «Енергетика нереальна. Мені дуже сподобалося, що наші учасники активно ставили запитання та обмінювалися інформацією. Це створювало почуття колективної єдності. Дуже теплі та приємні враження залишилися. Бажаю їм успішної реалізації здобутих знань у нових грантових програмах, багато удачі та сил», — сказав лектор, директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Роман Томашевський.

«Завдання було непросте. Всі учасники різні, у всіх є свої сильні та слабкі сторони, але було приємно бачити їхнє зростання за час курсу. Вони не просто слухали, а й активно брали участь. З нетерпінням чекаю від них новин про успішні заявки на грантові проєкти», — наголосив лектор, доцент кафедри передачі електричної енергії ХПІ Дмитро Данильченко.

За підсумками курсу учасники отримали сертифікати, що підтверджують отримані компетенції.

Організатори повідомляють, що незабаром стартує новий сезон школи грантрайтингу ХПІ, і всі охочі, а особливо ті, хто не зміг потрапити до першого потоку, зможуть знову подати заявку на участь.

Довідка:

Організаторами Школи грантрайтингу виступили Рада молодих вчених НТУ «ХПІ» спільно з Навчально-науковим інститутом енергетики, електроніки та електромеханіки, Навчально-науковим інститутом комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики Харківського Політеху. Мета проєкту — розповісти про роботу та особливості сфери отримання фінансування на ініціативи різних напрямів: від освіти до інженерних винаходів.

Школа грантрайтингу ХПІ стартувала 17 квітня 2023 року.

З усіх питань звертатись до Ради молодих вчених НТУ «ХПІ»: rmv@khpi.edu.ua