Досвід ХПІ: Реалізація проектів для дітей та молоді

Заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема та керівник молодіжної політики Естонії Едгар Шлюммер (Edgar Schlümmer) відвідали НТУ «ХПІ». Мета візиту — ознайомлення з науковими та освітніми проектами університету.

Гості побували в інтерактивному просторі ідей «Science & Museum» і креативному коворкінгу молодих вчених Scientific Underground (Науковий Андеграунд).

На зустрічі були присутні: ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, глава Ради молодих вчених НТУ «ХПІ» Роман Томашевський, секретар Ради молодих вчених ХПІ Сергій Радогуз, голова Ради молодих вчених при Харківській облдержадміністрації Наталія Куфтеріна.

Серед питань, які цікавили гостей були: науково-освітні проекти для дітей, аудиторія проектів, яким чином відбувається співпраця, які напрямки в науці є найбільш цікавими та інші.

Так, на зустрічі в інтерактивному просторі «Science & Museum», ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол зазначив, що відкриття подібного центру — невипадкове, оскільки Політех вже більше 10 років займається інклюзивною освітою. Тут проводяться заняття не тільки для дітей з обмеженими можливостями, а й для всіх школярів. Головна ідея такого простору в університеті — популяризація технічної освіти серед дітей. «Необов’язково вчити цих людей бути інженерами. Важливо, щоб суспільство розуміло соціальну відповідальність інженера за результати своєї праці. Дуже важливо надати дітям розуміння того, що з одного боку це — відповідальність, а з іншого — престиж», — підкреслив ректор ХПІ.

Голова Ради молодих вчених НТУ «ХПІ», доцент Роман Томашевський зазначив: «Цей майданчик ми створювали як соціальний проект, де діти можуть відвідувати безкоштовні заходи. Молоді вчені проводять тут різні інтерактивні лекції, працюють з молодшим поколінням. А для їхнього розвитку є інший майданчик (креативний простір молодих вчених «Науковий Андеграунд»), де проводяться більш складні специфічні презентації, дискусії».

Зустрічаючи гостей, що відвідали простір для молодих вчених, доцент кафедри етики, естетики та історії культури НТУ «ХПІ» Василь Маліков розповів, що він відкритий для всіх, хто займається наукою і популяризує її: «Ми співпрацюємо з різними організаціями, і запрошуємо їх для проведення заходів: лекцій, презентацій та ін.».

Довідка:

Простір Ідей: Science & Museums в рамках програми Арсенал Ідей Україна створено для творчості, досліджень і пізнання. Тут можна проводити інтерактивні лекції на різні теми, для дітей і молоді, сімей, шкільних груп, у тому числі з обмеженими можливостями. Над інсталяціями та декором приміщення працювали провідні сучасні українські художники.

Креативний простір молодих вчених «Науковий Андеграунд» НТУ «ХПІ» (Scientific Underground) створений для підтримки наукової, винахідницької та іншої творчої діяльності, взаємодії молодих вчених, розвитку їхнього інтелектуального потенціалу, громадської активності та згуртованості.