Пам’яті видатного вченого ХПІ Євгена Голоскокова

У Музеї історії НТУ «ХПІ» відбулася зустріч, присвячена 90-річчю вченого, доктора технічних наук, професора Євгена Григоровича Голоскокова — випускника і Почесного доктора НТУ «ХПІ», лауреата Державної премії УРСР у галузі науки і техніки.

Дізнатися про цю видатну людину прийшли студенти Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ». Зустріч відбулася 12 квітня — у День космонавтики і День працівників ракетно-космічної галузі України, до якої професор Євген Голоскоков мав безпосереднє відношення. 27 років вчений очолював Інженерно-фізичний факультет ХПІ, сотні випускників якого працюють у ракетно-космічній галузі. Слід зазначити, що багато поколінь видатних вчених, педагогів і вихованців Харківського політехнічного інституту брали участь у дослідженнях, які забезпечили, як Україні, так й іншим країнам світу, високий рівень авіаційної та космічної науки і техніки.

Спікерами заходу «Життя, віддане Харківському Політехнічному», який присвячений Євгену Голоскокову, були співробітники ХПІ: директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту НТУ «ХПІ» професор Валерій Конкін, завідувач кафедри комп’ютерного моделювання процесів і систем професор Дмитро Бреславський, професор кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління ім. А.В. Дабагян Олексій Горілий, доценти кафедри динаміки і міцності машин Арнольд Андрєєв і Олександр Трубаєв, старший викладач кафедри стратегічного управління Євгенія Голоскокова, інші.

Студентам розповіли багато цікавої інформації про наукові розробки видатного вченого, його діяльність в Політеху, внесок у розвиток інженерно-фізичного факультету вишу. Про те, яким був професор Є. Голоскоков поза університетом, чим захоплювався у вільний від науки час розповіла його онука Євгенія Голоскокова.

Довідка:

Професор Голоскоков Євген Григорович (16.03.1928 р.— 10.08.2008 р.) — доктор технічних наук, лауреат Державної премії УРСР, Почесний доктор НТУ «ХПІ», Заслужений працівник вищої школи, лауреат Державної премії у галузі науки і техніки. У 1960-1987 рр. — декан інженерно-фізичного факультету ХПІ, у 1977-2005 рр. — завідувач кафедри систем і процесів управління ХПІ.

Вчений, фахівець у галузі динаміки і міцності машин, а також управлінні рухомими об’єктами. Зробив значний внесок у розвиток теорії нестаціонарних процесів механічних систем, нелінійних коливань валів за надкритичних поворотів обертання і нестаціонарних коливань систем за випадкового впливу. Є автором понад 200 наукових робіт, у числі яких 3 монографії. Підготував 14 кандидатів технічних наук.