В ХПІ відбулась акція “Кольори миру”. ФОТОРЕПОРТАЖ

9 червня в НТУ «ХПІ» провели акцію для харківських школярів «Кольори миру», присвячену Дню Європи в Україні. Діти взяли участь у «Забігу миру», відвідали виставку робіт видатного гуманіста, філософа, письменника і поета Шрі Чинмоя, проявили себе в художній творчості.

Організатори заходу: Наукова бібліотека НТУ «ХПІ», міжнародна мережа волонтерів, яких надихає місія повної гармонії та спокою у світі.

«Ця важлива акція, яка сьогодні проходить в ХПІ, присвячена благородній меті: миру і гармонії у світі. Завжди саме освіта, спорт, наука і культура пробивалися крізь різні неприємності, які бували на Землі. Тому я, як Посол миру, зобов’язаний був прийти сьогодні сюди і благословити вас на цю естафету, адже це велика справа присвятити себе створенню тих гармонійних умов, у яких би прекрасно жили всі люди на Землі, а в першу чергу, наші діти», ― зазначив Почесний ректор НТУ «ХПІ» професор Леонід Товажнянський.

Учасники «Всесвітнього бігу заради гармонії» продемонстрували символ миру і єднання — палаючий факел. У всіх школярів була можливість потримати його в руках і загадати бажання.

«Мені дуже сподобалося, тому що ми об’єдналися в одну команду і всі тримали факел по черзі», ― поділилася своїми враженнями учениця 5-го класу школи №164 Ганна Артемчук.

«Для мене мир — це коли щастя і ні у кого немає ніяких проблем, все дружні, всім добре», —  розповів учень 5-го класу школи №164 Андрій Голубєв.

Одним із основних заходів акції став «Забіг миру» територією ХПІ (дистанція — 400 метрів). Усі діти взяли участь у цій естафеті і продемонстрували командний дух, активну життєву позицію та любов до здорового способу життя.

У рамках акції діти відвідали виставку «Fountain-Art» («Фонтан-мистецтво»), представлену копіями робіт американського художника Шрі Чинмоя. Твори відомого живописця, присвячені миру і гармонії, зараз експонуються в науковій бібліотеці НТУ «ХПІ».

Крім того, волонтер Юлія Овчаренко провела для харківських школярів художній майстер-клас з техніки «фонтан мистецтв», в якій працював Шрі Чинмой. За допомогою спеціальних пензлів, поролонових губок і навіть пальців, як і передбачає цей стиль живопису, діти малювали фарбами свої емоції. Кожен учасник зміг написати свою картину на тему миру і єдності.

Кращі роботи будуть відправлені на виставки дитячих малюнків, присвячені Міжнародному Дню Миру ООН (навколо Колізею у Римі, Італія) і Міжнародному Дню Щастя ООН (Королівство Бутан). Експозиції будуть виставлені з 21 до 25 вересня 2017 року.

Більше фото — у альбомі.

Довідка:

Шрі Чинмой (1931‒2007), уродженець Східної Бенгалії — один з найбільш самобутніх художників сучасності. Він — видатний філософ, поет і музикант. Останні чотири десятиліття жив і працював у Нью-Йорку, присвячуючи свою творчу діяльність встановленню гармонії і взаєморозуміння у світі.

Спадщина Шрі Чинмоя нараховує 200 000 картин. Йому належить і серія графічних робіт — 16 мільйонів малюнків «Птахів, які мріють про Світ-Свободу».

У віці 43 років вперше взявся за пензель і знайшов власний стиль у живописі —  «Jharna-Kala», що в перекладі з бенгальської означає «Фонтан-Мистецтво». Серед творів художника роботи розміром від поштової марки до настінних полотен 4 на 20 метрів. Вони виконані переважно за допомогою губок, саморобних пензлів або пальців.

Оригінали картин Шрі Чинмоя експонувалися в таких відомих музеях і залах, як Музей Вікторії і Альберта у Лондоні, Метрополітен музей мистецтв, будівля секретаріату ООН у Нью-Йорку, будівля ЮНЕСКО в Парижі, Національна галерея в Оттаві, галерея єдності світу в Цюріху, галерея Карусель у Луврі, і багатьох інших культурних і громадських центрах світу.

У 2004 р. відбулася виставка оригінальних живописних робіт Шрі Чинмоя у Києві (будівля Верховної Ради, Український фонд культури). У Харкові (художній музей, муніципальна галерея, галерея «Маестро», наукова бібліотека НТУ «ХПІ») виставки робіт Шрі Чинмоя проводяться з 1992 року.