Факультет військової підготовки ХПІ реорганізовано в Інститут танкових військ — рішення Кабміну

Кабінет Міністрів України прийняв рішення про створення Інституту танкових військ на базі факультету військової підготовки ім. Верховної Ради України Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Про це повідомив міністр оборони Степан Полторак, виступаючи на засіданні уряду 19 липня.

«Таке рішення дасть можливість якісно готувати танкістів та офіцерів для Збройних Сил України», —зазначив міністр оборони України.

Нагадаємо, 5 травня 2017 року під час відвідування факультету військової підготовки НТУ «ХПІ» Степан Полторак говорив про плани щодо створення інституту.

«Я думаю, що скорочення Харківського танкового інституту було помилкою, яка була допущена. На сьогодні танкові підрозділи грають дуже серйозну роль», — коментував тоді глава оборонного відомства, додавши, що якщо уряд підтримає цю ідею, набір курсантів розпочнеться з наступного навчального року.

Постанова Кабінету Міністрів України №549

Довідка:

Факультет військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» був заснований в 1944 році, як Гвардійське Харківське танкове училище, в якому готували офіцерів-танкістів. У 1966 році воно було перетворене у вищий військовий навчальний заклад з 4-річним терміном навчання та видачею диплома загальносоюзного зразка про вищу інженерну освіту. Для того щоб поліпшити підготовку офіцерів для Збройних Сил України 19 вересня 1997 року танкове училище було переформовано в Харківський інститут танкових військ ім. Верховної Ради України.

За наказом Міністрів оборони та освіти України від 4 серпня 1999 року інститут став складовою частиною Політеху.

Сьогодні військовий факультет навчає молодь (17-21 рік), а також військовослужбовців і військовозобов’язаних без офіцерських звань у віці до 23 років. Напрями підготовки фахівців військового факультету: «Інженерна механіка», «Хімія».

У своєму складі військовий факультет НТУ «ХПІ» має такі кафедри: бронетанкового озброєння і військової техніки; хімії та бойових токсичних хімічних речовин; радіаційного, хімічного, біологічного захисту; фізичного виховання спеціальної фізичної підготовки і спорту; тактико-спеціальних дисциплін; військової підготовки офіцерів запасу.

Здійснюється навчання за спеціальностями (родами військ): танкові війська, війська зв’язку, механізовані війська, хімічні війська.

Детальніша інформація про факультет на сайті.