ХПІ приєднався до міжнародної наукової спільноти USERN

Вчені Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» взяли участь у II Конгресі Міжнародної науково-освітньої дослідницької мережі (USERN). Захід об’єднав кращих вчених з України, США, Канади, Німеччини, Італії, Великобританії та Словенії, які представляли фізичні, соціальні, медичні та інші науки. У їх числі — лауреати Нобелівської та Абелівської премій. Конгрес відбувся в рамках Тижня науки, який ініційований губернатором Харківської області Юлією Світличною та приурочений до Всесвітнього дня науки.

Протягом трьох днів, з 8 по 10 листопада, провідні іноземні та українські вчені виступали з доповідями, брали участь у семінарах, панельних дискусіях. Серед іменитих гостей — професор харчової хімії Гамбурзького університету, автор близько 300 наукових публікацій Маркус Фішер, професор генетики людини з Вашингтонського університету Еван Айхер, який вивчає еволюцію генома людини, його роль в захворюваннях.

На час проведення конгресу USERN НТУ «ХПІ» став одним з п’яти наукових майданчиків, де пройшли лекції та дискусії за участю видатних вчених. Так, 9 листопада ХПІ відвідали Даніель Паулі (Daniel Pauly, Канада), Марія Магдалена Тітірісі (Maria Magdalena Titirici, Великобританія), Сабоура Ашкеварян (Saboura Ashkevarian, Іран). Іноземних вчених у харківському виші приймали: ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, проректор з науково-педагогічної роботи Геннадій Хрипунов, проректор з наукової роботи Андрій Марченко, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Гончаров, голова Ради молодих вчених ХПІ, доцент, к.т.н. Роман Томашевський і д.т.н., професор кафедри динаміки та міцності машин Олексій Ларін.

«ХПІ із задоволенням бере участь у конгресі USERN, — звернувся до учасників конгресу ректор професор Євген Сокол. — Зараз на USERN представлені переважно результати досліджень з соціології, психології, медицини. Маю велику надію, що на наступному конгресі своє гідне місце займуть напрямки з технічних наук».

Як зазначив Євген Сокол, зараз для того, щоб бути прогресивним вишем, необхідно розвивати міждисциплінарні напрямки. «У нашому університеті — велике число спеціальностей, які пов’язані з медициною: медична електроніка, біотехнології та інші», — зазначив він.

Після зустрічі з керівництвом ХПІ ключові спікери USERN виступили з доповідями і взяли участь у панельних дискусіях. Зокрема, українські вчені поспілкувалися з канадським біологом Даніелем Паулі. Він очолює всесвітній проект «Світ навколо нас», вивчає вплив діяльності людини на Світовий океан. Також на II Міжнародному конгресі USERN в ХПІ результати своїх наукових досліджень представили молоді вчені вишу:

  • доктор технічних наук, професор кафедри динаміки та міцності машин Олексій Ларін — «Probabilistic modelling for reliability prediction of engineering designs» («Імовірносне моделювання для прогнозування надійності елементів машинобудівних конструкцій»);
  • кандидат технічних наук, доцент кафедри вищої математики Тетяна Шматко — «The R-functions theory. Application to the problems of plate and shallow shell theory» («Теорія R-функцій. Застосування до задач теорії пластин і пологих оболонок»)
  • кандидат технічних наук, старший науковий співробітник кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики Михайло Кіріченко — «Hybrid Solar Generating Module» («Гібридний сонячний генераторний модуль»).

За словами ректора професора Євгена Сокола, за останні 12 років вчені ХПІ отримали 14 державних премій в галузі науки і техніки, що є найвищим досягненням серед українських ВНЗ. «Ми вважаємо, що майбутня кооперація нашої держави і університету — саме в руках молодих і перспективних дослідників. Такі заходи, як конгрес USERN, дозволяють їм розширити міжнародні контакти, обмінятися досвідом і знаннями з провідними вченими світу», — зазначив ректор університету Євген Сокол.

10 листопада у ХНУ ім. В.Н. Каразіна відбулася церемонія закриття II Конгресу Міжнародної науково-освітньої дослідницької мережі USERN.

Зустріч стартувала з підписання Меморандуму про взаєморозуміння між НТУ «ХПІ» та міжнародною науковою освітньою мережею USERN. Мета — розширення співпраці в різних наукових проектах. Мова, зокрема, йде про міжнародний обмін та тренінги для вчених, обмін інформацією та технологіями, спільні дослідницькі програми, наукові конференції і т.д.

У своєму виступі на церемонії ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол подякував Президенту організації USERN Німу Резаї, своїм колегам-ректорам: Людмилі Бєловів (Харківський регіональний інститут держуправління Національної академії держуправління при Президентові України), Вілю Бакірову (ХНУ ім. В.Н. Каразіна), Володимиру Лісовому (Харківський національний медичний університет), які взяли безпосередню участь в організації наукової асамблеї.

Головним підсумком конгресу стало нагородження п’яти лауреатів USERN —молодих вчених, які подавали свої роботи для участі в заході та внесли значний вклад у розвиток науки. Кожен з них отримав премії у розмірі 5 тис. доларів. Один з переможців в галузі фізичних наук — Марія Магдалена Тітірісі була учасником панельних дискусій та лекцій в НТУ «ХПІ», де виступала з доповіддю на тему: Гідротермальна карбонізація: водний підхід до утворення вуглецю з біомаси (Hydrothermal carbonizsation: An aqueos approach to making carbon from biomass).

Отримуючи нагороду, вона зазначила, що задоволена прийомом в ХПІ: «На моїй лекції були присутні чудові вчені, захоплені студенти, які ставили багато цікавих питань». За словами Марії, за два дні роботи конгресу були представлені дослідження, які справили на неї величезне враження.

Довідка:

USERN — Міжнародна науково-освітня дослідницька мережа при ЮНЕСКО. Вона була створена у 2015 році як незалежна міжнародна організація з основною метою мирного і гуманітарного розвитку освіти і наукових досліджень у всьому світі. Мережа об’єднує найкращих вчених світу різних наукових галузей. Діяльність мережі спрямована на створення нових освітніх програм, реалізацію спільних науково-дослідних проектів, забезпечення етичних стандартів в науковому середовищі. Щорічно до Всесвітнього дня науки за мир і розвиток мережі проводиться конгрес і фестиваль. Під час конгресу ключові спікери зустрічаються з молодими вченими. Фестиваль є святковою частиною заходів і служить платформою для святкування високих досягнень молодих вчених.