НТУ «ХПІ» — в першій десятці українських вишів у міжнародному рейтингу Webometrics

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» посів сьоме місце за активністю в інтернеті серед вишів України в січні 2018 року. Відповідний рейтинг, до якого увійшли близько 12 тисяч університетів світу (з них 327 ВНЗ України), був опублікований на сайті Ranking Web of Universities.

Очолює першу десятку українських вишів Київський національний університет ім. Т. Шевченка. Друге місце посідає НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського», третє — Харківський національний університет ім. В. Каразіна, четверте — Сумський державний університет, п’яте — Львівський національний університет  ім. І. Франка. Також у рейтингу представлені НУ «Львівська політехніка» (6 місце), Національний авіаційний університет (8 місце), Одеський національний університет (9 місце), Національний університет біоресурсів і природокористування України (10 місце) та інші.

Довідка:

Webometrics Ranking of World Universities — один з рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь представлення діяльності ВНЗ в інтернеті. Його складають з 2004 року і публікують два рази на рік (в червні-липні та січні). Розробкою рейтингу займається Лабораторія кіберметрики («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC), яка діє при Міністерстві науки і освіти Іспанії.

Найбільшу вагу в рейтингу (приблизно 80%) займають показники цитованості вишів у мережі інтернет та базі даних Scopus. Він також враховує рівень впровадження в університеті політики відкритого доступу до результатів наукових досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.

Авторитетність рейтингу підтверджується використанням його результатів іншими рейтинговими агентствами: QS (рейтинг університетів країн Європи і Центральної Азії), SCImago, Центр «Євроосвіта» (рейтинг «Топ–200 Україна»), освітній проект «Osvita.ua» (консолідований рейтинг вишів України) та інші.

Рейтинг не оцінює сайти університетів за популярністю або зручністю використання — за допомогою вебометричних індикаторів аналізуються всі напрямки діяльності вишу: науковий, навчальний, культурний, соціальний, спортивний та інші.