Захист архітектурних пам’яток: Обговорення в ХПІ

Напередодні Міжнародного Дня пам’яток та історичних місць, в НТУ «ХПІ» відбулася зустріч, на якій говорили про збереження культурної спадщини. Одна з головних спікерів заходу — правнучка видатного архітектора, професора, академіка архітектури Олексія Бекетова громадська активістка Олена Рофе-Бекетова.

Учасниками зустрічі, яка відбулася в одному з коворкінг вишу — Арсеналі Ідей Україна / Простір Ідей: Science & Museums (НТУ «ХПІ», електротехнічний корпус, 1 поверх) були студенти: Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту, факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії, співробітники ХПІ.

Під час заходу учасники зустрічі переглянули документальний фільм «Зберегти не можна зруйнувати» (режисер Павло Сіроменко, сценарист Тетяна Омельченко), в якому йдеться про збереження архітектурних пам’яток України. Творці картини побували у Харкові, Києві, Дніпрі, Одесі, Львові, Ужгороді, інших українських містах (всього 10 міст) і відобразили близько 150 унікальних будівель, які руйнуються. У фільмі також представлені інтерв’ю з 50 експертами з України, Німеччини, Польщі, Росії.

«Фільм призначений для широкої аудиторії, яка небайдужа до проблеми руйнування архітектурних пам’яток. Головне завдання — об’єднати навколо цього питання не тільки фахівців, але й громадськість міст України», — зазначила одна з творців фільму «Зберегти не можна зруйнувати» громадська активістка Олена Рофе-Бекетова.

Присутні обговорили фільм, зокрема, проблеми, які в ньому порушувалися — зникнення пам’яток архітектури, способи їх захисту, інші. Доцент кафедри етики, естетики та історії культури ХПІ Василь Маліков наголосив на важливості збереження пам’яток архітектури, як частини суспільного простору сучасного міста: «Наше завдання — підтримувати цей суспільний простір, який служить всім людям, подбати про збереження культурної спадщини попередніх поколінь». Директор музею історії НТУ «ХПІ» Ганна Бистриченко підкреслила, що тема фільму і зустрічі є актуальною, оскільки 2018 рік оголошено Роком збереження пам’яток культури в Європі і в Україні.

Більше інформації про фільм «Зберегти не можна зруйнувати» за посиланням.

Довідка:

Олена Рофе-Бекетова — правнучка видатного архітектора, професора, академіка архітектури Олексія Бекетова, громадська активістка, директор Благодійного фонду «Харків з тобою», одна з ініціаторів проекту «Ctrl + S. Закон на захисті культурної спадщини України».

2018 рік оголошено в Україні Роком охорони культурної спадщини.

18 квітня — Міжнародний День пам’яток та історичних місць (День всесвітньої спадщини).