У ХПІ відзначили Міжнародний день світла

16 травня в НТУ «ХПІ» провели науковий фестиваль «Міжнародний день світла», який відбувся у рамках освітнього проекту ЮНЕСКО «International Day of Light». Гостями фестивалю стали більше семисот школярів та студентів коледжів. Для них було організовано понад 20 науково-популярних заходів, які пройшли як на майданчику перед електрокорпусом університету, так і в коворкінгових просторах ХПІ (Науковому андеграунді та Арсеналі Ідей Україна / Простір Ідей: Science & Museums).

Організатори фестивалю: вчені НТУ «ХПІ» за підтримки керівництва університету, Харківської обласної державної адміністрації (ХОДА), Ради молодих вчених при ХОДА.

Крім Політеху в заході взяли участь вчені Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна та представники харківського ліцею «Мир».

«Гості фестивалю зможуть відвідати різні майстер-класи, прослухати лекції, взяти участь у воркшопах і лабораторних роботах у стилі STEM, які пов’язані з темою світла», — розповів ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Так, в рамках Міжнародного дня світла вчені ХПІ продемонстрували, як можна створити справжню блискавку в високовольтному залі університету, провели майстер-клас «Оптичні ілюзії», науково-популярну «Кольорову лекцію» і разом з гостями приготували сонцезахисний крем. Крім того, вчені показали «Сонячну енергетику», розповіли про роль світла в історії і культурі, як заощадити на світлі та багато іншого.

Зі святом учасників фестивалю також привітали заступник голови ХОДА Анатолій Бабічев і голова Ради молодих вчених при ХОДА Наталія Куфтеріна. «Сьогодні ми вперше відзначаємо День світла на міжнародному рівні. Це стало можливим завдяки ініціативі та зусиллям вчених ХПІ: вони зареєстрували свій науковий фестиваль в ЮНЕСКО. Сьогодні у присутніх є унікальна можливість доторкнутися до науки і під керівництвом досвідчених науковців провести наукові експерименти», — підкреслила Наталія Куфтеріна.

Ректор ХПІ Євген Сокол подякував голові ХОДА Юлії Світличній за підтримку в реалізації проектів молодих вчених, які розширюють можливості для навчання і сприяють популяризації науки.

За словами Анатолія Бабічева, завдяки подібним заходам зростатиме кількість молоді, яка цікавиться науковими дослідженнями і результатами. Це буде сприяти розвитку економіки Харківського регіону та України.

Більше світлин можна подивитися на сторінці прес-служби НТУ «ХПІ» у Facebook.

Довідка:

16 травня відзначають Міжнародний день світлаЦе глобальна ініціатива, що визнає центральну роль світла і його місце в науці, культурі та мистецтві, освіті, а також у таких галузях, як медицина, комунікація та енергетика. Широка тема світла дозволить різним верствам суспільства брати участь у заходах по всьому світі, що, в свою чергу, підвищить поінформованість про науку, технології, мистецтво та культуру, а також їх важливу ​​роль у досягненні цілей ЮНЕСКО щодо заохочення освіти, рівності та світу (офіційний сайт міжнародної ініціативи: www.lightday.org).

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» – наука, технологія, інженерія і математика. Це взаємозв’язок і тісний контакт тих областей знань, які дозволяють дитині зрозуміти непростий і вкрай цікавий навколишній світ у всьому його різноманітті. Завдяки STEM-підходу діти можуть вникати у логіку явищ, що відбуваються, розуміти їх взаємозв’язок, вивчати світ системно і тим самим виробляти в собі допитливість, інженерний стиль мислення, вміння виходити з критичних ситуацій.