Захоплююча наука від американського фізика в STEMCamp School

НТУ «ХПІ» відвідав відомий шкільний фізик-експериментатор з США Крістофер Чіаверіна (Chris Chiaverina). Він став одним зі спікерів інтенсивної літньої школи STEMCamp School ХПІ, в рамках якої провів незвичайні лекції для її учасників. Також він зустрівся з вченими вишу.

Знайомство з Україною Крістофер Чіаверіна почав з ХПІ. У перший день перебування в Харкові він поспілкувався з ректором НТУ «ХПІ» Євгеном Соколом, професором кафедри динаміки і міцності машин Олексієм Ларіним, директором Інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Романом Томашевським. На зустрічі також була присутня представник посольства США в Україні, фахівець з питань освіти Віра Терновська. Мета — обговорення питання популяризації науки, впровадження STEM-освіти, зокрема, відкриття STEMCamp School НТУ «ХПІ».

Ректор Євген Сокол подякував Посольству США за фінансову підтримку STEMCamp School, і вченому з США Крістоферу Чіаверіні, за участь в цьому проекті. «Наша з вами співпраця допоможе популяризувати науку серед школярів, залучати їх до наукових процесів. Сподіваємося, що це їх мотивує вивчати фізику, хімію, інші інженерні спеціальності». Євген Сокол також зазначив, що питання залучення учнів до науки актуальне. З кожним роком знижується кількість дітей, які обирають фізику, хімію, інженерні спеціальності в якості своєї майбутньої професії.

Фізик-експериментатор Крістофер Чіаверіна розповів, що в США, також, як і в Україні, падає інтерес до інженерних спеціальностей: «Вражає, що ви зібрали 100 молодих людей, які зацікавлені в науці та технологіях для STEMCamp School. Наука не повинна бути нудною. Вона захоплююча. Повинен бути зв’язок з дійсністю, між тим що вивчають учні та застосуванням у реальному житті. Діти повинні бачити науку навіть коли повертаються додому зі школи».

Так, Крістофер Чіаверіна став одним з лекторів STEMCamp School, яка стартувала 4 червня. Він прочитав для школярів дві лекції: «Дивовижний світ кольору» і «May the (Electromagnetic) Force Be with You».

Один зі слухачів STEMCamp School Владислав Литвинов (учень 10 класу школи №17) розповів, що, хоча і навчається у школі з гуманітарним ухилом, але планує вступати до ХПІ на технічну спеціальність. «Я хочу розвиватися у сфері технологій, тому що за ними майбутнє. STEMCamp School може мені в цьому допомогти, тому тут я обрав фізику, інженерію і робототехніку. Нам читають захоплюючі інтерактивні лекції по півтори години. Це дуже сильно заманює».

В цілому, програма STEM-табору передбачає, що протягом 10 днів слухачі школи відвідуватимуть лекції та майстер-класи за п’ятьма напрямками: хімія, фізика, інженерне проектування, енергетика, екологія. Учасники будуть також розділені на команди для інтенсивної підготовки за декількома напрямками і розробки власних проектів.

Завершиться STEMCamp School 15 червня фестивалем науки, де учасники представлять свої проекти. Організатори — ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ» за підтримки Посольства США в Україні.

Більше світлин можна подивитися на сторінці прес-служби ХПІ в Facebook.

Фоторепортаж з відкриття STEMCamp School — за посиланням.

Довідка:

Крістофер Чіаверіна (Chris Chiaverina) — шкільний фізик-експериментатор з США. Викладав фізику на різних рівнях — в школах, коледжах, написав кілька підручників з фізики. Останні 10 років читав лекції у New Trier High School у Віннетка, штат Іллінойс. Там він займав пост директора проекту «The Connections Project», мета якого — демонстрація зв’язку між мистецтвом, математикою і наукою за допомогою інтерактивних експонатів. Він написала понад 30 статей з освіти у сфері фізики, а також є співавтором семи підручників з науки. Крістофер створив онлайн-курси для Pearson Education, а також модульні роботи для Northwestern University, і багато іншого. У 1992 році брав участь в епізоді «Rock and Roll Physics» серіалу The New Explorers на каналі PBS. У 2002 році був президентом Американської асоціації вчителів фізики, а також членом редколегії журналів, присвячених фізиці. Вчений часто проводить семінари з професійного розвитку для викладачів природничих наук і інтерактивні лекції для громадськості у різних країнах (Китай, Чехія, Естонія, Японія, Корея, Мексика, Норвегія, Словенія і США).