Один пояс — один шлях: Китай стає ближче

У КНР (м. Циндао, провінція Шаньдунь) відбулася міжнародна науково-практична конференція «Розвиток китайсько-українського науково-технічного співробітництва в рамках ініціативи «Один пояс — один шлях». Захід об’єднав провідних фахівців науки і освіти України та Китаю, а також більше 40 китайських компаній, зацікавлених у співпраці з Україною в сфері інновацій. Учасниками від НТУ «ХПІ» були: начальник відділу міжнародних зв’язків вишу Олександр Гончаров та заступник директора Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ, професор Олексій Ларін.

Міжнародна конференція передбачала проведення ряду офіційних зустрічей, а також сесію з доповідями і презентаціями. Представники ХПІ провели переговори з колегами з різних підрозділів Харбінського інституту технологій (HIT). Так, професор Олексій Ларін зустрівся із заступником декана Школи інформатики, за сумісництвом заступником директора лабораторії інноваційних безпілотних літальних апаратів HIT у Вейхаї професором Мінгйаном Саном (Mingjian Sun). Вони обговорили можливість реалізації спільних проектів в сфері освіти, в галузі наукових розробок. За підсумком вони домовилися про створення умов для взаємної академічної мобільності (студентами, викладачами), а також розробили попередню дорожню карту для обміну досвідом в суміжних наукових напрямках обох сторін.

Начальник відділу міжнародних зв’язків ХПІ Олександр Гончаров провів переговори з менеджером проектів наукового парку HIT Ченом Хіао (Chen Xiao) і представником Харбінського науково-дослідного інституту промислових технологій Луо Джаном (Luo Jia). Він надав інформацію про НТУ «ХПІ», його структуру, основні напрямки наукових досліджень, варіанти співпраці. Представники китайської сторони зацікавилися можливістю реалізації спільних проектів. Вони продивляться пропозиції ХПІ з наукового співробітництва, проаналізують представлені на конференції проекти і найближчим часом представлять можливі варіанти співпраці.

ХПІ був представлений і на сесії доповідей. Професор Олексій Ларін розповів про особливості навчального процесу в університеті, ключові наукові напрямки, а також міжнародну діяльність, представивши деякі наукові проекти, реалізовані спільно з іноземними партнерами. Вони відносилися до галузей, які можуть бути цікаві китайським навчальним закладам, промисловим компаніям і дослідницьким центрам для розвитку співпраці і реалізації спільних науково-технічних проектів.

Відзначимо, що опис проектів НТУ «ХПІ», які представлялися на конференції і були запропоновані китайським партнерам, включені до збірки українських проектів. Він був розданий всім учасникам заходу, а також розісланий до провідних бібліотек, вишів, промислових підприємств і фірм Китаю.

Нагадаємо, у вересні 2018 року НТУ «ХПІ» відвідала делегація з КНР, яку очолив президент Китайської асоціації міжнародного науково-технічного співробітництва Яо Вейк (Yao Weike). Мета візиту — здійснення стратегії КНР «Один пояс — один шлях» з розвитку міжнародного наукового співробітництва, а також знайомство з ХПІ, обговорення реалізації наукових проектів. Представники Китаю провели переговори з керівництвом НТУ «ХПІ», а також запросили вчених ХПІ взяти участь в цій конференції.

Довідка:

Спільна україно-китайська науково-практична конференція «Розвиток китайсько-українського науково-технічного співробітництва в рамках ініціативи «Один пояс, один шлях» проходила в Китайській Народній Республіці (м. Циндао, провінція Шаньдунь) 25-26 жовтня. Вона була присвячена святкування 100-річчя Національної академії наук України.

Українську делегацію очолював віце-президент Національної академії наук України академік Анатолій Загородній. До її складу увійшли представники Інституту електрозварювання ім. Є.О. Патона, Інституту технічної теплофізики, Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича, Інституту хімії високомолекулярних сполук, Фізико-технологічного інституту металів і сплавів, Інституту чорної металургії ім. З.І. Некрасова, а також Міністерства освіти і науки України, провідних державних університетів — Національного технічного університету України «Київський політехнічний університет ім. Ігоря Сікорського», Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Національного аерокосмічного університету ім. Н.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Харківського національного університету радіоелектроніки.

З китайської сторони в заході взяли участь представники Народного уряду м. Циндао, Міністерства науки і технологій КНР, наукових і освітніх центрів, а також більше 40 китайських компаній, зацікавлених у налагодженні співпраці з Україною в сфері інновацій.

Мета — сприяння науковому обміну вченими та фахівцями, двосторонньому науково-технічному співробітництву, ознайомлення представників промисловості і підприємств провінції Шаньдунь з науковими досягненнями вчених України.

В рамках конференції українська делегація на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в КНР Олегом Дьоміним зустрілася з віце-мером міста Циндао Чжан Депіном. В ході зустрічі сторони висловили взаємну зацікавленість у подальшому розвитку двосторонніх відносин в економічній, науково-технічній та культурно-гуманітарній сферах, а також в форматі міжрегіонального співробітництва.