Зібрати електровелосипед і об’їхати пів-Європи: Студент ХПІ — про стажування в Австрії

Студент VI курсу НТУ «ХПІ» Сергій Альохін кафедри автоматизованих електромеханічних систем Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки повернувся з Австрії, де проходив навчання за програмою ЄС Erasmus+ в університеті прикладних наук Карінтія (Carinthia University of Applied Sciences). Стажування тривало семестр (15.09.18 р. – 15.02.19 р.).

Сергій Альохін розповів, що мета участі в програмі перевірити себе, покращити англійську мову, попрацювати у команді з людьми з інших країн, отримати додаткові знання і міжнародний досвід. У Харкові студент ХПІ пройшов конкурсний відбір, який складався з декількох етапів, а саме: наявність хороших знань і оцінок за фахом, відмінне знання англійської мови; співбесіда з приймаючою стороною (англійською); написання резюме англійською мовою, а також створення мотиваційного листа.

Сергій відзначив особливість розкладу занять в австрійському університеті, які, в основному, призначаються на другу половину дня враховується, що більшість старшокурсників працюють. Студент ХПІ також розповів про те, як здійснюється контроль знань в університеті прикладних наук Карінтія: «Часто замість іспитів призначають самостійні або командні проекти, які мають масу плюсів: ви вчитеся працювати в інтернаціональній команді, розподіляти обов’язки, аргументувати свою точку зору і в процесі навчання покращувати свою англійську. Але є й невеликий мінус крайні терміни здачі проекту можуть призначити на час, коли ви вже будете вдома і тоді доведеться зв’язуватися зі своєю командою за допомогою інтернету, а також захищати проект онлайн. Слід зазначити, що проекти досить цікаві, ми з командою збирали електровелосипед. Нам виділили бюджет в розмірі 250 євро, а в якості мотивації команда з найкращим зразком могла забрати його собі».

Сергій Альохін повідомив, що університет організовував екскурсії на різні підприємства і заводи, такі як електростанція в м. Філлах, компанія-виробник автомобілів Магна та інші. У вільний від навчання час студент ХПІ вивчав пам’ятки міста, де знаходився університет, а у вихідні дні подорожував по Європі. «У мене був вільний тиждень і я влаштував собі невеликий маршрут, який складався з Мюнхена, Магдебурга та Праги. Також я побував в Любляні, Зальцбурзі та Відні» розповідає студент.

Сергій Альохін дає кілька порад тим, хто збирається їхати вчитися до Австрії:

візьміть з собою готівку на перший час, адже щоб отримати грант, необхідно оформити місцеву карту в будь-якому банку, і вона вам надійде через 1–2 тижні після оформлення;

навчитеся готувати елементарні страви (якщо ви не вмієте), оскільки середня ціна за вечерю в кафе або ресторані близько 10 євро;

візьміть з собою такі предмети: роутер, LAN кабель, трійник, парасольку або дощовик і фумігатор;

по приїзду купіть собі місцеву сім-карту;

скористайтеся послугою оренди велосипеда у відділі міжнародних відносин (ви залишаєте заставу в розмірі 50 євро, які вам повернуть, коли ви будете їхати).

Довідка:

На сьогодні в НТУ “ХПІ” за програмою Еразмус+ КА1 (академічна мобільність) укладені та працюють 24 договори про взаємну академічну мобільність з вищими навчальними закладами Австрії, Німеччини, Франції, Польщі, Італії, Угорщини, Туреччини, Румунії, Словенії, Словаччини, Литви та Греції. Щорічно десятки студентів різних спеціальностей НТУ “ХПІ” виїжджають до вишів зазначених країн на семестрове навчання, яке проводиться англійською мовою. Всі витрати студентів у період навчання (стипендія 750-800 євро на місяць і оплата проїзду 250–275 євро) повністю сплачуються Європейським Союзом.

Університет прикладних наук Карінтія (CUAS) розташований у м. Філлах (Австрія). В університеті діють понад 30 навчальних програм, за якими проходять навчання 2000 студентів денного і дистанційного стаціонарів. Міжнародному розвитку навчального закладу сприяють різноманітність освітніх програм, спілкування з запрошеними представниками бізнесу. Виш пропонує вищу освіту в галузі будівництва та архітектури, машинобудування, а також управління, охорони здоров’я і соціальних питань.