Політехніків запрошують на лекцію авторитетного польського вченого

У п’ятницю, 29 березня, відбудеться відкрита лекція професора польського Технічного університету м. Лодзь Яна Аврайцевича (Jan Awrejcewicz). Тема — Динаміка біфуркації пов’язаних/подвійних маятників в магнітно-електричних полях. Запрошуються студенти технічних спеціальностей НТУ «ХПІ». Початок — 10:25, місце — Ректорський корпус, 12 аудиторія (2 поверх).

Зокрема, будуть розглянуті наступні питання:

  1. Моделювання, чисельне та експериментальне дослідження подвійних і пов’язаних фізичних маятників, вбудованих в магнітно-електричні поля.
  2. Математична модель, яка визначається строго нелінійними системами звичайних диференціальних рівнянь, включаючи моменти тертя і магнітну взаємодію.
  3. Регулярна і хаотична динаміка маятників.

Довідка:

Професор Ян Аврайцевич (Jan Awrejcewicz) очолює кафедру автоматики, біомеханіки і мехатроніки в Технічному Університеті міста Лодзь. У 2016 році був обраний членом-кореспондентом Польської академії наук. Він є одним з авторитетних і відомих вчених, що працюють в галузі прикладної механіки, нелінійної динаміки і біомеханіки. Здобув всесвітню популярність завдяки своїм працям, які відносяться до розробки асимптотичних методів, завдань нелінійної динаміки дискретних і континуальних систем, а також біомеханіки, робототехніки і мехатроніки. Наукові результати проф. Яна Аврайцевича мають велике значення для вирішення практичних проблем, що виникають в промисловості і пов’язані з біфуркацією, хаосом, розробкою нових методів дослідження нелінійних ефектів в системах, що моделюються диференціальними рівняннями в приватних похідних.

Під керівництвом Яна Аврайцевича виконується велика кількість міжнародних проектів. Протягом майже 13 років професор польського вишу співпрацює з вченими НТУ «ХПІ», а в 2011 році було підписано угоду про кооперацію з Технічним Університетом міста Лодзь.