На базі ХПІ в Харкові відкрили Інноваційний бізнес-інкубатор

У Харкові відбулося урочисте відкриття інноваційного бізнес-інкубатору eō Business Incubator, який буде працювати на базі НТУ «ХПІ». У ньому планують надавати менторську підтримку не лише регіональним, а й загальноукраїнським стартапам, а також навчати технологіям їх просування та фінансування на вітчизняному та міжнародному ринках. Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України (КЕУ)» надає фінансову та технічну підтримку проекту ео Інкубатору в Харкові. Презентація платформи відбулася сьогодні, 5 квітня 2019 року в Харківському Будинку вчених і Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут».

На захід були запрошені керівники університетів, академічних науково-дослідних інститутів і центрів, представники IT-спільноти Харкова, майбутні стартап-команди, які змагатимуться за можливість потрапити до спільноти eo Інкубатора, представники влади та бізнесу, студенти, викладачі, дослідники, науковці.

Спікерами урочистого старту харківського eō Business Incubator стали: директор відділу економічного зростання Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) Фархад Гауссі, голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, заступник міністра МОН України Максим Стріха, директор Програми «Конкурентоспроможна економіка України» Вільям Сіз, головний менеджер з освіти Sensorama Academy Уляна Автономова, співзасновник ео Інкубатора — професор Корнелльського університету, представник венчурного фонду Ukraine Phoenix Venture Capital Fund Чарльз Уайтхед, координатор ео Інкубатора в Харкові Едуард Сімсон, ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол, Голова Ради ректорів Харківської області, ректор ХНУ ім. В.Н. Каразіна Віль Бакіров.

У своєму виступі губернатор Харківської області Юлія Світлична зазначила, що подібна ініціатива націлена на розвиток і підтримку української науки.

«Ми повинні створювати всі умови для того, щоб розумні ідеї залишалися саме тут, в Україні. І саме для того, щоб вчені мали можливість розвиватися, навчитися подавати свої ідеї, залучити інвестиції та реальне фінансування, і був створений цей бізнес-інкубатор. І з сьогоднішнього дня ми маємо можливість підтримати наших вчених — від ідеї до реалізації кінцевого продукту», — сказала голова Харківської обладміністрації.

Директор відділу з економічного зростання Агенства США з міжнародного розвитку USAID Гауссі Фархад повідомив, що бізнес-інкубатор є частиною Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», бюджет якої 42 млн доларів США, а мета — сприяння розвитку стартапів і технологічних рішень. «eō Інкубатори допоможуть підприємцям і експертам в галузі технологій перетворювати свої ідеї в компанії за допомогою менторів. І ці ментори — дуже відомі. Це ветерани Кремнієвої долини, які досягли успіху і хочуть поділитися своїм досвідом і допомогти розвитку громади тут, в Україні. Ці ментори не лише з США, вони представляють Європу, Близький Схід і Україну», — підкреслив він.

«Це другий Інкубатор, який в ці дні відкривається разом з київським. В цілому, такий рух почався. Чому базою став Харківський Політех? Дуже просто — тому що інкубатори — ідеї молодих. Саме молодь може генерувати свіжі ідеї. Те місце, де природно багато молоді — це виші. І дуже важливо, що це все створюється на базі ХПІ, хоча не лише для нього, а для всіх харківських вишів, академічних установ. Важливо, що Інкубатор повинен стати центром тяжіння для середніх і малих підприємств», — зазначив заступник міністра МОН України Максим Стріха.

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол підкреслив, що створення Інкубатора — важлива умова для розвитку інновацій, які є рушійною силою діяльності Харківського Політеху. В першу чергу, тут вчені зможуть працювати над удосконаленням ідей, а в другу — отримати професійну допомогу досвідченого ментора. Євген Сокол подякував усім учасникам проекту. «Безумовно, складний шлях пройшли Чарльз Уайтхед та Едуард Сімсон. Протягом декількох років вони просували цю ідею для того, щоб сьогодні все відбулося саме в Харкові. Наша молодь — це мотор, який активно видає ідеї і сьогодні вони будуть знати, як можна реалізувати ці ідеї в реальне життя. Якщо взяти, наприклад, діяльність ХПІ за останній рік, то у нас є випускники, які працювали в Кремнієвій долині і створили стартапи, а після цього продали їх в США за великі кошти. Але це була вимушена ситуація. А сьогодні ми відкриваємо Інкубатор, щоб дати можливість як молодим, так і досвідченим вченим реалізувати свої розробки і наукові досягнення. У мене немає сумнівів, що проект буде успішним», — підкреслив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол. Він також зазначив, що за підтримки міністра освіти і науки України Лілії Гриневич були виділені кошти на будівництво майданчика ео Бізнес-інкубатора в НТУ «ХПІ».

Свою діяльність в Харкові eō Business Incubator почне вже в середині травня на базі «Window on America», а до кінця року переїде у нові обладнані приміщення комп’ютерно-технологічного коледжу Національного технічного університету «ХПІ». Open-space приміщення Інкубатора буде обладнано спеціальною технікою і меблями, придбаними за рахунок програми USAID КЕУ (на основі Меморандуму спільної підтримки, укладеному між USAID КЕУ та Міністерством освіти і науки (МОН) України).

Інкубатор стане майданчиком для стартап-груп Харкова, а також для студентів, викладачів, вчених університетів і Національної академії наук України. До вступу до eō Business Incubator будуть відбиратися проекти, пов’язані з широким спектром технологій — включаючи механічну, хімічну, електричну та космічну інженерію, фармакологію, медицину, інформаційні технології, штучний інтелект, блокчейн та інше. Відбір до вступу до Інкубатора буде проводитися на конкурсній основі. Подати заявку на участь в проекті можна тут: www.eo.in.ua.

Довідка:

Інноваційні ео Бізнес-інкубатори — важливий інструмент комерціалізації наукових розробок. Тут під опікою міжнародних менторів та консультантів автори нових розробок і технологій спільно з університетами, де виникали ці розробки, створюють нові високотехнологічні компанії, в статусному капіталі яких, як правило, будуть розміщуватися права на інтелектуальну власність.

Особливість «ео Бізнес-інкубатора» в тому, що він стає частиною міжнародної інноваційної екосистеми і націлений не лише на «молодіжні стартапи» та IT (як більшість існуючих), а й на комерціалізацію фундаментальних і технологічних розробок університетів. Міжнародні ментори ео Інкубатора, інноваційні менеджери і лектори, які будуть займатися харківськими стартапами, допоможуть розробникам позначити свій продукт, його ринки, створити бізнес-план стартапу, зробити презентації в демо-день, а потім і на інших майданчиках для залучення інвестицій.

Проект «ео Бізнес-інкубатори» є частиною Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», яка підтримує стартапи, малі та середні підприємства, допомагає підвищити їх конкурентоспроможність на вітчизняному та міжнародному ринках, підтримує створення сприятливого і прозорого бізнес-середовища, а також підтримує розробку ефективної торгівельної політики.

USAID (United States Agency for International Development) — центральний орган державного управління Сполучених Штатів Америки в галузі надання допомоги за кордоном. Відповідно до статуту, основні напрямки роботи Агентства включають в себе підтримку торгівлі, сільського господарства, економічного зростання, охорони здоров’я, швидку гуманітарну допомогу, сприяння у запобіганні конфліктів і підтримку демократії.