Новий освітній проект ХПІ — Експерименти онлайн

24 квітня стартує нова унікальна освітня ініціатива для школярів і вчителів від вчених НТУ «ХПІ» та проекту «На урок» — Всеукраїнські «Лабораторні роботи онлайн». Це новий формат дистанційної роботи, а саме практичних дослідів. Вперше в Україні лабораторні експерименти будуть транслюватися онлайн, а глядачами та учасниками зможуть стати всі охочі. Спікери проекту — науковці та студенти НТУ «ХПІ», які продемонструють захопливий світ фізики, хімії, екології, біології за допомогою експериментів і спостережень. Вони також розкажуть в подробицях про досліди, які будуть відбуватися. Участь безкоштовна, реєстрація обов’язкова за посиланням https://naurok.com.ua/labs .

«Лабораторні роботи онлайн» — це демонстрація дослідів в прямому ефірі, їх відеозапис, можливість відтворення експериментів після майстер-класу, трансляція в робочий час, тому лабораторну роботу можна показувати прямо на уроці.

Мета проекту «Лабораторні роботи онлайн» — показати, що технічні науки — це дуже цікаво, а головне кожен може повторити те, що демонструється під час трансляції. Будуть використовуватися доступні матеріали і показуватися прості, але пізнавальні досліди.

24 квітня о 12:00, хімія — «Кольорова хімія — світ кольорових фарб». Глядачі дізнаються з яких сполук складаються фарби, що таке пігменти (з’єднання неорганічної та органічної природи), які забарвлюють її, як створюються кольори за основами колористики, та інше.

Спікери: доценти каф. органічної хімії, біохімії, лакофарбових матеріалів та покриттів НТУ «ХПІ» Галина Нескорожена та Андрій Корягін.

25 квітня о 12:00, екологія — «Нітрати в продуктах харчування та очистка стічних вод». Лабораторна робота буде складатися із двох частин. Перша присвячена визначенню вмісту нітратів в продуктах харчування, в тому числі в сезонних і несезонних овочах і фруктах. Друга — очищенню стічних вод за допомогою флокуляції та коагуляції. Також спікери розкажуть про правдиві факти та міфи, які стосуються цих тем.

Спікери: доценти каф. хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ» Тетяна Тихомірова та Олексій Шестопалов.

2 травня о 12:00, фізика — «Поглинання і відбиття світла за допомогою M&M`s!». Ми всі знаємо кольори, але вони складніше, ніж багато хто думає. Чому цей M&M`s червоний, а інший зелений — все це пов’язано зі світлом. Чи можете ви сортувати M&M`s тільки зеленим променем світла? Або тільки променем червоного світла? Ця лабораторна робота навчить розуміти, що ж таке поглинання та відбиття світла.

Спікер: доцент каф. фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова.

8 травня о 12:00, хімія — «Цікава, корисна та різнокольорова хімія». Глядачі разом зі спікерами розберуться, чим відрізняються натуральні барвники від синтетичних, а також використають їх як допоміжний засіб для пояснення деяких процесів.

Спікери: доцент каф. органічного синтезу і нанотехнологій НТУ «ХПІ» Валерія Анан’єва і студентка кафедри Ірина Гайдідей.

17 травня о 12:00, біологія — «Визначення ГМО в бобах сої». Глядачам продемонструють якісний тест на поширений в Україні та світі різновид ГМО сої — Roundup Ready, щоб спонукати учнів дізнаватися більше про новітні світові розробки в галузі біології, тенденції вітчизняного агропромислового сектора, а також про питання харчової безпеки.

Спікер: доцент каф. технології жирів і продуктів бродіння НТУ «ХПІ» Дмитро Матюхов.

Трансляцію можна буде дивитися на сайті проекту «На урок» або на їх youtube каналі. Записи лабораторних робіт можна буде побачити на тих же ресурсах.