BRAT FILM FEST від випускника ХПІ Сергія Браткова

Відомий український художник і фотограф зі світовим ім’ям, випускник ХПІ Сергій Братков представить в Харкові кінофестиваль Сергія Браткова BRAT FILM FEST. Презентація проекту відбудеться у вівторок, 28 травня, в Муніципальній галереї. В рамках фестивалю  глядачів чекають дев’ятнадцять короткометражних фільмів, які знімав Сергій Братков спільно з його старшим братом Юрієм. Всі фільми створені в період 2008 – 2017 рр., в будинку їхніх  батьків в містечку  Південне, що знаходиться в 20-ти кілометрах від Харкова.

Спочатку фільми створювалися для перегляду у вузькому колі друзів та не були призначені для широкого показу. Відео-образи та  сюжети, які продемонструють на фестивалі, багато в чому були реакцією на події, які відбувалися в ті роки та активно висвітлювалися в мас-медіа. На BRAT FILM FEST можна буде відчути гоголівський гротеск, фольклорну чарівність і завзяття, які прагнули передати в своїх роботах художники.

Проект «BratFilmFest» створено за підтримки НТУ «ХПІ» та особисто ректора університету професора Євгена Сокола, галереї VOVATANYA і Володимира Саленкова.

Що Кінофестиваль Сергія Браткова BRAT FILM FEST

Де Муніципальна галерея (вул. Чернишевська, 15)

Коли Вівторок, 28 травня 2019 р.  18.00.

Довідка:

Сергій Братков народився в Харкові (1960), тут же навчався в Художній школі ім. Рєпіна, яку закінчив в 1978 р.  В цей же час він вступив до  електромашинобудівного факультету  ХПІ (спеціальність — промислова електроніка), і став його випускником в 1983 році.

Свою творчу діяльність Сергій починав, як живописець, і лише на початку 1990-х років, під впливом іншого знаменитого харків’янина, Бориса Михайлова, звернувся до фотографії. Спільно з ним, а також з Сергієм Солонським і Вікторією Михайловою, в 1984 р. С. Братков став одним із засновників художньої Групи Швидкого Реагування (Fast Reaction Group).

Харківське походження Браткова надзвичайно вплинуло на його роботи. «Йдеться про  харківський напрям у  фотографії. По перше,  тому, що він був дуже соціальним. У ніякому іншому місті не створювалося стільки фотографій на соціальну тематику. Адже цей жанр стосувався людей середнього класу. А Харків був дуже культурним містом, тому у Харкові ця соціальна фотографія розквітла», — розповів Сергій Братков в інтерв’ю всеукраїнській газеті «День».

З 1993 по 1997 роки в харківській студії С. Браткова діяла відкрита ним галерея «Up / Down».

Творчість Браткова визнана  на світовій арені. Його роботи експонувалися на 25-й Бієнале сучасного мистецтва в м. Сан-Паулу, а в 2007 р. він був одним з художників, хто представляв Україну на 52-й Венеціанській бієнале в рамках проекту «Поема про внутрішнє море», який був організований PinchukArtCentre. Прагнення розповідати про соціальне неблагополуччя пострадянської країни ще на початку 2000-х привернуло до Сергія Браткова увагу західних колекціонерів та  кураторів.

Роботи С. Браткова знаходяться в декількох музеях. Велика частина продається за кордоном — в Бельгії, Іспанії, Італії, США, але колекціонери також є і в рідній Україні. Сергій Братков — постійний партнер багатьох програм Муніципальної галереї; входить до складу журі фестивалю «NonStopMedia»; співкуратор виставкового проекту галереї «Місто ХА» в Національному художньому музеї України.

Сергій Братков  — член Наглядової ради НТУ «ХПІ», сформованої в липні 2017 року, куди також увійшли відомі представники державних організацій, діячі промисловості, бізнесу, освіти та науки. Місія Наглядової ради вишу — створення умов для вирішення поточних та перспективних завдань університету з метою підвищення рівня розвитку вітчизняної освіти та інтеграції в світову освітню систему.