У ХПІ відкрили нову навчальну лабораторію

3 червня на базі кафедри технології машинобудування та металорізальних верстатів НТУ «ХПІ» відкрилася Навчальна лабораторія 3D моделювання, обробки і друку. Мета — підготовка кваліфікованих фахівців — інженерів-механіків за спеціальностями прикладної механіки і галузевого машинобудування. В процесі навчання студенти зможуть отримати знання та навички з 3D-моделювання, сучасних адитивних технологій, зокрема 3D-друку виробів, а також лазерної і механічної обробки, програмування верстатів з числовим програмним управлінням і засобів автоматизації процесів складання.

Відкриття навчальної лабораторії відбулося за участю ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, проректора вишу Магомєдеміна Гасанова, директора Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ Віталія Єпіфанова, зав. кафедри технології машинобудування та металорізальних верстатів Політеху Олександра Пермякова, виконавчого директора Харківського регіонального відділення УСПП, члена наглядової ради НТУ «ХПІ» Едуарда Набоки, випускника кафедри Андрія Фадєєва, співробітників кафедри.

Навчальна лабораторія 3D моделювання, обробки і друку — це мультимедійний клас, оснащений сучасним обладнанням. Серед приладів — SNAPMAKER, який поєднує в собі можливості 3D принтера, установки для лазерної обробки, гравера (3D фрезерної обробки по неметалевим матеріалам), XPLOTTER — об’єднує можливості плоттера (креслення і малювання на площині), лазерного випалювання зображень і різання, складального маніпулятора з пневматичним фіксатором виробів. Також встановлено діючий макет агрегатного верстата з традиційним механічним командоапаратом робочого циклу. У найближчій перспективі планується оснащення лабораторії новою версією пристрою SNAPMAKER, верстатом з числовим програмним управлінням (ЧПУ) настільного виконання і комп’ютерними тренажерами верстатів з ЧПУ токарної і фрезерної груп.

Довідка:

Навчальна лабораторія 3D моделювання, обробки і друку відкрита на кафедрі технології машинобудування та металорізальних верстатів НТУ «ХПІ» за підтримки керівництва ХПІ, зав. кафедри Олександра Пермякова, випускника кафедри Андрія Фадєєва.