ХПІ & Промисловість Кропивницького: Перші результати співпраці

За підсумками переговорів, які велися протягом декількох місяців між НТУ «ХПІ» та «Гідросила Груп», АТ «Ельворті» підготовлено п’ять договорів про співпрацю. Це стало результатом візиту делегації харківського Політеху на провідні машинобудівні підприємства м. Кропивницького. ХПІ представляв ректор Євген Сокол і проректор Андрій Марченко. Мета візиту — реалізація спільних проектів в науково-технічному напрямі, сфері підготовки кваліфікованих фахівців, впровадження дуальної освіти.

Навесні цього року компанії «Гідросила Груп» та АТ «Ельворті» почали кооперацію з п’ятьма кафедрами НТУ «ХПІ»: «Технологія пластичних мас і біологічно активних полімерів», «Теорія і системи автоматизованого проектування механізмів і машин», «Ливарне виробництво», «Обчислювальна техніка та програмування», «Інформаційні технології та системи колісних і гусеничних машин ім. О.О. Морозова». Завдання вчених ХПІ — допомогти промисловим корпораціям в рішенні існуючих технологічних питань. Наприклад, один із напрямів співпраці — дослідження напружено-деформованого стану деталей для поліпшення їхніх характеристик, другий — рекуперація енергії при випробуванні гідравлічних машин. Також передбачається, що політехніки сформують рекомендації щодо оптимізації складу пластичних мас, які знаходяться в конструкціях сільськогосподарської техніки, удосконалення технології отримання литих заготовок із чавуну та алюмінію, поліпшення їхньої характеристики, а також у вирішенні інших науково-технічних питань.

«Зараз ми обмежимося кількома сферами співпраці, оскільки потрібно налагодити комунікацію, запустити ці пілотні проекти, а після рухатися далі. У цих науково-технічних проектах зможуть брати участь докторанти, аспіранти, студенти, вчені ХПІ», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

У найближчих планах НТУ «ХПІ» — співпраця з підприємствами м. Кропивницького в освітній сфері. Це — впровадження дуальної форми навчання, підготовка фахівців для компаній «Гідросила Груп» і АТ «Ельворті», які після навчання в ХПІ зможуть почати там роботу.

«Ми розробляємо концепцію, як здійснити дуальну освіту, перебуваючи на такій великій відстані. Адже вона передбачає не лише практику студентів на підприємствах, а й виконання лабораторних робіт за допомогою установок, рішення різних конструкторських завдань, які переходять в дипломне проектування. Необхідно також читати лекції на підприємствах, за участю їхніх фахівців», — пояснив проректор ХПІ Андрій Марченко. Відзначимо, що для популяризації технічних спеціальностей серед школярів Кропивницького, молоді вчені ХПІ проводили серію пізнавальних заходів з впровадженням STEM-підходу.

За підсумками переговорів, які велися протягом декількох місяців, підготовлено п’ять договорів про співпрацю між НТУ «ХПІ» та «Гідросила Груп», АТ «Ельворті». Вони знаходяться на фінальній стадії узгодження і найближчим часом будуть підписані.

Довідка:

«Гідросила Груп» — найбільший виробник гідравлічних силових машин і компонентів гідросистем на території СНД. До її складу входить 6 виробничих підприємств: ПАТ «Гідросила» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво насосів і гідромоторів шестеренних; Приватне АТ «Гідросила АПМ» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво аксіально-поршневих машин і запасних частин до АПМ; ПАТ «Гідросила МЗТГ» (м. Мелітополь) — розробка і виробництво гідророзподільників; ТОВ «Гідросила ТЕТІС» (м. Мелітополь) — розробка і виробництво гідроциліндрів; Приватне АТ «Гідросила ЛЕДА» (м. Кропивницький) — розробка і виробництво швидкороз’ємних з’єднань, фітингів і рукавів високого тиску; ТОВ «Гідросила БЄЛАР» (м. Гомель) — розробка і виробництво гідроциліндрів. На даний момент на підприємствах «Гідросила ГРУП» працює близько 4000 осіб.

АТ «Ельворті» — великий український виробник посівної, грунтообробної техніки, а також високотехнологічної техніки для захисту рослин.