Програма подвійних дипломів для магістрів ХПІ — в дії

14 магістрів НТУ «ХПІ» проходять навчання у Варшавській Політехніці (WUT) за програмою «подвійних дипломів» за напрямом «Mechanical Engineering». Вона реалізується між НТУ «ХПІ» та WUT в рамках договору, який підписан в 2018 році. «Наша програма «подвійних дипломів», крім того, що дає студентам можливість навчатися в іншій країні та подорожувати, виконує ще одну, досить важливу місію — розширює географію, коло друзів, знайомств», — розповідає координатор проекту від НТУ «ХПІ» доцент Денис Мешков.

Учасники програми «подвійних дипломів» студенти кафедри двигунів внутрішнього згоряння Антон Головко і Микита Міщенко поділилися своїми враженнями від стажування у Варшавській Політехніці. Вони почали своє навчання в польському виші наприкінці лютого 2019 року. До цього заняття проходили в Харкові (1 семестр), два семестри проходять у Варшаві, і на завершення — вчитимуться один семестр в НТУ «ХПІ».

Студент Микита Міщенко зазначив відмінності в організації навчального процесу в ХПІ і WUT: «Основний лекційний матеріал дається в презентаціях. Після занять всі лектори відправляють її нам на загальну пошту, у разі, якщо хтось не до кінця розібрався або є труднощі з перекладом, посидів спокійно вдома і повторив матеріал. Другий момент — багато практики. Наприклад, у нас був предмет «Гідроаеродинаміка», де лекції були поєднані з практикою, на яку і робився акцент. Це нам допомогло досить швидко освоїти предмет. Хоча він був для нас абсолютно новий, і ми раніше не чули про програмне забезпечення, з яким працювали, розрахунки, моделювання та інше».

Деякі зі студентів вже вибрали теми і почали писати диплом, повідомляють Антон та Микита: «У другому семестрі на написання диплома у нас буде робитися основний упор. Виходить, що в лютому ми захищаємо диплом в Польщі, повертаємося до Харкова, перекладаємо його, доповнюємо і захищаємо в ХПІ».

«Великий досвід також дала літня практика, яку ми проходили в компанії «ElectroMobility Poland», — розповідає Антон Головко, — Тут ми освоювали системи аналізу інформації. Саме тоді у нас з’явилися нові ідеї з приводу майбутніх розробок. Також були дуже раді познайомитися з інженерним персоналом компанії, якому в будь-який момент могли поставити питання, яке нас цікавило, і поспілкуватися на тему досліджень».

За перший семестр навчання, хлопці встигли побувати в Швейцарії, Франції, а також погуляти польськими містами — Варшавою, Освенцімом і Краковом.

Варто відзначити, що студенти-учасники програми подвійних дипломів одночасно зараховуються відразу в два виші — ХПІ і WUT. Це дає їм можливість отримати два дипломи, а також мати доступ до бібліотечних ресурсів двох університетів, брати участь у конференціях і семінарах, отримати довгострокову навчальну візу.

Довідка:

З вересня 2018 р. в НТУ «ХПІ» стартувала магістерська програма, яка дозволить політехнікам отримати диплом ХПІ і WUT одночасно. Її учасниками можуть стати студенти, які здобули освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра і вступають до магістратури на спеціальність «Енергетичне машинобудування» (спеціалізація «Двигуни внутрішнього згоряння»). Навчання в Варшаві для студентів ХПІ безкоштовне, основна умова — високий рівень володіння англійською мовою. Освітньо-наукова програма триватиме 1 рік 9 місяців (4 семестри), в рамках яких студенти пройдуть по два семестри навчання в кожному з вишів.

У травні 2018 року НТУ «ХПІ» підписав два договори з Варшавською Політехнікою (WUT): договір про співпрацю і договір про подвійні дипломи за магістерською програмою (напрям «Mechanical Engineering»).

Варшавська Політехніка (Politechnika Warszawska) — один з найбільших вишів Польщі та Центральної Європи, в якому працює понад 2 000 викладачів. Тут навчається приблизно 31 000 студентів, функціонують 18 факультетів, що охоплюють різноманітні наукові галузі. Виш випускає приблизно 5 000 фахівців на рік. Випускники Варшавської Політехніки становлять найбільший відсоток серед польських менеджерів і директорів.