Студенти-айтішники ХПІ спробували себе в ролі менеджерів

18 грудня на кафедрі стратегічного управління НТУ «ХПІ» відбулася ділова гра «Cost-Risk» PM Game для навчання проектних менеджерів. Вона розроблена викладачами кафедри і являє собою проект створення та постановки на виробництво машинобудівної продукції. Учасниками стали студенти-магістри факультету комп’ютерних наук і програмної інженерії ХПІ, які навчаються за програмою «Управління проектами в сфері інформаційних технологій».

Студенти-учасники гри (група КН-М519) об’єдналися в дві команди і змагалися між собою. В процесі гри кожен член команди по черзі виступав у ролі менеджера проекту і організовував дискусію щодо прийняття рішень. Необхідно було виконати проект при мінімальних витратах і при цьому мінімізувати ризики — тобто перед учасниками стояло суперечливе завдання, яке постійно виникає в реальних проектах. За допомогою випадкових подій імітувалася поява проблем в проекті, і студенти повинні були знаходити компромісні рішення. Для управління проектом гравці використовували процеси стандарту PMBoK, що сприяло активному освоєнню цього документа.

За підсумками гри переможцем стала команда у складі Євгена Косарєва, Наталії Мележик, Микити Овода, Юлії Тищук.

Визначали переможців: доценти кафедри міжнародного бізнесу та фінансів Олена Чайкова та Наталія Ширяєва, асистент кафедри стратегічного управління Тетяна Щербакова.

Ділова гра «Cost-Risk» PM Game розроблена зав. кафедри стратегічного управління НТУ «ХПІ», професором Ігорем Кононенком, а дизайн гри — випускницею кафедри Олександрою Степанової. Гра пройшла апробацію в лютому 2019 року на 10-й Міжнародній науково-практичній конференції «Інтегроване стратегічне управління, управління портфелями, програмами, проектами», яка проходила у с.Славське Львівської області. Її «родзинкою» є необхідність вирішення двухкрітеріального завдання.

За словами викладачів, сьогодні на ринку представлено кілька варіантів ділових ігор для навчання проектних менеджерів, але немає настільної гри, яка моделювала б умови проекту в галузі машинобудування і дозволяла тренувати навички із застосування командою управління проектом процесів стандарту PMBoK. Даний стандарт розробки Інституту проектного менеджменту (США) є одним з найпоширеніших у світі на сьогоднішній день.