Студенти ХПІ розробили стартап для боротьби з депресією

Харківські політехніки розробили чат-бот зі штучним інтелектом Elomia, що спрямований на підтримку людей, які потребують психологічної допомоги. Автори стартапу — студенти ХПІ Тарас Погребняк (факультет комп’ютерних та інформаційних технологій), Михайло Маркевич (факультет комп’ютерних наук і програмної інженерії), а також медичний консультант — кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ХПІ Анастасія Книш.

Хлопці розповідають, що натхнення для створення проекту вони знайшли в такій особистості, як Аарон Гіллель Шварц — відомому американському програмісті та письменнику, який боровся за рух вільної культури, але через ймовірну депресію покінчив життя самогубством. «Elomia був створений для того, щоб надавати допомогу людям, які стали заручниками життєвих обставин. Унікальність проекту в тому, що він є механізованою системою, яка не оцінює людські вчинки, що дозволяє більшою мірою розкритися боту. Це так само дає серйозний шанс на вирішення проблемної ситуації», — зазначає один з авторів стартапу Тарас Погребняк. При створенні Elomia кожен виконував свою частину: Тарас — займався розробкою бота, Михайло — проводив експертну роботу з науки про дані, Анастасія — була медичним консультантом. На даний момент в команді проекту — понад 15 осіб.

Розвиток проекту Elomia команда бачить, як наступний етап в сфері психологічних консультацій, які здійснюються у віртуальній реальності. «Людина надіває окуляри віртуальної реальності та бачить свого віртуального психолога, який може мати будь-яку зовнішність. При цьому у VR можна візуалізувати різні образи і змінювати простір навколо себе. Клацнув пальцями, ти у лісі, ще раз — на пляжі! Додаємо сюди Neuralink, і програма отримує можливість читати твої думки», — говорить Тарас Погребняк.

Свою розробку студенти НТУ «ХПІ» представили на IT_EUREKA — конкурсі стартап-проектів в сфері інформаційних технологій, і за результатами пройшли до фіналу. Крім того, вони є учасниками другого сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB, яка реалізується в ХПІ в рамках співпраці вишу з Chernovetskyi Investment Group.