ХПІ підписав новий договір з китайським вишем

НТУ «ХПІ» уклав договір про співпрацю в науково-технічному та освітньому напрямах з Університетом Чжецзян-Шурен (Китай, Ханчжоу). Угода передбачає академічні обміни між вишами, участь в наукових конференціях, дослідницьких проектах, реалізацію спільної програми з навчання китайських студентів у НТУ «ХПІ» за технічними, комп’ютерними, економічними і гуманітарними спеціальностями англійською мовою (бакалаврату та магістратури), за підсумками якої вони отримають два дипломи — ХПІ та Університету Чжецзян-Шурен. Крім того, керівництво двох вишів обговорило можливі напрями подальшої співпраці. Переговори і підписання документа проходили в онлайн форматі з використанням платформи Zoom.

В.о. ректора НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол представив колегам з Китаю стислу інформацію про Харківський Політех, зазначивши, що український і китайський виші мають досить багато схожих напрямів і спеціальностей, за якими можна розвивати співпрацю. Зокрема, велику перспективу має напрям біомедичної інженерії.

«У нас попереду дуже багато цікавого і нового. Для студентів з Китаю будуть організовані всі умови для навчання в ХПІ. Ми разом будемо рухатися в освітньому і науковому напрямі. Я вірю в те, що наша співпраця буде корисною і плідною для обох університетів», — запевнив Євген Сокол.

Зі свого боку ректор Університету Чжецзян-Шурен Лі Лу також сказав про можливість спільної діяльності з ХПІ в багатьох сферах. Серед перспективних — медична інженерія і штучний інтелект. Крім того, ректор Лі Лу висловив пропозицію про відкриття відділення НТУ «ХПІ» в Китаї для розширення співпраці та комунікації між вишами.

НТУ «ХПІ» на онлайн-зустрічі представляли: в.о. ректора Євген Сокол, проректор з міжнародних зв’язків Геннадій Хрипунов, заст. начальника відділу міжнародних зв’язків Олександр Василюк, директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту Олексій Ларін, доцент кафедри фізики Ксенія Мінакова.

Учасниками від Університету Чжецзян-Шурен (Zhejiang Shuren University) були: ректор Лі Лу, проректор Чень Цзюнь, декан факультету комп’ютерних наук і технологій Рен Тяоцзюань, директор відділу наукових досліджень Цзінь Цзіньбяо, директор відділу міжнародних відносин Ху Цзяньвей і зам. директора Ван Гуовей.

Використання дистанційного формату (платформи Zoom) дозволило провести ефективні переговори, об’єднати учасників підписання договору і, крім того, зробити спільне фото.

Довідка:

Підписана Угода між НТУ «ХПІ» та Університетом Чжецзян-Шурен передбачає кооперацію в наступних сферах:

— спільне науково-технічне співробітництво; обмін науковими публікаціями, навчальними та методичними матеріалами, бібліографічними та довідковими посібниками; підготовка та видання монографій, підручників, навчальних посібників тощо;

— участь представників університетів-партнерів в наукових конференціях і симпозіумах, які представляють взаємний інтерес, а також в міжнародних проектах;

— обмін вченими, викладачами для читання лекцій, консультацій, передачі досвіду в галузі науково-методичної роботи, обмін студентами, аспірантами, стажистами, фахівцями для підвищення їхньої кваліфікації;

— спільна підготовка в НТУ «ХПІ» бакалаврів і магістрів за технічними, комп’ютерними, економічними і гуманітарними спеціальностями англійською мовою за формулами 2+2 і 4+1.4 з отриманням диплома НТУ «ХПІ»;

— щороку, починаючи з 2020/2021 навчального року, Університет Чжецзян-Шурен буде залучати не менше 30 осіб для навчання в НТУ «ХПІ» за програмами бакалаврату та не менше 20 осіб за програмами магістратури.

Університет Чжецзян-Шурен був заснований в 1984 році, є одним з перших комерційних університетів зі значним обсягом фінансування, має два кампуси: Гунченцяо (у м. Ханчжоу) і Янсюньцяо (у м. Шаосін). Університет проводить навчання за такими напрямами: Факультет менеджменту, Факультет міського будівництва, Факультет гуманітарних наук та іноземних мов, Факультет інформаційних технологій, Факультет біології та екологічної інженерії, Факультет сучасної індустрії послуг, Факультет мистецтв, Шуланський міжнародний факультет медицини та ін. Університет співпрацює з більш ніж 70-ма вишами різних країн світу: Великої Британії, Франції, США, Канади, Білорусі, Японії, Кореї, Австралії та ін.