НТУ «ХПІ» — в Топ-5 українських лідерів Webometrics Ranking

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» покращив свої показники в міжнародному рейтингу Webometrics Ranking of World’s Universities, де посів п’яте місце серед українських вишів. Відповідні дані показників активності університетів в інтернеті опубліковані на сайті рейтингу станом на липень 2020 року. Всього оцінювалося більш 29 тисяч університетів світу, з них – 317 українських.

П’ятірка українських лідерів виглядає так: перше місце — Київський національний університет ім. Т. Шевченка, друге місце — НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського». Третє місце посів Сумський державний університет, четвертим став Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, і на п’яте місце піднявся НТУ «Харківський політехнічний інститут», поліпшивши показники на одну позицію порівнюючи з січнем 2020 року (посідав 6-е місце).

Ознайомитися з повним рейтингом можна за посиланням.

Довідка:

Webometrics Ranking of World Universities — один з рейтингів університетів світу, за яким аналізують ступінь  діяльності вишів в інтернеті. Його складають з 2004 року і публікують два рази на рік (в червні-липні та січні). Розробкою рейтингу займається Лабораторія кіберметрики («Cybermetrics Lab») Національної дослідницької ради Іспанії («Spanish National Research Council», CSIC), яка діє при Міністерстві науки і освіти Іспанії.

Найбільшу вагу в рейтингу (сумарно 80%) займають показники цитованості вишів в мережі інтернет та базі даних Scopus. Він також враховує рівень впровадження в університеті політики відкритого доступу до результатів наукових досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.

Критерії рейтингу Webometrics: Присутність (Presence) — 5% — розмір (кількість сторінок) основного веб-домену установи, включно зі всіма піддоменами; Видимість (Impact) — 50% — кількість зовнішніх мереж (підмереж), пов’язаних з веб-сторінками установи. Використовується середнє значення між двома джерелами Majestic і Ahrefs; Відкритість (Openness) — 10% — кількість цитувань зі 110 кращих авторів за даними джерела Google Scholar Citations; Перевага (Excellence) — 35% — використовуються дані бази SCImago (кількість статей серед 10% найбільш цитованих в 26 дисциплінах) за п’ятирічний період.

Рейтинг не оцінює сайти вишів за популярністю або зручністю використання — за допомогою вебометричних індикаторів аналізуються всі напрями діяльності університету: науковий, навчальний, культурний, соціальний, спортивний та інші.