П’ятірка кращих стартапів ХПІ — Відбір CIG R&D Lab

23 жовтня в НТУ «ХПІ» пройшов відбірковий етап 3-го сезону освітньо-стипендіальної програми CIG R&D Lab. Шістнадцять команд, учасниками яких стали молоді вчені та студенти Політеху, презентували експертам — представникам НТУ «ХПІ» та Chernovetskyi Investment Group (CIG) напрацювання своїх стартапів. За підсумками онлайн пітчей, було відібрано 5 найбільш цікавих і перспективних робіт. Протягом 2020/21 навчального року команди-розробники будуть отримувати стипендію та менторську підтримку від CIG. У фіналі сезону учасники презентують готові продукти, а переможець отримає грант на подальший розвиток свого проекту.

Відбірковий етап проходив в дистанційному форматі (програма Zoom). На початку онлайн-заходу всіх учасників привітав в.о. ректора НТУ «ХПІ» Євген Сокол: «Мене дуже радує, що третій рік поспіль програма CIG R&D Lab працює разом з Харківським Політехом. Для нас це важливо — і не лише для ХПІ, але для всього Харківського регіону, України. Цей проект дає можливість нашій молоді вчитися, перетворювати свої наукові розробки на інтелектуальну власність. І це вкрай необхідно, оскільки студенти — наше майбутнє. Це принципово новий підхід до наукових розробок, створення наукоємної продукції».

На розгляд експертного журі конкурсанти (студенти і викладачі ХПІ) представили 16-ть проектів.

За підсумками пітчей було відібрано п’ять перспективних робіт:

  • Генератор озону для знезараження поверхонь і об’єктів від коронавірусної інфекції COVID-19,

команда — аспірант кафедри хімічної техніки та промислової екології, фахівець з роботи зі знезаражуючими засобами Оксана Гетта; керівник — доцент кафедри хімічної техніки та промислової екології Микола Махонін;

  • Розробка флуоресцентних фарб для малювання на воді,

команда проекту — студенти кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Влада Васильєва, Віталій Бондарєв; керівник — професор кафедри органічного синтезу і нанотехнологій Віталій Дістанов;

  • Оптимізація ідентифікації вантажу на складі за допомогою RFID-технології (англ. Radio Frequency IDentification (RFID) — «радіочастотна ідентифікація»).

команда — ст. викладач кафедри підйомно-транспортних машин і устаткування Іван Варченко та студенти кафедри Володимир Алексєєв, Владислав Щит; керівник — зав. кафедри підйомно-транспортних машин і устаткування проф. Валентин Коваленко;

  • WeLight (Ві-лайт) — проект енергоприймача для реалізації бездротової передачі енергії на великі відстані (через вікно, стіну, підлогу, стіл, шафу, килими та інші перешкоди),

команда — студенти кафедри промислової та біомедичної електроніки Тетяна Коритченко і Олексій Пелепенко; керівник — викладач кафедри фізичного виховання Віталій Галиця;

  • Тонкоплівковий термоелектричний генератор на поверхні тканини для живлення біосенсорів із використанням різниці температур людського тіла і навколишнього середовища.

команда — аспірант кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики Дмитро Жадан і студент кафедри Максим Шитіков; керівник — доцент кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики Наталія Клочко.

Протягом року, обрані команди будуть розвивати свої проекти, отримувати щомісячну стипендію, менторську підтримку і консультації від експертів з різних сфер. У фіналі сезону, який заплановано на літо 2021 року, вони повинні презентувати готові продукти, результати формування бізнес-ідеї та підготовки стартапу до виходу на ринок. Члени комісії визначать одну або кілька команд з найбільш прогресивними результатами, які отримають грант для подальшої роботи.

Куратор програми CIG R&D Lab від НТУ «ХПІ» Руслан Кривобок зазначив, що в цьому сезоні в перший (заочний) відбірковий етап програми заявки подали 30 команд, і, крім того, якість запропонованих ідей зростає із року в рік.

Нагадаємо, що у другому сезоні CIG R&D Lab (2019/20 навчального року) фінальний грант у 500 000 гривень поділили між собою розробники чат-бота психолога зі штучним інтелектом «Elomia» і проекту «Space Ceramic» — технології виробництва елітної лицьової цегли і керамічної черепиці з декоративним металевим покриттям.

Довідка:

До складу комісії, яка оцінювала напрацювання стартапів, увійшли: заст. директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Андрій Маслєнніков, заст. директора Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ Олексій Шестопалов, заст. директора Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Антон Дроздов, експерти CIG Святослава Ткаченко, Євген Нетреба, Антон Захаров.

Проект CIG R&D Lab реалізується в рамках меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG, який підписано в серпні 2018 року.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку Східної Європи, заснована в 2013 році. Детальніше: http://cig.vc/.