Євген Сокол вітає ХПІ зі 135-річчям. Текст відеозвернення

Шановні політехніки!

Щиро вітаю вас зі 135-річчям із дня заснування рідного університету! Ми пишаємося історією славетного Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». Заснований у 1885 році видатним вченим Віктором Львовичем Кирпичовим, він протягом всіх цих років розвивався і ставав все міцнішим і міцнішим. Нам є чим пишатися! За цей час ХПІ став значно більшим, оскільки на початку в Практичному технологічному інституті було тільки два відділення — хімічне та механічне. І перший прийом був 125 студентів.

Сьогодні ХПІ — великий університет, в якому навчається близько п’ятнадцяти тисяч студентів і, безумовно, вже є різні факультети та інститути, які охоплюють головні напрями розвитку технічної, економічної та соціально-гуманітарної освіти. За ці роки створено славетні наукові школи, біля витоків яких стояли такі видатні вчені, як лауреат Нобелівської премії Л.Д. Ландау, академіки М.М. Бекетов, С.С. Уразовський, В.І. Атрощенко, А.С. Бережной, А.П. Філіпов, А.М. Підгорний та багато інших. І що сьогодні дуже важливо — всі ці школи продовжують розвиватися, їх підхопили молоді вчені, які дали новий поштовх розвитку напрямів, які були започатковані багато років тому.

З нашого університету утворилося багато нових навчальних закладів України, таких як: Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля, Сумський державний університет, Кременчуцький національний університет ім. М.Остроградського, і ще багато інших. Всі вони сьогодні розвиваються, як поважні вищі навчальні заклади.

За п’ять років зроблено багато того, що ми вважаємо нашими досягненнями. В галузі освіти дан старт новим педагогічним технологіям — дуальній формі організації навчального процесу, яка започаткована на одинадцяти кафедрах ХПІ, проектному навчанню, гейміфікації навчального процесу, створено Innovation Campus, який за підтримки голови Наглядової ради НТУ «ХПІ» Василя Хмельницького дав можливість нашому університету разом з Unit.City Kyiv створити унікальну програму принципово іншої підготовки IT-фахівців. І ми впевнені, що й надалі ці фундаментальні підходи до організації навчального процесу знайдуть новий поштовх для розвитку і підготовки якісних фахівців для економіки нашої держави. Багато зроблено в галузі наукових досліджень. Ми пишаємося тим, що за ці п’ять років наші вчені отримали 7 Державних премій в галузі науки і техніки, а 15 наших співробітників стали Лауреатами премії Президента для молодих вчених — і це наш золотий фонд, який, ми впевнені, буде і далі розвивати ті наукові школи, які були започатковані багато років тому.

Сьогодні головним напрямом розвитку є комерціалізація інтелектуальної власності. Це нові підходи для розвитку науки, щоб наші студенти і видатні вчені мали можливість зрозуміти, як сьогодні в світі відбувається комерціалізація тих здобутків, що зроблені за багато років науковими школами. Для цього ми сьогодні відкрили стартап-центр «Spark», працюємо з Інноваційним центром Черновецького, який протягом трьох років відбирає кращі стартапи наших молодих вчених. За результатами відбору і роботи, цей центр протягом десяти місяців визначає переможця, який отримує 500 000 гривень на подальший розвиток свого стартапу. Це і ео Business incubators, де найкращі ментори світу дають можливість нашим молодим вченим зрозуміти, як створювати стартапи, їх розвивати, впроваджувати. І, безумовно, це дає результати, оскільки на сьогоднішній день ми маємо близько 30 мільйонів держбюджетної тематики, близько 20 мільйонів госпдоговірної тематики і велику кількість статей в Scopus та Web of Science.

Всі ці досягнення неможливі без розвитку сучасних напрямів науки. Таким чином, ми рухаємося вперед і це дає свої результати, оскільки за світовим рейтингом QS World University Rankings ми займаємо третю позицію серед українських університетів, і першу — серед технічних вишів України. У Всеукраїнському рейтингу Топ-200 ми посідаємо четверте місце. Це ті досягнення, які зроблені вченими та викладачами нашого університету.

Безумовно, важливий крок зроблено в розвитку міжнародної освіти. За ці роки нам вдалося збільшити кількість іноземних громадян, які навчаються в нашому університеті, до 1500 студентів. Крім того, я хочу сказати, що багато міжнародних проектів Erasmus+ К1 та К2, а таких проектів К2 — вісім, а К1 — тридцять три, дають можливість нашим студентам проходити включене навчання за кордоном. Таким чином, близько 300 студентів кожного року відвідують закордонні університети і мають можливість долучитися до найкращої світової матеріальної бази, що, безумовно, є дуже важливим.

Я хочу сказати, що ми рухаємося в напряму розвитку наших відношень з іншими країнами, і тому сьогодні на 22 спеціальностях ХПІ для іноземців викладають всі курси англійською мовою. Одинадцять наших спеціальностей мають подвійні дипломи — і це, без сумніву, досягнення і авторитет нашого університету.

Я впевнений, що і далі ці головні напрями розвитку університету будуть давати свої плоди. І це не може бути без соціальної сфери, яка теж находить свій розвиток на сучасному етапі зростання університету. Це — Палац студентів, в якому є більше 24-х різних колективів, вісім з яких — народні, і Палац спорту, в якому займається багато наших студентів, які виборюють призові місця на всеукраїнських, європейських і світових змаганнях.

Ми вкладаємо значні кошти, щоб мати можливість розвивати нашу матеріально-технічну базу, і цього року, завдяки підтримці Харківської міської  ради,  було виділено 15 млн. грн. для реконструкції стадіону університету. Ми суттєво реконструювали матеріально-технічну базу нашого спортивно-оздоровчого табору, що знаходиться в урочищі Фігуровка, де зробили сучасний баскетбольний майданчик для тренування нашої улюбленої команди «Політехнік», а також й інші майданчики, які дозволяють займатися різними видами спорту. Ми розпочали будівництво Лижної бази. Таким чином, є не тільки розвиток матеріально-технічної бази кафедр, факультетів і головного навчального містечка ХПІ, а також підтримка гуртожитків, велика кількість яких дає можливість стовідсотково поселяти наших студентів. Ми вкладаємо значні гроші в розвиток матеріально-технічної бази і все це дає рух нашому університету та впевненість в тому, що ми й далі будемо значними кроками йти вперед, щоб досягати авторитету не лише в Україні, а й в світі.

Шановні політехніки, наші улюблені випускники, які є, безумовно, золотим фондом Харківського політехнічного інституту! Ми  пишаємося вашими досягненнями! Тому я всіх сьогодні вітаю з цим святом — 135-річчям Харківського Політеху. Бажаю здоров’я, щоб всі негаразди, що бушують у світі, обійшли вас і ваші родини. Ніколи не забувайте свою Альма-матер, оскільки вона дала вам головне — вірний шлях в житті.

Я дякую всім, хто надіслав свої вітання до наших урочистостей. Це наші друзі, це наші однодумці і разом з ними ми досягаємо тих висот, які є, і рухаємося разом вперед. Всіх зі святом!

Відео — за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=yPjOxaiGHdc&feature=youtu.be