Академічний обмін триває! Студенти-менеджери ХПІ пройшли навчання в Словенії

Семеро студентів кафедри менеджменту та оподаткування НТУ «ХПІ» пройшли включене навчання в Університеті Марібору (Словенія), в рамках програми міжнародної академічної мобільності Erasmus+ КА1 від Європейського Союзу. Політехніки (слухачі англомовної програми «менеджмент» II, III та IV курсів) навчалися там з жовтня 2020 року по лютий 2021 року. Вони розповіли, що незважаючи на пандемію Covid-19, це була гарна можливість розширити міжнародні контакти, подивитися Словенію, попрактикувати англійську, а також заробити бонуси для своєї реалізації в майбутньому.

Враженнями про поїздку до Словенії поділилися студентки другого і четвертого курсів кафедри менеджменту та оподаткування НТУ «ХПІ» Крістіна Чічкань, Антоніна Бриткова, Мар’яна Нефьодова і Ганна Гайдук.

Другокурсниця Крістіна Чічкань розповіла, що зі школи мріяла пройти навчання за кордоном, познайомитися з іншими культурами і попрактикувати англійську: «Я навіть не думала, що вже після першого року навчання можна буде поїхати аж на 5 місяців за кордон. Незважаючи на складні карантинні умови, навчання у Маріборському університеті відкрило для мене безліч можливостей. Я познайомилася зі студентами з інших країн: Литви, Польщі, Швеції, Італії та інших, які так само навчалися за програмою Еразмус+. Ми спілкувалися виключно англійською мовою, що допомогло підвищити мій рівень і мою впевненість. Разом з новими друзями з інших країн ми організували кілька незабутніх подорожей Словенією. Я на все життя запам’ятаю величні гори Триглавського національного парку, магічні пейзажі озера Блед і стрімкі водоспади Бохинь. Але мене вразила не лише природа Словенії, а й особливий менталітет словенців — їхня доброзичливість і відкритість».

«Без перебільшення можу сказати, що це були найкращі півроку в моєму житті! Вже після першого курсу в ХПІ я змогла поїхати на семестр до Університету Марібору, зі стипендією 800 євро на місяць. Це так круто спілкуватися іноземною мовою і розуміти, що не відчуваєш бар’єрів або незручності. А ще у Маріборі ми зустріли українських студентів з Чернігова і утворили свою «United Ukraine» в Словенії. Все, що я можу сказати — це «To feel sLOVEnia means to feel good!». Дякую кафедрі менеджменту та оподаткування за цю можливість!», — зазначила студентка 2-го курсу Антоніна Бриткова.

За словами другокурсниці Мар’яни Нефьодової, пандемія все ж внесла істотні зміни в навчання і перебування в Словенії, але не зробила поїздку менш значущою: «Всі заняття та іспити були виключно онлайн. На кафедрі, яка нас приймала, ми побували лише один раз — в перший день поїздки. Було б здорово відчути європейську освіту, сидячи в аудиторіях, але, втім, складати іспит онлайн було значно легше, а сертифікат про участь в програмі від цього не менш цінний. Всім раджу спробувати хоча б для того, щоб отримати значну перевагу на досить конкурентному ринку праці. Наприклад, компанія, до якої я націлена потрапити, вказує «досвід участі в міжнародних програмах», як бажану характеристику кандидата. Тож після Еразмусу пригоди лише починаються!».

«Програма Еразмус+ в Словенії — це не тільки знайомство з європейським навчанням, але й вірний шлях до вдосконалення і відкриття себе, як особистості», — сказала студентка 4-го курсу Ганна Гайдук. — «Вона подарувала нам хороші знання і практичний досвід перебування в іншомовному середовищі. Тут ми поринули у нову реальність, відкривали себе з різних сторін, спілкуючись зі студентами з різних країн, розширювали межі свого світогляду, просували українську культуру і пізнавали інші. Незважаючи на пандемію, все пройшло якнайкраще, тому зараз можу зробити висновки, що кордони існують лише у нас в голові. Хочеться сказати кожному студенту, який збирається до Словенії: обов’язково дотримуйтесь гасла країни, а саме — FeelSlovenia. Чесно кажучи, я відразу ж закохалася в цю країну, яка розташована серед величних гір, зелених пагорбів і смарагдових річок, а в Маріборі, маленькому затишному містечку, хотілося насолоджуватися кожною хвилиною свого життя. Дякую рідній кафедрі за таку трансформацію і за нові горизонти, які ми змогли відкрити!».

Професор кафедри менеджменту та оподаткування НТУ «ХПІ» Павло Брінь зазначив, що пандемія Covid-19 не стала на заваді для програм академічної мобільності: «Рік був незвичайний, але це не вплинуло на наше міжнародне співробітництво, лише трохи складніше було займатися логістикою відправки студентів за кордон. Минулого навчального року, вже під час пандемії, студенти наших англомовних програм відвідали Словенію та Італію, а цього — Словенію і Німеччину, і вже підтверджені стипендії на наступний навчальний рік. В університетах Європи вже відпрацьовані дії для прийняття студентів з інших країн в умовах пандемії, і життя триває».

Довідка:

Маріборський Університет — другий найбільший університет Словенії, заснований в 1975 році в місті Марібор. На сьогоднішній день університет включає в себе 17 факультетів, на яких навчається приблизно 15 000 студентів і працює 1 800 викладачів. З 1999 року Університет Марібор активно бере участь в міжнародній програмі Erasmus+.

У НТУ «ХПІ» за програмою Еразмус+ КА1 (академічна мобільність) укладені і працюють 31 договір про взаємну академічну мобільність з вищими навчальними закладами Австрії, Німеччини, Франції, Польщі, Італії, Угорщини, Туреччини, Румунії, Словенії, Словаччини, Литви, Латвії, Греції, Сербії, Великої Британії. Щорічно десятки студентів різних спеціальностей НТУ «ХПІ» виїжджають до вишів цих країн на семестрове навчання, яке проводиться англійською мовою. Всі витрати студентів у період навчання (стипендія 750-800 євро на місяць і оплата проїзду — 250-275 євро) повністю оплачуються Європейським Союзом.