У ХПІ відзначили День захисника України

Напередодні Дня захисників і захисниць України, який відзначається 14 жовтня, у харківському Політеху провели відеоконференцію. Учасниками були студенти Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ, викладачі вишу, учасники ООС (Операції об’єднаних сил, раніше — АТО), представники ДП «ХКБМ ім. Морозова». В межах заходу, глядачам розповіли про організаторів української школи танкобудування і розвиток бойових машин, а також показали документальні кадри військових дій на Донбасі.

Спікерами заходу були: начальник організаційно-аналітичного сектора ДП «ХКБМ ім. Морозова», кандидат технічних наук, лауреат премії Президента України для молодих вчених, випускник НТУ «ХПІ» Сергій Стрімовський; Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, завідувач кафедри інформаційних технологій та систем колісних і гусеничних машин ім. О.О. Морозова НТУ «ХПІ» (1992-2007рр.), випускник вишу, професор Євген Александров; викладач Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», учасник АТО, ООС, підполковник Андрій Кривошапка.

У межах онлайн-зустрічі говорили про історію розвитку бойових машин, створених на Харківському конструкторському бюро машинобудування (ХКБМ) з 30-х років минулого століття і до сьогоднішнього дня, про особистості вчених і конструкторів, які організовували українську школу танкобудування. Зокрема, саме кафедра ХПІ — інформаційних технологій і систем колісних і гусеничних машин ім. О.О. Морозова — на сьогоднішній день є єдиною в Україні, яка готує фахівців в галузі танкобудування.

Крім того, випускники харківського Політеху, які працюють на керівних посадах ДП «Завод імені Малишева», надали фото сучасного обладнання та продукції підприємства. А викладач Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», підполковник Андрій Кривошапка поділився відгуками танкістів-учасників ООС про нову і оновлену техніку, яку розробляють харківські танкобудівники, підкреслив її високий рівень.

Учасники заходу також переглянули документальні кадри про участь вихованців НТУ «ХПІ» у війні на Донбасі, вшанували пам’ять загиблих Героїв України, подякували тим, хто героїчно захищає Україну сьогодні.

Всіх присутніх привітав з прийдешнім святом проректор НТУ «ХПІ» Юрій Зайцев, який побажав здоров’я, миру та успіхів.

Відеоконференція відбулася 13 жовтня. Організатори: Музей історії НТУ «ХПІ», Навчально-науковий інститут механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ».

Довідка:

День захисників і захисниць України — державне свято України, що відзначається 14 жовтня, у день святої Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва. Свято встановлено Указом Президента України №806/2014 від 14 жовтня 2014 року з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.