ХПІ організував регіональний етап конкурсу WorldSkills Ukraine з мобільної робототехніки

Навчально-науковий інститут енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» та Освітній центр VOLT провели перший обласний етап всеукраїнських змагань із робітничих професій WorldSkills Ukraine — номінація «Мобільна робототехніка (Junior)». Учасниками були команди школярів із Харківського регіону (Ізюм, Богодухів, Харків). Протягом двох днів, з 17-го по 18 листопада, вони збирали роботів, після чого складали кваліфікаційний іспит. За підсумками турніру журі визначило призерів.

Серед завдань, які мали виконати роботи, що створені конкурсантами: виставити блоки на одну лінію в автоматичному режимі та запаркуватися на задане місце; розкласти блоки на ящики за допомогою спроектованого маніпулятора — у ручному режимі, коли роботом керують оператори.

До складу команди журі та експертів змагань увійшли викладачі кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» харківського Політеху. Основна мета заходу — популяризація STEM-підходу та робототехніки серед школярів.

Переможцем конкурсу WorldSkills Ukraine з мобільної робототехніки стала команда харківської школи № 144. Вона виборола участь у наступному — всеукраїнському етапі змагання.

Заходи проводились за підтримки МОН України.

Довідка:

WorldSkills Ukraine — масштабні всеукраїнські змагання професійної майстерності, які проводять для учнів, студентів та молодих працівників. Конкурс стартував у 2016 році та спрямований на підвищення престижу робітничих професій. До 2019 року проходив щорічно, а після — раз на два роки у декілька етапів (відбірковий та фінальний). Брати участь у них можуть учні (студенти) закладів професійної, професійної передвищої або вищої освіти, які опановують відповідні професії. Продемонструвати свої вміння можуть і кваліфіковані робітники віком до 22 років. У межах WorldSkills Ukraine пропонуються позаконкурсні компетенції для учнів загальноосвітніх закладів. Відбірковий етап проводиться на обласному рівні у жовтні-листопаді, фінальний — на Всеукраїнському рівні у квітні-травні.

Сьогодні Україна є асоційованим членом World Skills International. Цей рух спрямований на підвищення статусу та стандартів підготовки кваліфікованих робітників; популяризацію робітничих професій за допомогою проведення змагань.