Нововведення вступної кампанії 2017 року

Завтра, 12 липня, розпочнеться прийом документів до вищих навчальних закладів України.

Серед головних акцентів вступної кампанії 2017 року — нові коефіцієнти в конкурсному балі, скорочення числа заяв на місця держзамовлення, збереження квот для абітурієнтів з інвалідністю, сиріт, дітей учасників бойових дій на Донбасі і абітурієнтів з Криму і Донбасу замість права на позаконкурсний вступ.

«У цьому році введено додаткові коефіцієнти, що підвищують бали для абітурієнтів, які обирають технічні та природничі спеціальності. Також є коефіцієнт для представників сільської місцевості, які закінчили школу в цьому році», — зазначив ректор НТУ«ХПІ» професор Євген Сокол під час прес-конференції, присвяченій особливостям вступної кампанії–2017.

Таким чином, у 2017 році конкурсний бал абітурієнтів, які здали зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), буде множитися на три категорії коефіцієнтів:

  • регіональний: складає 1,0 для Києва, 1,01 — для Дніпра, Львова, Одеси, Харкова, 1,03 — для Донецької та Луганської областей і переміщених вузів, 1,02 — в інших випадках;
  • галузевий: 1,03 для заяв з першими пріоритетами на інженерно-технічні та природничо-математичні спеціальності;
  • сільський: 1,02 для осіб, зареєстрованих у сільських населених пунктах, які здобули середню освіту в навчальних закладах на території сільських населених пунктів в рік вступу.

Крім того, в цьому році скорочено кількість заяв, які можуть подавати абітурієнти на місця держзамовлення: якщо в минулому році вони могли подати 15 заяв на 5 спеціальностей, то в цьому році — 9 на 4 спеціальності. При цьому кількість заяв на контрактну форму навчання не обмежується.

Безкоштовно здобувати вищу освіту мають право громадяни, які вперше отримують освіту за кошти державного або місцевого бюджету. Здобувати вищу освіту за другою спеціальністю безкоштовно мають право лише ті, хто за станом здоров’я втратив можливість виконувати службові чи посадові обов’язки за отриманою раніше кваліфікацією (це повинно підтверджуватися висновками медико-соціальної експертизи). До цієї категорії відносяться також ті громадяни, які мають направлення на навчання, видане державним (регіональним) замовником відповідно до законодавства. Інакше при повторному вступі на бюджетній основі вступник повинен відшкодувати вартість попередньо здобутої освіти до бюджету.

Згідно з умовами вступу до вищих навчальних закладів–2017, окремі категорії громадян мають право на спеціальні умови:

  • на участь у конкурсному відборі при вступі до вишів;
  • на здобуття вищої освіти за державним замовленням і за рахунок цільових пільгових державних кредитів.

Більш докладно про право на зарахування поза основним конкурсом — в матеріалі osvita.ua.

Слід також зазначити, що в 2017 році абітурієнти з повною загальною середньою освітою подають заяви виключно в електронній формі.

«29 червня почалася реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів, які вступатимуть до вузів на основі повної загальної середньої освіти на денну форму навчання. Прийом заяв і документів триватиме з 12 до 26 липня», — уточнив на прес-конференції заступник директора Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Олександр Труш.

У паперовій формі документи можуть подавати тільки абітурієнти, які мають:

  • спеціальні умови на участь у конкурсі;
  • право на зарахування за квотами;
  • розбіжності в прізвищі, імені, по батькові, даті народження, статі або громадянстві вступника в документі, що засвідчує особу, і в сертифікаті ЗНО. Паперова заява подається особисто до приймальної комісії вищого навчального закладу.

Реєстрація електронних кабінетів триватиме з 29 червня до 25 липня (до 18:00).

Кінцевий термін прийому заяв та документів:

  • для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів — 20 липня (18:00);
  • для осіб, які вступають тільки на основі сертифікатів ЗНО — 26 липня (18:00);
  • для осіб, які вступають на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста на денну форму навчання — 24 липня (до 18:00).

Зверніть увагу, з 19 червня до 30 вересня для вступників з тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополь і території проведення АТО будуть діяти освітні центри «Крим — Україна» і «Донбас — Україна». Вступати до всіх зазначених у цих списках вишів через освітні центри можуть як особи, що мають український документ про освіту та сертифікати ЗНО 2016 або 2017 року, так і ті, хто не має українського документа про освіту і не проходив ЗНО.

«З усіх питань щодо вступу абітурієнти Харківської області можуть звертатися за консультацією на «гарячу лінію» Департаменту науки і освіти ХОДА, яка працює з 3 липня до 30 серпня за номером 705-03-04», — повідомив Олександр Труш.

Більш докладно про особливості вступної кампанії–2017 — на сайті Міністерства освіти і науки України та у відеозвіті прес-конференції «Вступна кампанія–2017: що чекає абітурієнтів».

З особливостями вступу до НТУ «ХПІ» та графіком роботи приймальних комісій факультетів вишу можна ознайомитися на сайті абітурієнта.

Приймальна комісія НТУ «ХПІ»:

тел.: +380 (57) 707-66-34

e-mail: admission@khpi.edu.ua

https://youtu.be/nGf51H1_xgE