ХПІ побудує науково-технічний міст через Босфор

На базі НТУ «ХПІ» буде створено перший українсько-турецький Науковий Центр. Таке рішення було прийнято за підсумками візиту делегації харківського вишу в Стамбульський технічний університет.

З 15 по 19 серпня делегація від НТУ «ХПІ» відвідала Стамбульський технічний університет (İTÜ). Харківський університет представляли: ректор Євген Сокол, проректори — Ельдар Велієв, Андрій Марченко, Геннадій Хрипунов, прес-секретар Олена Розова. Мета поїздки — визначення напрямків в освітньому та науково-технічному співробітництві двох вишів в рамках підписаного у Харкові протоколу.

Перша зустріч делегації від НТУ «ХПІ» відбулася в одному з кампусів Стамбульського технічного університету в офісі ректора Мехмета Караджі (Mehmet Karaca). Харків’яни взяли участь в засіданні Вченої ради İTÜ, де для них провели презентацію турецького вишу і його досліджень.

Особливу увагу було приділено технопарку університету (İTÜ ARI TEKNOKENT), який розташований в одному з кампусів вишу (заснований в 2002 р). Його площа становить 1,655,000 м2 — це 10 будинків, які є коворкінгами і центрами для стартапів. Учасники технопарку — більше двохсот компаній, які щорічно розробляють до 600 проектів в галузі інформаційних технологій, електроніки, енергетики, будівництва, екології. Оборот İTÜ ARI TEKNOKENT — 1 млрд. $. Студенти Стамбульського технічного можуть брати активну участь в розробці різних проектів, проходити практику, а згодом отримати працевлаштування в компаніях-учасниках технопарку. Серед таких фірм: IBM, TEB, Microsoft, Turkcell, Maxim integrated, Ericsson, Verifone, Vodafon, Virgasoft. Переваги отримують студенти інженерних спеціальностей, які можуть вибирати практику на повний/неповний робочий день, а також відвідувати семінари, тренінги та конференції. Третина випускників стамбульського університету задіяні в наукових дослідженнях, які проводяться в компаніях технопарку. Головою правління технопарку є ректор університету.

Делегації від ХПІ продемонстрували роботу науково-дослідних центрів İTÜ: аерокосмічних досліджень, нанотехнологій, супутникового зв’язку і дистанційного зондування, інформаційно-обчислювального, що мають високий рівень сейсмологічного захисту. Це дуже актуально для території Туреччини, яка схильна до землетрусів.

Крім того, харків’янам показали роботу турецької компанії MEM-TEK, яка займається очищенням води, а також перетворенням солоної води в прісну. У програмі візиту було й відвідування Енергетичного інституту Стамбульського технічного університету, де, зокрема, проводяться дослідження ядерного реактора. Великий інтерес також викликало медичне обладнання, яке розробили на факультеті електроніки İTÜ.


За підсумками візиту було прийнято рішення про створення першого українсько-турецького Наукового Центру на базі технопарків двох вузів: НТУ «ХПІ» та İTÜ. Стамбульський технічний університет вже організував два подібних Центри в Чикаго (США) і Лондоні (Велика Британія). З 6 по 9 вересня планується візит до Харкова делегації İTÜ, яка ознайомить представників НТУ «ХПІ» з системою організації і функціонування технопарку Стамбульського технічного університету. Також передбачається читання курсу з комерціалізації наукових розробок.

Довідка:

Стамбульський технічний університет надає 39 спеціальностей на 13 факультетах, а також 39 аспірантських і докторських програм. Крім цього, в інституті працює 445 лабораторій і 13 дослідницьких центрів. 23 спеціальності мають акредитацію в США, що дозволяє студентам брати участь в програмах обміну та отримувати подвійні дипломи. Університет здійснює навчання в таких напрямках: механіка, електротехніка, електроніка, хімія, металургія, комп’ютери, інформатика, кораблебудування, аеронавтика, а також менеджмент, архітектура, мистецтво, дизайн, музика.

За час свого існування İTÜ випустив більше 100 000 фахівців.