Фізики ХПІ продемонстрували школярам магнітну «левітацію» та аналог першої парової турбіни

Представники фізико-технічного факультету НТУ «ХПІ», доцент  кандидат технічних наук Роман Зайцев та асистент кафедри загальної та експериментальної фізики Ксенія Мінакова, взяли участь у фестивалі популяризації науки «Науковий пікнік». Захід відбувся у селищі Званівка (Донецька область). Його відвідали близько 500 дітей з 15 навколишніх шкіл. Разом з ними політехніки у складі харківської команди науковців відтворили експерименти з механіки, молекулярної фізики, електрики, магнетизму, оптики, коливань.

Юні дослідники прийняли участь у демонстраціях та побачили аналог першої парової турбіни, яка була винайдена майже 2000 років тому, створили маленьку блискавку у звичайних умовах. Вони дізналися, коли кипить рідина від тепла власного тіла, нагріли воду за допомогою струмів Фуко. Діти побачили магнітну «левітацію», перенесли яскраве світло до важкодоступної зони та почули та побачили, як звучить металева пластина.

Крім НТУ «ХПІ», на «Науковому пікніку» у Званівці свої напрацювання та винаходи представили науковці ще чотирьох харківських вишів,  а також з Донецької та Луганської областей.

Довідка:

«Науковий пікнік» — фестиваль популяризації науки. Під час заходу експериментатори представлять інтерактивну програму, яка «простими словами пояснює складні речі» (безпечні експерименти, макети та зразки, головоломки, роботи, дрони, діючі моделі тощо). Фестиваль передбачає активне залучення глядачів (майстер-класи, ігри, конкурси, співучасть у дослідах тощо) та спрямований, зокрема, на школярів та молодь.