Відчути пульсацію бізнесу: Підсумки «Кирпичовських читань — 2017» в ХПІ

У Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» за підтримки Індустріальної групи УПЕК відбулася науково-методична конференція «Кирпичовські читання». Щорічний науковий захід присвячено пам’яті засновника і першого директора Харківського і Київського політехнічних інститутів Віктора Львовича Кирпичова. На читаннях узагальнили великий цикл досліджень, починаючи з розробки теоретичних основ принципово нових методів та закінчуючи їх реалізацією при створенні нових конкурентоспроможних виробів, актуальних для народного господарства України.

Цього разу читання пройшли 21 грудня на кафедрі механіки суцільного середовища і опору матеріалів НТУ «ХПІ». З доповідями виступили доктори наук, професори — проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» Геннадій Хрипунов, завідувач кафедри електричного транспорту та тепловозобудування Віктор Омельяненко, співробітник кафедри технології машинобудування і металорізальних верстатів Геннадій Хавін.

На «Кирпичовських читаннях» представили огляди основних науково-педагогічних досягнень вчених і випускників НТУ «ХПІ» в галузях механікианалізу конструкційматематичного моделюванняуправління системамижиттєвого циклу машинобудівного виробництваінформаційно-комунікаційних технологійавіаційної та космічної науки і техніки.

У рамках засідання заступник генерального директора — директор з досліджень і нових розробок д.т.н. професор Едуард Сімсон від імені керівництва ІГ УПЕК передав кафедрі універсальний портативний проектор c розширеним функціоналом та екран до нього.

Керівництво університету звернуло увагу на те, що підтримка академічної науки актуальна і дуже важлива, особливо це стосується технічного оснащення аудиторій та впровадження інноваційних методів навчання.

«Використання ергономічних мультимедійних пристроїв дозволяє зробити навчальний процес більш захоплюючим та ефективним, — зазначив завідувач кафедри професор Валерій Хавін. — За допомогою проектора ми зможемо розвивати сучасний презентаційний стиль читання лекцій. Це значно покращить якість подачі і сприйняття матеріалу, до того ж буде залишатися час на обговорення теми з викладачем».

Проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» професор Андрій Марченко подякував УПЕК і його почесному президенту Анатолію Гіршфельду за постійну підтримку та активну участь в університетському житті. «ХПІ та УПЕК пов’язує давня дружня співпраця і мені приємно, що керівництво компанії виявляє до нас великий інтерес і привносить свій внесок у розвиток і популяризацію інженерної освіти», — підкреслив він.

За словами професора Едуарда Сімсона, ІГ УПЕК завжди прагнула сприяти розвитку науки, забезпечуючи студентам доступ до високих технологій. «ІГ УПЕК зацікавлена ​​у відкритті свого представництва на базі ХПІ, щоб брати безпосередню участь у навчанні і підготовці молодих перспективних студентів. Це є світовим досвідом передових компаній і вишів, дозволяє старшокурсникам долучатися до «живого» виробництва і відчувати «пульсацію» бізнесу», — зазначив Едуард Сімсон.

На його думку, проведення подібного роду читань, які узагальнюють великий цикл досліджень, — традиція ХПІ, яка свідчить про те, що імена великих людей минулого не забуті, їхні відкриття і досягнення пам’ятають. «У майбутньому ми плануємо спільно з ректоратом університету обладнати на кафедрі аудиторію імені професора В. Л. Кирпичова», — сказав Едуард Сімсон.

Довідка:

Науково-методична конференція «Кирпичовські читання», яка проводиться в НТУ «ХПІ» з 2000 року, стала своєрідною експертизою досягнень різноманітних наукових шкіл.