У ХПІ презентували кафедру електричних апаратів

14 лютого в НТУ «ХПІ» відбулася презентація кафедри «Електричні апарати». Запрошеним на зустріч старшокласникам, учням технікумів і училищ розповіли про історію та поточну діяльність кафедри, досягнення її вчених. Була також представлена ​​сучасна техніка, яку використовують студенти і викладачі кафедри електричних апаратів університету для навчання і наукової роботи. Організатор заходу — музей історії НТУ «ХПІ».

Захід пройшов в одному з коворкінгових просторів Політеху — Просторі ідей: Science & Museum / Арсенал Ідей Україна, де завідувач кафедри «Електричні апарати» професор Борис Клименко представив основну інформацію про кафедру — від її місця розташування до можливостей, які мають студенти та наукових напрямків.

За словами професора Бориса Клименка, студенти кафедри вивчають сучасний ринок електричних апаратів (безпечні розподільні системи, кліматичну техніку, системи «розумний дім» та інше). Після закінчення навчання вони можуть працевлаштуватися на провідні підприємства України та зарубіжжя, проектні організації та дослідницькі інститути електротехніки, енергетики, приватні компанії з розробки та виробництва сучасної електричної апаратури та електропобутової техніки.

«Наші студенти беруть активну участь у дослідницькій роботі та розробці нових апаратів, які в подальшому були рекомендовані промисловості; кращі студенти проходять практику і стажування за кордоном (Австрія, Чехія). Все це в подальшому дає можливість отримати хорошу високооплачувану роботу», — каже завідувач кафедри Борис Клименко. Він зазначає, що вчені і студенти можуть використовувати сучасне обладнання кафедри як для навчання, так і для науково-дослідницької діяльності. Оснащувати кафедру новими апаратами виходить за рахунок співпраці з різними фірмами і за допомогою отримання грантів. Зокрема, мова йде про грант фонду ім. Олександра фон Гумбольдта (Alexander von Humboldt-Stiftung). Крім того, ведеться активна робота зі співпраці з різними університетами інших країн.

Презентація кафедри «Електричні апарати» збіглася з ювілеєм її завідувача — професора, доктора технічних наук Бориса Клименка, який в цей день, 14 лютого, відзначив своє 75-річчя. Тому на зустріч, крім абітурієнтів, прийшли всі ті, хто хотів привітати іменинника. Серед них: доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» Володимир Клепіков; доктор технічних наук, професор кафедри «Загальна електротехніка», голова спеціалізованої Ради по захисту докторських і кандидатських дисертацій Володимир Болюх, викладачі та студенти кафедри електричних апаратів, представники музею історії ХПІ, а також рідні ювіляра.

«75 років — той вік, коли людина підводить деякі підсумки своєї діяльності. Борис Володимирович є дуже талановитою, цілеспрямованою, працьовитою і обдарованою людиною. Такі якості дозволили йому досягти помітних висот у науці та освіті. Він ставить великі цілі і не боїться брати на себе відповідальність у вирішенні різних питань. Бажаю, щоб Борис Володимирович ще багато років працював у нашому рідному університеті, був здоровий та щасливий», — так привітав ювіляра завідувач кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» Володимир Клепіков, зазначивши, що знає Бориса Клименка більше 50 років, які вони обидва присвятили науці і роботі в ХПІ.

Крім теплих слів на адресу свого керівника співробітники кафедри електричних апаратів подарували ювіляру сертифікат, який підтверджує присвоєння його імені «BORYS KLYMENKO» зірці. Це вдалося зробити завдяки всесвітньому проекту Pale Blue Dot, який проводиться міжнародною організацією White Draft Research Corporation з метою підтримки астрономічних досліджень.

Професор НТУ «ХПІ» Борис Клименко подякував усім гостям за привітання, і поділився своїми планами на майбутнє: «У мене є цілий ряд робіт, які я зараз обмірковую, є вже розпочаті проекти, які необхідно завершити. Також ми працюємо над отриманням нового великого гранту, оскільки це вимагає серйозної підготовки. Є плани на розширення аудиторії нашого журналу «Електротехніка і електромеханіка» (у 2017 році увійшов до бази Web of Science Core Collection, яка рекомендована МОН України) — додавати оглядові статті, цікаві для громадськості, і про наші досягнення».

Довідка:

Клименко Борис Володимирович — завідувач кафедри, доктор технічних наук, професор. Наукові інтереси пов’язані з питаннями електробезпеки, удосконаленням електромагнітних систем електричних апаратів, бістабільних поляризованих актуаторів вакуумних вимикачів.

Кафедра «Електричні апарати», яка на сьогоднішній день входить до Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ», була створена у 1931 році:

– проводить підготовку студентів за рівнями «бакалавр», «магістр», за спеціальністю електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, і спеціалізаціями електричні апарати і електропобутова техніка; студенти згодом можуть продовжити наукову діяльність навчаючись в аспірантурі; також на базі кафедри діє спеціалізована вчена Рада із захисту кандидатських і докторських дисертацій за відповідною спеціальністю;

– є унікальною в області підготовки фахівців у галузі низьковольтного електроапаратобудування на території України. Електричні апарати широко застосовуються в електроенергетиці, промисловості, транспорті, будівництві, космічній техніці, та побуті;

– плідно співпрацює з провідними електротехнічними підприємствами Харкова та країни;

– щорічно організовує і бере участь у міжнародному симпозіумі «Проблеми вдосконалення електричних машин і апаратів. Теорія і практика» (SIEMA);

– видає український періодичний науково-технічний журнал «Електротехніка і електромеханіка» (представлений у 12 престижних міжнародних наукометричних базах даних, а у 2017 році він увійшов ще й до бази Web of Science Core Collection, яка рекомендована МОН України), і збірник наукових праць Вісник НТУ «ХПІ», який включений до Ulrich’s Periodicals Directory, індексується у Index Copernicus, Google Академії, і входить до бази даних DOAJ, ВІНІТІ (Росія).

Наукові напрямки — розробка конструкцій і вузлів електричних апаратів та електропобутової техніки на базі розрахунків електромагнітних, електричних і теплових полів; проектування електричних апаратів для різних галузей промисловості України; розробка та проектування систем захисту електричних ланцюгів споживачів.